site

Kemusnahan siling hutang sebenarnya mungkin baik untuk Perbendaharaan

Hampir setiap hari, terdapat amaran baharu tentang bagaimana AS tidak menaikkan siling hutang akan menyebabkan kemungkiran hutang yang dahsyat yang akan bergema melalui pasaran kewangan global.

“Kemungkiran akan menyebabkan kadar faedah meroket,” kata CEA. Ia akan mencetuskan “malapetaka ekonomi dan kewangan” menurut Janet Yellen. “Ia akan mempunyai kesan yang sangat ketara, sukar untuk diramalkan dan berkemungkinan berkekalan terhadap pelabur, penerbit dan pasaran,” kata Gary Gensler.

Minggu lalu, bekas dan pengerusi semasa Jawatankuasa Penasihat Pinjaman Perbendaharaan (sebuah kelab bank dan kumpulan pelaburan yang menasihati kerajaan mengenai pengeluaran hutangnya) memberi amaran bahawa “sebarang kelewatan dalam membuat pembayaran faedah atau prinsipal oleh Perbendaharaan akan menjadi peristiwa seismik. perkadaran”:

Peranan pasaran Perbendaharaan sebagai tulang belakang keseluruhan sistem kewangan tidak boleh dilebih-lebihkan. Seperti yang dibuktikan pada Mac-2020, disfungsi pasaran Perbendaharaan akan merebak dengan pantas ke pasaran lain, memudaratkan pengguna, perniagaan dan majlis perbandaran Amerika. Dagangan dan pembiayaan sekuriti Perbendaharaan AS akan dipersoalkan, meninggalkan pasaran tanpa keluk harga penanda aras dan menyebabkan pelabur menarik diri daripada pasaran pendapatan tetap dan ekuiti. Pengantara pasaran akan mengurangkan peruntukan kecairan di tengah-tengah kemeruapan yang semakin meningkat, peningkatan risiko operasi dan kebimbangan mengenai kelayakan kredit dan kelayakan cagaran. Kesahihan Perbendaharaan sebagai cagaran yang layak untuk margin akan dipersoalkan, dengan akibat buruk untuk pasaran derivatif, komoditi dan gadai janji kadar faedah.

Pada asasnya, anjing dan kucing hidup bersama.

Ghostbusters - Mass Hysteria

Walau bagaimanapun, perkara tidak begitu mudah, terutamanya apabila kewangan dan politik bertembung. Walaupun pelik kedengaran, anda boleh melihat Treasuries berakhir perhimpunan jika AS benar-benar kehabisan wang dan siling hutang tidak dinaikkan.

Pada asasnya, semua amaran di atas mungkin benar, itulah sebabnya kerajaan AS tidak akan pernah lalai.

Seperti yang ditulis oleh Ajay Rajadhyaksha dari Barclays (dan bekas ahli TBAC) di Alphaville pada awal tahun ini, Perbendaharaan dan Rizab Persekutuan telah menjelaskan dengan jelas daripada perselisihan siling sebelum ini bahawa pembayaran hutang akan diutamakan. Republikan telah memberi perlindungan politik kepada Demokrat untuk berbuat demikian dengan mencadangkan rang undang-undang yang akan memaksa mereka berbuat demikian.

Rumah Putih telah memulakan beberapa habuk di sekeliling ini dan dengan lantang bercakap tentang bahaya yang mengerikan dari kemungkiran hutang untuk memberi tekanan kepada Republikan. Yellen, sebagai contoh, telah berhujah bahawa “pengutamaan secara berkesan adalah lalai dengan hanya nama lain”.

Kecuali betul-betul sungguh bukan.

Sejak 1976 terdapat 22 penutupan kerajaan AS kerana kekurangan peruntukan belanjawan kerajaan AS, 10 daripadanya menyebabkan cuti tanpa gaji untuk pekerja persekutuan yang tidak penting. Betapa bodohnya mereka (dan menjengkelkan/mengerikan bagi orang yang terjejas secara langsung) tiada siapa yang mengatakan itu walaupun jauh serupa dengan lalai Perbendaharaan AS sebenar.

Oleh itu, walaupun mungkin berlaku kemalangan jika Perbendaharaan tidak menyimpan pendapatan cukai yang mencukupi dalam rizab untuk menampung semua bon dan bil apabila tiba masanya, wang pintar berada pada kerajaan AS untuk mengelakkan kemungkiran hutang walaupun selepas “x-date ”.

Rumah Putih hanya akan mengurangkan semua perbelanjaan lain – cek Medicare, gaji tentera dll – dan memaksa Republikan untuk memakai kesan politik.

NAMUN, ini jelas akan membawa kepada malapetaka ekonomi. Wendy Edelberg dan Louise Sheiner dari Brookings Institution menganggarkan bahawa pemotongan perbelanjaan serta-merta akan menjadi sangat menyakitkan.

Jika had hutang terikat, dan Perbendaharaan membuat pembayaran faedah, maka perbelanjaan lain perlu dipotong dalam purata bulan sebanyak kira-kira 25 peratus. Itu perlu kerana Pejabat Belanjawan Kongres menjangka hampir 25 sen daripada setiap dolar perbelanjaan bukan faedah akan dibiayai dengan meminjam pada 2023. Jika Perbendaharaan mengutamakan pembayaran faedah dan juga pembayaran Keselamatan Sosial, seperti yang dicadangkan oleh beberapa pengulas, pembayaran lain kepada orang, perniagaan dan agensi akan menyaksikan pemotongan yang lebih besar kira-kira satu pertiga.

Ajay berhujah kos ekonomi mungkin tidak akan dirasai serta-merta, kerana kebanyakan orang yang tiba-tiba terlepas cek masih berasa yakin bahawa ia akan tiba tidak lama lagi. barangkali. Tetapi ramai pekerja persekutuan mungkin tidak mempunyai banyak simpanan untuk dikeluarkan sementara mereka menunggu gaji mereka.

Memandangkan latar belakang keadaan kredit yang sudah mengetatkan, kesannya akan menjadi kemelesetan ekonomi yang hampir pasti, serta-merta dan teruk, yang akan merosot secara mendadak untuk setiap hari spigot kerajaan menjadi kering.

Sekarang, itu jelas akan menjadi buruk untuk pasaran kewangan secara umum, tetapi Perbendaharaan sendiri mungkin akan meningkat.

Pertama, kemelesetan AS akan membantu merendahkan inflasi dengan lebih lanjut dan boleh mendorong Fed untuk membalikkan beberapa pemotongan kadarnya, dan keselamatan Treasuries cukup menarik apabila stok muntah.

Kedua, keselamatan Perbendaharaan sebenarnya telah disemarakkan oleh keseluruhan bencana, dengan kerajaan AS menunjukkan ia lebih suka mengingkari pembayaran kepada nenek yang sakit dan askar yang kurang upaya daripada pemegang bon. Itu isyarat yang cukup kuat.

Oleh itu, keputusan akhir menyeberangi X-date tanpa perjanjian siling hutang mungkin serupa dengan apa yang kita lihat selepas S&P menurunkan penarafan kredit AS pada 2011: perhimpunan Perbendaharaan yang songsang tetapi berkuasa. Pasaran bergerak dengan cara yang misteri.

toto bet singapura

data pengeluaran sdy

result sydney

data pengeluaran hk hari ini

data hk 4d