site

Kerajaan UK akan mengurangkan cadangan penipuan untuk kumpulan teknologi

Menteri-menteri UK bersedia untuk mengurangkan cadangan untuk memaksa syarikat teknologi membayar pampasan kepada mangsa penipuan kewangan dalam talian, selepas kebimbangan di Perbendaharaan dan Jabatan Sains, Inovasi dan Teknologi tentang kesannya terhadap sektor itu.

Kerajaan bersedia untuk mengumumkan strategi penipuan nasional yang baharu seawal hari Rabu. Ia bertujuan untuk menyediakan pendekatan yang diselaraskan antara kerajaan, penguatkuasa undang-undang dan sektor swasta.

Tetapi menteri kini dijangka mengumumkan perjanjian sukarela, dengan industri teknologi berjanji untuk mengambil pendekatan yang lebih proaktif untuk memerangi penipuan dalam talian daripada membuat syarikat bertanggungjawab untuk pampasan.

Perdana Menteri Rishi Sunak berkata pada November lalu bahawa kerajaan akan menerbitkan strategi penipuannya “segera”. Tetapi menurut orang yang mengetahui situasi itu, ia ditangguhkan kerana kebimbangan dalam kerajaan terhadap cadangan awal.

Rang undang-undang keselamatan dalam talian yang bergerak melalui Dewan Pertuanan akan mengenakan “kewajipan menjaga” pada platform besar untuk melindungi pengguna daripada penipuan dan kandungan negatif lain.

Menteri bercadang untuk pergi lebih jauh dan menjadikan sektor teknologi dan telekomunikasi bertanggungjawab untuk membayar balik mangsa kandungan penipuan, mengalih keluar prinsip “pelabuhan selamat” di mana platform tidak bertanggungjawab ke atas kandungan di tapak mereka sehingga mereka menyedarinya.

Tetapi terdapat kebimbangan yang boleh membuka pintu kepada gelombang orang yang menyaman syarikat teknologi untuk bahan yang mereka hos.

Pegawai di jabatan sains yang baru ditubuhkan – yang kini bertanggungjawab untuk mengawal selia sektor teknologi – menyatakan kebimbangan tentang implikasi kewangan bagi syarikat teknologi.

Seorang pegawai berkata adalah penting untuk mengimbangi keselamatan dengan dasar pro-pertumbuhan, sambil menambah bahawa adalah mungkin untuk menangani penipuan dalam talian tanpa menjejaskan kewangan sektor itu.

Perbendaharaan juga secara peribadi menyatakan kebimbangan bahawa cadangan itu boleh membiarkan sektor itu terbuka kepada sejumlah besar tindakan undang-undang berkaitan kandungan.

Itu boleh menyebabkan syarikat terpaksa memantau semua kandungan untuk menentukan sama ada ia adalah penipuan, yang digambarkan oleh seorang pegawai kerajaan sebagai “sangat membebankan untuk dilakukan secara berskala”. Pegawai itu menambah: “Ia akan menjauhkan UK daripada pesaing antarabangsa kami dan akan membahayakan daya saing teknologi antarabangsa kami.”

Orang yang biasa dengan rundingan itu berkata bahawa sebagai sebahagian daripada pelancaran strategi itu, syarikat teknologi akan membuat ikrar tentang tindakan yang akan mereka ambil untuk mengurangkan penipuan. Ini termasuk perubahan pada reka bentuk platform mereka untuk memudahkan pengesanan dan melaporkan kandungan penipuan.

Mereka sudah mengimbas imej dan menjejaki serta menyekat alamat IP penipu dan menggunakan pembelajaran mesin untuk mengesan tingkah laku penipuan.

Beberapa syarikat teknologi besar, seperti Meta dan Microsoft, telah pun komited kepada “proses pemasangan pengiklanan yang disemak semula” memastikan syarikat perkhidmatan kewangan UK yang ingin mengiklan dengan mereka telah diluluskan oleh Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan, yang mengawal selia perkhidmatan kewangan. Lebih banyak syarikat teknologi dijangka mendaftar untuk ini minggu depan.

Pemberi pinjaman pada masa ini adalah sebahagian daripada perjanjian sukarela untuk menambah baik jumlah yang dikembalikan kepada mangsa penipuan pembayaran tolak yang dibenarkan, walaupun kadarnya berbeza-beza. One, TSB, telah berjanji sejak 2019 untuk membayar balik mana-mana lebih daripada 5 juta pelanggannya yang telah menjadi mangsa penipuan dalam talian.

UK Finance, badan perdagangan perkhidmatan kewangan, telah mendesak industri teknologi mengambil tanggungjawab yang lebih besar untuk penipuan dalam talian. “Majoriti APP [authorised push payment] penipuan berasal dari sektor lain, terutamanya platform dalam talian, itulah sebabnya mereka mesti mengambil tindakan yang lebih besar untuk membantu menghentikan penjenayah daripada mencuri wang rakyat.”

Perbendaharaan enggan mengulas. Pejabat Dalam Negeri berkata kerajaan “benar-benar komited untuk membanteras penipuan”.

Strategi penipuan juga akan memperuntukkan sumber untuk pasukan polis untuk menangani penipuan, menekankan keperluan untuk memperkasakan orang ramai untuk mengesan penipuan, dan memperincikan bagaimana kerajaan akan membelanjakan £400 juta yang telah komited untuk dibelanjakan selama tiga tahun untuk membantu menangani masalah itu.

Pelaporan tambahan oleh Kate Beioley

result keluaran sgp hari ini

pengeluaran sidney siang tadi

toto sidney

keluaran hk unitogel

pengeluaran hk