site

Keselamatan tenaga mengatasi kebimbangan iklim

Di TikTok, kempen untuk menafikan kebenaran ConocoPhillips untuk melancarkan projek minyak di Alaska baru-baru ini menjadi tular. Cari hashtag #StopWillow dan hasil carian penuh dengan bantahan yang memberi amaran tentang kemungkinan kerosakan yang boleh ditimbulkan oleh projek itu. Satu video, yang telah disukai sebanyak 3.4 juta kali, mengisytiharkan bahawa kelulusan akan “tamat permainan” untuk planet ini.

Walaupun kempen itu bersemangat, ia tidak berjaya: Joe Biden meluluskan penggerudian pada 13 Mac. Presiden telah memberikan ConocoPhillips hampir semua yang mereka mahu, kata Elise Joshi dalam satu klip TikTok. “Biden hanya menampar muka orang muda.”

Willow tidak besar: Conoco berkata projek $8 bilion itu akan menghasilkan 180,000 tong sehari minyak, atau kira-kira 1.5 peratus daripada bekalan AS semasa. Sejak Biden memegang jawatan, telaga syal New Mexico sahaja telah menambah lebih daripada 700,000 b/d. Namun, kelulusan dibuat hanya beberapa hari sebelum Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim memberi amaran, sekali lagi, tentang malapetaka yang dihadapi dunia daripada infrastruktur bahan api fosil sedia ada, apatah lagi projek baharu yang akan mengepam selama beberapa dekad.

Dan peralihan dari Biden adalah jelas. Minat bahan api fosil semakin meningkat lagi. Biden memasuki pejabat berjanji untuk mengharamkan fracking baru dan tahun lalu menandatangani undang-undang tenaga bersih yang menyeluruh. Kini pentadbirannya mempromosikan eksport gas asli cecair dan berbangga bahawa pengeluaran minyak AS tidak lama lagi akan mencapai rekod tertinggi.

Negara-negara Eropah seperti Jerman yang pernah berjanji untuk menghentikan membiayai projek bahan api fosil di dunia miskin tahun lepas menyalakan loji arang batu mereka sendiri dan kini berusaha untuk mengurangkan peraturan iklim EU.

Ia menandakan pembalikan daripada tiga tahun lalu, apabila wabak itu memusnahkan permintaan bahan api fosil global, memusnahkan kunci kira-kira Big Oil dan mendorong dakwaan bahawa era penyahkarbonan telah bermula. Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine adalah salah satu sebab untuk gilirannya. Ia telah menjadi hadiah untuk industri minyak, menaikkan harga dan menyampaikan keuntungan rekod untuk pengeluar.

Bagi ExxonMobil dan Chevron, kejatuhan wang tunai itu telah membuktikan kesetiaan mereka kepada model pengeluaran bahan api fosil yang sentiasa meningkat. Bagi BP supermajor, pencuri tunai telah mewajarkan keputusan lain untuk memperlahankan pengundurannya daripada minyak dan gas. Pencerobohan Rusia juga telah mengubah naratif. Peringkat-peringkat di Davos masih dibunyikan dengan kata-kata “sifar bersih”, tetapi selepas krisis tenaga tahun lepas kebimbangan ahli politik adalah “keselamatan tenaga” — kod untuk bahan api murah dan bekalan stabil.

Itulah sebabnya kerajaan Eropah meningkatkan subsidi untuk pengguna tenaga tahun lepas dan Rumah Putih mengeluarkan minyak daripada simpanan strategik sambil menyerbu syarikat syal untuk membina lebih banyak telaga. “Kami berada di tengah-tengah perang,” kata setiausaha tenaga AS Jennifer Granholm kepada Financial Times pada bulan Mac. “Kami mahu terus melihat peningkatan dalam pengeluaran itu walaupun kami mempercepatkan ke arah bersih[energy]. . . Kami tidak mahu harga naik pada pam.”

Kebimbangan tenaga Eropah telah menjadi kemenangan besar terutamanya bagi pengeksport bahan api fosil Amerika. “Kunci keselamatan tenaga ialah tenaga Amerika — dan khususnya LNG AS,” Toby Rice, ketua EQT, pengeluar gas terbesar AS, memberitahu persidangan tenaga CERAWeek Houston baru-baru ini. Kini, dengan sokongan Biden, satu lagi gelombang kapasiti eksport LNG sedang dalam pembinaan di Pantai Teluk AS.

Tetapi sebab lain pengeluar bahan api fosil kembali mendapat momentum ialah peralihan tenaga terbukti lebih rumit daripada jangkaan beberapa ahli strategi.

Pergerakan alam sekitar, sosial dan tadbir urus sepatutnya mempercepatkan peralihan dengan menjadikan modal murah untuk projek tenaga bersih, sambil menghalang pelaburan dalam lebih banyak pengeluaran bahan api fosil.

Perbelanjaan modal minyak dan gas sememangnya jatuh dan ramai pengurus dana telah meninggalkan sektor ini untuk selamanya. Wood Mackenzie menganggap perbelanjaan huluan global tahunan ialah $491bn tahun lepas, kurang daripada separuh kadar pelaburan dari sedekad lalu. Tahap perbelanjaan huluan ini akan memadai jika penggunaan bahan api fosil dunia menurun pada kadar yang dikatakan beberapa model perlu untuk mencapai matlamat iklim.

Masalahnya ialah pengguna tidak membuang hidrokarbon secepat model tersebut. Penggunaan bahan api fosil semakin meningkat. Permintaan minyak akan memecahkan rekod sekali lagi tahun ini.

Alternatif boleh diperbaharui semakin meningkat dengan pantas tetapi masih membekalkan kurang daripada 10 peratus tenaga global. Perbelanjaan tahunan untuk mereka berjalan pada hampir satu perempat daripada $5tn yang diperlukan untuk menggantikan hidrokarbon, menurut Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa.

Kehabisan modal ini menyamai “kemalangan kereta api yang dilakukan sendiri dalam gerakan perlahan”, menurut ketua ekonomi Equinor, Eirik Wærness. Ia membayangkan permintaan yang lebih tinggi dan harga yang lebih tinggi untuk minyak dan gas lebih lama. Itulah sebabnya Biden tidak #StopWillow. Jika pengguna terus membakar begitu banyak minyak, adakah lebih baik datang dari Alaska atau Arab Saudi?

derek.brower@ft.com

resulf sgp

result sdy

pengeluaran sydney

togel hongkonģ hari ini 2021

pengeluaran singapore