site

Ken Griffin’s Citadel akan membuka semula pejabat Tokyo tahun ini

Dana lindung nilai Ken Griffin Citadel merancang untuk membuka semula pejabatnya di Tokyo akhir tahun ini, hampir satu dekad setengah selepas menutup operasi Jepunnya semasa krisis kewangan global.

Dana lindung nilai itu, yang menguruskan aset bernilai $54 bilion, sedang memohon lesen untuk beroperasi di pasaran Jepun dan menjangka mendapat kelulusan sebelum akhir tahun ini, menurut tiga orang yang mengetahui perkara itu.

Peluasan oleh Citadel, antara dana lindung nilai terbesar di dunia oleh aset di bawah pengurusan, datang ketika pelabur lain termasuk dana aktivis Elliott telah mengembangkan pasukan mereka yang memfokuskan Jepun.

Pengurus di lebih sedozen dana lindung nilai dan kumpulan ekuiti persendirian berkata pelabur menyasarkan Jepun, di mana lebih separuh daripada semua saham tersenarai berdagang di bawah nilai buku, dengan jangkaan membuka kunci pulangan.

Salah seorang yang biasa dengan situasi itu berkata Citadel sedang menunggu untuk menerima lesennya berikutan pembukaan pejabat sekutu Citadel Securities di Tokyo buat kali pertama tahun ini.

“Ia kembali kepada bakat,” kata seorang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang pemikiran firma itu. “Terdapat cukup bakat yang ingin berpangkalan di Jepun sekarang.”

Citadel enggan mengulas.

Lonjakan minat global dalam sekuriti Jepun mencerminkan perubahan ketara dari keadaan pasaran negara itu apabila Citadel menutup operasinya di Tokyo lebih 14 tahun lalu semasa kedalaman krisis kewangan global.

Dana lindung nilai menutup pejabatnya yang mempunyai 12 orang di Tokyo pada akhir 2008 sebagai sebahagian daripada pemotongan lebih luas yang termasuk membubarkan pasukan pelaburan utamanya di Asia dan mengurangkan 25 jawatan di Hong Kong, yang kemudiannya menjadi pangkalan tunggal operasi syarikat untuk rantau itu.

Citadel menderita teruk semasa krisis kewangan tetapi telah mencatatkan pulangan yang jauh mendahului rakan-rakannya.

Tahun lepas ia menyampaikan keuntungan $16 bilion kepada pelabur – keuntungan tahunan terbesar yang pernah diperoleh oleh dana lindung nilai – di belakang pulangan bumper daripada perdagangan tenaga dan operasi komoditi firma itu.

Seorang lagi yang biasa dengan rancangan firma itu berkata pasaran Jepun yang besar dan cair adalah faktor di sebalik keputusan Citadel untuk dibuka semula di Tokyo.

Nicholas Smith, pakar strategi Jepun di CLSA, berkata kedatangan pelabur baharu dan pulangan pelabur lain ke Jepun masuk akal. Beliau berkata saham Tokyo mempunyai pertumbuhan pendapatan sesaham sejak sedekad lalu yang mengatasi indeks S&P 500 AS, tetapi kebanyakannya penilaian yang merosot.

“Lembaran imbangan adalah gua Aladdin yang mempunyai lebihan aset — ia adalah musim terbuka untuk aktivisme dan mandarin akhirnya, secara tidak berbelah bahagi,” kata Smith, merujuk kepada peningkatan tahap sokongan rasmi untuk penambahbaikan tadbir urus dan tumpuan korporat yang lebih besar terhadap kepentingan pemegang saham.

angka singapura hari ini

data pengeluaran sydney hari ini

sidney

pengeluaran hk kemarin

pengeluaran togel singapura