site

Ketidakpadanan tumbuh antara saraf pelabur dan pergerakan pasaran

Analogi pesawat telah menjadi lazim dalam ulasan pasaran sepanjang tahun lalu, secara amnya tertumpu pada sejauh mana Jay Powell, juruterbang Rizab Persekutuan AS, boleh meluncur ke pendaratan lembut yang bagus dalam ekonomi. Bolehkah dia merekayasa kelembapan inflasi tanpa menyebabkan kemalangan?

Penumpang semakin gelisah nampaknya. “Bersedia untuk kehilangan tekanan secara tiba-tiba,” Matt King, pakar strategi pasaran global di Citi, menulis minggu ini. Dalam nota kepada pelanggan, beliau berkata prestasi yang tidak dinafikan baik dalam pasaran utama setakat tahun ini – S&P 500 dan indeks MSCI World meningkat sekitar 8 peratus – sering dikaitkan dengan “peningkatan tulen” dalam prospek ekonomi.

Jangan percaya, katanya, sebaliknya mencadangkan harga aset sekali lagi berkelakuan seolah-olah bank pusat terlibat dalam pelonggaran kuantitatif — pembelian bon yang menambah pemotongan kadar faedah dalam usaha menyokong ekonomi.

“Pergerakan pasaran tahun ini mempunyai perasaan yang jelas seperti QE kepada mereka, bukankah anda fikir?” dia menulis. “Kemeruapan ekuiti yang rendah secara misteri. . . hasil sebenar mengisar kembali ke hujung rendah julat terkini. Penilaian dalam kedua-dua bon dan ekuiti yang tiada siapa yang nampaknya mampu untuk menyelaraskan sama ada dengan retorik bank pusat atau asas [fundamentals].”

Malah bitcoin telah rali, katanya. Jika anda fikir itu adalah kerana token crypto telah menunjukkan utiliti baharu yang bermakna, saya mempunyai NFT jambatan untuk menjual anda. Dalam metaverse. Sebaliknya, satu fungsi berguna yang dilakukan oleh bitcoin adalah untuk memberitahu dunia bahawa sesuatu yang pelik sedang berjalan melalui sistem kewangan.

Dalam kes ini, King berkata, ia adalah pengumpulan rizab. “Mengenai langkah yang diambil kira untuk pasaran – iaitu rizab – bank pusat telah menambah $1tn dalam kecairan global, atau de facto QE.” Dia menganggap itu telah menambah 10 peratus kepada ekuiti global.

Suntikan besar pertama datang dari Bank of Japan. Menjelang penghujung tahun lepas, ia menambah lebih daripada $200bn dalam rizab untuk mempertahankan dasar lamanya untuk menahan hasil bon. Pada masa itu, kebanyakan pengurus dana yang saya ajak bercakap mentertawakan cadangan ini membantu harga aset global, walaupun pada margin. Kini ia diterima secara meluas sebagai fakta.

Lapisan aising tebal pada kek itu datang daripada Fed, yang melangkah masuk untuk melegakan tekanan selepas Silicon Valley Bank gagal pada bulan Mac. Itu berjumlah pembalikan kira-kira dua pertiga daripada pengurangan kunci kira-kira bank pusat AS yang telah berlaku sebelum ini.

“Tetapi sementara pemandu individu adalah berbeza-beza dan kompleks, kami kini menjangkakan hampir kesemuanya akan berhenti atau terbalik secara langsung,” kata King. “Kami fikir ini boleh mengurangkan $600bn-$800bn dalam kecairan global dalam beberapa minggu akan datang. . . Teruskan menonton data kecairan — dan pasangkan tali pinggang.”

Sudah tentu kelihatan seperti pelabur menggunakan tali pinggang keledar mereka, untuk berjaga-jaga. Tinjauan pengurus dana bulanan terkini dari Bank of America minggu ini menyerlahkan suasana yang sangat menurun. Sebanyak 63 peratus pelabur yang ditinjau kini menjangkakan ekonomi akan lemah, meningkat 13 mata peratusan pada bulan itu.

Mungkin yang paling menggerunkan, peruntukan kepada bon telah melonjak ke kedudukan wajaran berlebihan terbesar sejak Mac 2009. Sebahagian daripada itu datang daripada pelabur yang membeli kepada penurunan besar dalam harga bon kerajaan sepanjang tahun lepas. Tetapi kedudukan kurang wajaran pengurus dana dalam ekuiti berbanding bon telah meningkat ke tahap paling ekstrem sejak krisis kewangan, kata BofA.

Adakah tahap penggera ini masuk akal? Pasaran sangat berdaya tahan memandangkan senarai perkara yang kami telah diberitahu untuk bimbang sejak akhir-akhir ini. Kemelesetan ekonomi? Tiada tanda khusus tentang itu. Krisis perbankan? Sekali lagi, tidak. “[The failure of SVB] boleh jadi detik Archduke Ferdinand yang menyalakan api,” kata Fahad Kamal, ketua pegawai pelaburan di bank swasta SG Kleinwort Hambros. “Tetapi ia tidak kelihatan seperti itu.”

Bagi Kamal, pastinya, kehabisan kecairan daripada bank pusat boleh menjadi punca yang mematahkan punggung unta itu. Tetapi tidak ada alasan lain untuk berlari ke bukit yang benar-benar menggigit. “Pesimis adalah pesimis,” katanya, tetapi dia bagaimanapun telah meningkatkan toleransi risikonya kepada neutral sejak beberapa bulan lalu, sebahagiannya disebabkan oleh daya tahan yang ditunjukkan oleh pasaran setakat ini pada 2023.

Stéphane Monier, ketua pegawai pelaburan di Lombard Odier Private Bank, adalah antara mereka yang terkejut dengan ketidakpadanan antara suasana yang agak cemas di kalangan pengurus dana dan kesihatan pasaran saham yang nampaknya kurang sopan. “Tiada siapa yang sangat yakin,” katanya. “Perhimpunan itu bergerak dengan sendirinya, semua orang agak terkejut.”

Dia cuba untuk kekal neutral, dan agak optimistik, tetapi untuk melakukan ini, dia memerlukan apa yang dia panggil “tongkat” seperti derivatif yang dibelinya untuk melindungi portfolionya sekiranya berlaku pukulan bermakna kepada saham AS. Jika indeks S&P 500 jatuh 15 peratus atau lebih, 10 peratus daripada pendedahan ekuiti ASnya dilindungi.

Risalah gugup jelas tidak kehabisan perkara baru untuk dibimbangkan. Amaran Citi sememangnya wajar diambil serius. Tetapi rasanya seperti pesimis menjerit ke dalam kekosongan. Seperti yang diberitahu oleh seorang jurubank kepada saya baru-baru ini, “Saya letih bagi pihak mereka.”

katie.martin@ft.com

result result sgp

totobet sdy hari ini

totobet sdny

keluaran hk kemarin

totober sgp