site

Kes terhadap SBF semakin tebal

Satu sudu untuk bermula: Bos lama JPMorgan Chase, Jamie Dimon akan ditemu bual di bawah sumpah berhubung keputusan banknya untuk mengekalkan pesalah seks mendiang Jeffrey Epstein sebagai pelanggan, kata orang yang mengetahui perkara itu.

Selamat datang ke Due Diligence, taklimat anda tentang perjanjian, ekuiti persendirian dan kewangan korporat. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar ke peti masuk anda setiap hari Selasa hingga Jumaat. Hubungi kami pada bila-bila masa: Due.Diligence@ft.com

Dalam surat berita hari ini

Dakwaan AS terhadap SBF semakin tebal

Minggu ini, hakim persekutuan Manhattan Lewis Kaplan meluluskan permintaan oleh Sam Bankman-Fried’s peguam di Cohen & Gresser untuk membenarkan pelanggan mereka mengakses senarai “laman web yang dipraluluskan” sementara dia menunggu nasibnya dalam tahanan rumah.

Kami berbesar hati untuk dimasukkan ke dalam senarai, antara segelintir pesaing kami yang dihormati, serta DoorDash dan Uber Eats. Kami berharap FTX pengasas telah dikurniakan premium FT supaya dia boleh mengakses Due Diligence.

Sam, jika anda membaca ini, adakah anda ingin mempertimbangkan dakwaan terbaru pihak pendakwa bahawa anda merasuah pegawai China dengan mata wang kripto $40 juta? E-mel kepada kami: due.diligence@ft.com.

Pada hari Selasa, pendakwa raya AS menuduh SBF menghantar rasuah untuk mendapatkan semula akses kepada akaun dagangan yang telah dibekukan oleh penguatkuasaan undang-undang di China. Akaun telah dipautkan kepada syarikat saudara FTX Penyelidikan AlamedaFT melaporkan pada hari Selasa.

Pertuduhan rasuah menambah 12 pertuduhan jenayah yang sudah dihadapi oleh bos FTX selepas pertukaran kriptonya runtuh pada November tahun lalu. SBF mengaku tidak bersalah atas lapan pertuduhan yang dikenakan terhadapnya pada Januari.

Bekas bos FTX Sam Bankman-Fried meninggalkan mahkamah New York pada Januari © REUTERS

Menurut dakwaan terbaharu, pendakwa raya mendakwa bahawa Bankman-Fried berulang kali cuba menyahbekukan akaun berkaitan Alameda dengan mengupah peguam untuk melobi bagi pihak syarikat di China. Pendakwa raya berkata dia menggunakan maklumat peribadi beberapa individu yang tidak bergabung dengan FTX atau Alameda dalam usaha untuk memindahkan dana dan mengatasi perintah pembekuan yang dibuat oleh pihak berkuasa China.

Selepas berbulan-bulan percubaan gagal untuk menyahbekukan akaun, dakwaan dakwaan, SBF mengarahkan rasuah berjuta-juta dolar itu sekitar November 2021.

Pada atau sekitar masa pembayaran kira-kira $40 juta, pendakwa raya mendakwa, akaun tersebut tidak dibekukan, mendorong SBF untuk memindahkan tambahan mata wang kripto bernilai berpuluh juta dolar. Alameda kemudiannya menggunakan akaun yang tidak dibekukan untuk membiayai aktiviti perdagangan tambahan.

Jurucakap SBF enggan mengulas.

Tuduhan rasuah bukanlah satu-satunya butiran baharu yang muncul daripada saga FTX minggu ini.

Eksekutif di Kejadianpemberi pinjaman utama kepada Alameda, telah memberi keistimewaan akses awal kepada pengeluaran token baharu yang disokong oleh FTX, dedah rakan sekerja kami Kadhim Shubber dan Nikou Asgari pada hari Selasa.

Ini bermakna mereka boleh melabur dalam mata wang kripto tertentu yang dilancarkan oleh SBF pada kadar diskaun sebelum ia dikeluarkan kepada orang ramai, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Hubungan itu sejak itu menjadi bumerang bagi Genesis: firma itu, yang sedang menjalani prosiding kebankrapannya sendiri, adalah FTX dan pemiutang terbesar Alameda dan masih berhutang $226 juta, menurut rekod mahkamah AS.

Angka itu mungkin lebih teruk, sejak Alameda membayar balik beberapa pinjamannya tahun lepas. Walaupun pihak berkuasa telah menuduh SBF membayar balik pemiutang Alameda dengan dana FTX tanpa memberitahu mereka sumber sebenar wang itu.

Sebagai Kejadian’ SoftBank-pemilik yang disokong Kumpulan Mata Wang Digital berunding dengan pemiutangnya sendiri, eksekutifnya kini mungkin tertanya-tanya sama ada tawaran kripto mereka yang lalu berbaloi.

Tuduhan penjual ringkas melemahkan keseronokan di kumpulan permainan Embracer

Sepanjang empat tahun yang lalu, Lars Wingefors telah membuat perjanjian yang telah mengubah syarikat perjudiannya yang kurang dikenali Peluk. Aset kumpulan itu merangkumi studio permainan di seluruh dunia, penerbit komik AS, permainan papan seperti kegemaran Silicon Valley Catandan juga harta intelek untuk Penguasa Cincin.

Arahan meja makan Wingefors kepada usahawan ialah rumah sokongan yang memberikan mereka bebas untuk mengejar visi kreatif, tanpa pemotongan kos paksa atau pemusatan. Beliau berbangga bahawa daripada 108 pemilik perniagaan yang telah memasuki kumpulan itu, 106 kekal.

Tetapi pendekatannya yang tidak lazim untuk menyepadukan perniagaan yang baru diperoleh telah menarik perhatian beberapa penjual pendek, termasuk Shadowfallfirma pelaburan yang dikendalikan oleh Kad wayar penjual pendek Matt Earlyang percaya syarikat itu berjumlah kurang daripada jumlah bahagiannya.

Harga saham Embracer turun sebanyak 13 peratus pada hari Selasa, kepada SKr43, selepas Anna Gross dan Dan McCrum dari FT melaporkan beberapa kebimbangan mereka. Kumpulan perjudian Sweden juga telah mengumumkan penangguhan untuk menyiapkan beberapa tawaran pelesenan yang dinanti-nantikan pada malam sebelumnya, yang sudah pasti menjejaskan sentimen pelabur.

Khususnya, pengurus dana lindung nilai yang ragu-ragu menunjukkan jurang antara angka keuntungan operasi dan “diselaraskan” Embracer. Embracer mengalami kerugian operasi terkumpul sebanyak SKr838mn ($81juta) sepanjang tujuh suku terakhir, tetapi selepas pelarasan ini bertukar menjadi keuntungan operasi sebanyak SKr9.9bn.

Kos pelabur diberitahu untuk diabaikan kebanyakannya “hasil” dibayar kepada pemilik perniagaan yang diperoleh — sama ada secara tunai atau saham — jika mereka kekal dalam jawatan untuk tempoh tertentu, atau jika mereka mencapai pencapaian tertentu.

Pelabur berpendapat skala pelarasan dan saiz perolehan adalah tidak normal, dan harus menimbulkan persoalan tentang sifat sebenar binatang yang ada di bawahnya.

Syarikat itu berkata ia mengikut piawaian perakaunan antarabangsa, menyediakan metrik keuntungan yang diselaraskan “untuk meningkatkan lagi pemahaman perniagaan kami” dan mempunyai “lembaran imbangan yang kukuh”. Ia menambah bahawa kos kakitangan yang dibayar “kepada segelintir pemegang saham menjual sebagai tambahan kepada gaji berasaskan pasaran yang mereka perolehi tidak boleh dilihat sebagai pembayaran balik munasabah jangka panjang”.

Jurubank mengikut wang itu ke Timur Tengah

Kuasa minyak Teluk telah lama dipuja kerana keupayaan mereka untuk menenangkan pasaran minyak global dan melabur lebihan penerimaan hidrokarbon di luar negara.

Tetapi ada sebab lain yang memikat bankir ke laluan pejalan kaki berturap marmar di pusat kewangan Dubai: saluran paip tawaran awam permulaan serantau yang semakin berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

IPO dan kegilaan urus niaga persendirian telah didorong oleh beberapa perkara, kata jurubank kepada Simeon Kerr FT, termasuk pembaharuan kawal selia kewangan, dorongan penswastaan, kestabilan politik yang lebih baik dan pemulihan harga minyak dan gas.

Carta lajur Penyenaraian di Timur Tengah dan Afrika utara (jumlah suku tahunan) menunjukkan IPO berkembang pesat di Timur Tengah

IPO bumper $29bn gergasi tenaga Saudi Aramco pada 2019 memulakan trend, dengan perusahaan berkaitan negeri lain di seluruh Teluk mengikutinya. Syarikat minyak nasional Abu Dhabi telah memutarkan pelbagai unit perniagaan, dan utiliti negeri Dubai diumumkan tahun lepas.

EY berkata 51 terbitan di seluruh wilayah yang lebih luas tahun lepas adalah satu rekod, mengumpul $22bn, peningkatan 179 peratus pada 2021, dengan saluran paip yang sihat di hadapan.

Jurubank berharap IPO berkaitan kerajaan kini akan diikuti oleh perniagaan sektor swasta yang lain. IPO bulan ini sebanyak Perkhidmatan Kewangan Al Ansarisebuah rumah pertukaran yang berpangkalan di Dubai, boleh membayangkan firma milik keluarga lain datang ke pasaran.

Tetapi terdapat juga tanda amaran yang mengelilingi unsur-unsur aktiviti hiruk-pikuk di Abu Dhabi, ibu negara UAE, di mana syarikat dikaitkan dengan penasihat keselamatan negara, Syeikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyanmempunyai pertumbuhan supercharged.

miliknya Syarikat Induk Antarabangsa dan firma berkaitan menyumbang kira-kira separuh daripada permodalan pasaran keseluruhan bursa saham.

Dengan pihak bank yang masih keliru tentang percanggahan yang jelas antara asas ekonomi kumpulan ini dan penilaian mereka, penganalisis bimbang tentang ketelusan dalam pasaran yang semakin penting ini untuk pemain asing.

Pergerakan kerja

  • Diageo telah menamakan Debra Crew — yang baru dilantik sebagai ketua pegawai operasi — sebagai ketua eksekutif. Dia menggantikan Ivan Menezesyang berundur selepas 10 tahun menerajui.

  • Robin Barrketua dinasti keluarga di belakang minuman ringan Scotland Irn-Bru, meninggalkan lembaga pengarah kumpulan yang membuat minuman itu selepas 58 tahun.

  • Cellnex kerusi Bertrand Boudewijn Kan telah meletak jawatan selepas kumpulan menara mudah alih menjadi sasaran kempen oleh pengurus dana lindung nilai bilionair Chris Hohn. Dia akan digantikan oleh ahli lembaga Anne Bouverot.

  • Tiga Goldman Sachs rakan kongsi meninggalkan firma itu di tengah-tengah kelembapan perjanjian, lapor Bloomberg.

  • Liontrust pengarah bukan eksekutif Emma Howard Boyd dan Harga Quintin telah berhenti berlarutan tentang tempoh 12 tahun pengerusi di lembaga pengarah.

  • Firma komunikasi kewangan yang berpangkalan di London Camarco telah diperolehi oleh firma penasihat APCO Seluruh Duniauntuk tanda harga kira-kira £20 juta, menurut seorang yang biasa dengan perkara itu, menyebabkan lebih daripada 40 kakitangan Camarco menyertai pemilik baharunya.

Bijak membaca

Risiko penerbangan Kehilangan pembuat urus niaga China Renaissance Bao Fan telah meletakkan perhatian global pada potensi melarikan diri usahawan kaya China, bekas ketua koresponden kewangan FT Henny Sender menulis.

Rumah sentiasa menang Stake.com ialah pemain kuasa terbaharu perjudian, menggunakan rakan kongsi selebriti seperti Drake untuk mengejar sasaran idealnya: “peminat sukan lelaki muda dengan toleransi yang sangat tinggi terhadap risiko”, lapor FT.

Postmortem Salah seorang pembisik M&A Wall Street yang paling dipuji, Michael Klein, telah kalah dalam perjanjian seumur hidup di Credit Suisse. Bloomberg mengkaji kejatuhan.

Pengumpulan berita

Pejabat tertinggi ECB mendakwa pasaran CDS ‘mencemari’ stok bank dan aliran deposit (FT)

Pelabur hutang besar menerima tamparan dalam keputusan muflis (FT) pembuat tilam

Alibaba akan berpecah kepada enam dalam baik pulih radikal (FT)

Apple melancarkan perkhidmatan ‘beli sekarang, bayar kemudian’ di AS (FT)

ECB meluluskan pelan pembelian balik saham UniCredit menjelang AGM (FT)

BP bekerjasama dengan kumpulan minyak Abu Dhabi dalam bidaan NewMed (FT) Israel

Badan pemantau antitrust Jerman menyiasat kuasa pasaran (FT) Microsoft

Pelabur aktivis menghisap syarikat Korea Selatan yang dinilai rendah (FT)

Tidak terlindung — Robert Armstrong membedah arah aliran pasaran yang paling penting dan membincangkan cara minda terbaik Wall Street bertindak balas terhadapnya. Daftar di sini

Pendedahan Penuh — Memastikan anda mendapat maklumat terkini dengan berita undang-undang antarabangsa terbesar, daripada mahkamah kepada penguatkuasaan undang-undang dan perniagaan undang-undang. Daftar di sini

result result sgp

pengeluaran sydney

totobet net sidney

pengeluaran hongkong

pasaran hari togel