site

Kekurangan dolar yang melumpuhkan menggariskan kelemahan ekonomi berasaskan minyak Iraq

Iraq sedang bergelut untuk mengawal krisis mata wang yang melumpuhkan yang telah melanda negara itu selama berbulan-bulan, menggariskan kerapuhan ekonominya yang bergantung kepada minyak 20 tahun selepas pencerobohan yang diketuai AS.

Ali Mohsen al-Allaq, gabenor bank pusat yang baharu, mempertahankan langkah yang diperkenalkan untuk menstabilkan krisis monetari yang telah menyebabkan kekurangan dolar AS yang teruk dan kejatuhan mendadak dalam dinar.

“Kami telah memberi tumpuan untuk menyelesaikan punca masalah dan kami melihat beberapa petunjuk positif,” kata Allaq dalam temu bual, merujuk kepada usaha bank pusat dan kerajaan untuk meredakan panik yang berlaku sejak krisis meletus pada November. Ini adalah apabila pihak berkuasa Iraq, dengan AS, melaksanakan peraturan ketat untuk bank sebagai sebahagian daripada usaha untuk menghapuskan pengubahan wang haram dan aliran tunai rahsia di luar negara.

Tetapi pakej langkah itu mempunyai akibat yang tidak diingini, termasuk memotong bekalan dolar secara drastik dalam ekonomi di mana mata wang AS sangat digemari, mendorong inflasi dan mewujudkan kesukaran bagi rakyat Iraq yang tidak mempercayai institusi mereka mahupun mata wang mereka sendiri.

Hamoody Ismail, 27, seorang jurulatih peribadi di Baghdad, berkata dia bergelut untuk mencari wang $4,300 yang sepatutnya dibayar sewa dan pembayaran perniagaan. “Tuan tanah saya enggan mengambil dinar dan saya telah menghabiskan beberapa hari minggu ini cuba mencari dolar.”

Ekonomi Iraq yang lemah hampir sepenuhnya bergantung kepada peralihan harga minyak global. Rekod pendapatan minyak telah meningkatkan tabung pengeluar kedua terbesar OPEC kepada lebih daripada $100bn, walaupun Baghdad hanya boleh mengakses wang itu melalui Rizab Persekutuan AS yang telah memegang rizab pertukaran asing Iraq sejak pencerobohan 2003 yang menggulingkan Saddam Hussein.

Ali Mohsen al-Allaq, gabenor Bank Pusat Iraq © Sabah Arar/AFP/Getty Images

Di bawah pengaturan itu, bank pusat Iraq meminta dolarnya daripada Fed dan menjualnya kepada pemberi pinjaman komersial dan menukar rumah dengan dinar, satu proses yang dikenali sebagai lelongan dolar harian. Tetapi pegawai AS dan Iraq telah lama mengadu bahawa penipuan besar-besaran membenarkan sejumlah besar dibawa keluar dari negara itu, dengan sebahagian daripada dolar itu berakhir di tangan kumpulan bersenjata di bawah sekatan AS di Iran, Syria dan Lubnan.

“Kami telah melihat, malangnya, semakin banyak transaksi yang mencurigakan . . . sejumlah besar pemindahan wayar meninggalkan negara dengan asas penipuan yang jelas,” kata David Burger, pegawai kanan AS di Baghdad, minggu lalu. Kebimbangan ini diperbaharui tahun lepas selepas $2.5 bilion dinar dicuri daripada pihak berkuasa cukai negara, dengan sebahagian daripada wang tunai itu digunakan untuk membeli mata wang AS melalui proses lelongan.

Selepas skandal itu, empat bank Iraq yang disyaki melakukan pengubahan wang haram telah dihalang daripada menyertai lelongan dolar. Tidak lama selepas itu, baki bank diberi mandat untuk meninggalkan kaedah berasaskan kertas untuk platform digital yang lebih telus untuk pindahan kawat.

Walau bagaimanapun, sesetengah bank dan peniaga tidak bersedia untuk mendedahkan butiran penerima akhir, manakala yang lain lambat menyesuaikan diri dengan peraturan. Dengan begitu banyak permintaan pemindahan daripada akaun Iraq di Fed yang ditolak, ia telah mengurangkan bekalan dolar ke pasaran. Jumlah pemindahan sedemikian telah menurun daripada nilai purata harian $180 juta pada 2022 kepada antara $65 juta-$75 juta tahun ini, menurut data bank pusat.

Allaq bagaimanapun berkata terdapat tanda-tanda kemajuan. “Kami melihat bilangan urus niaga pada platform digital semakin meningkat . . . kami melihat lebih ramai peniaga Iraq mendaftar secara rasmi untuk mengambil bahagian.”

Walau bagaimanapun, pakar memberi amaran bahawa ia mungkin mengambil masa beberapa bulan sebelum bank-bank Iraq menyesuaikan diri sepenuhnya, dan bertahun-tahun untuk ekonomi beralih sepenuhnya daripada tidak formal dan penguasaan wang tunai. Kerajaan pada Februari menilai semula dinar daripada ID1,460 kepada dolar kepada ID1,320 kepada dolar, tetapi nilainya pada pasaran selari, di mana kebanyakan rakyat Iraq memperoleh dolar mereka, kekal kira-kira 18 peratus lebih rendah.

Seorang lelaki berhampiran ladang minyak Nihran Bin Omar di utara Basra, Iraq
Selepas pencerobohan AS ke atas Iraq pada 2003, pelabur asing berpusu-pusu ke ladang minyak negara itu dan kontrak telah dihabiskan, mengisi tabung negara Iraq © Nabil al-Jurani/AP

Langkah-langkah lain yang bertujuan untuk menangani krisis monetari telah memburukkan lagi masalah tersebut. Ini termasuk melarang pengeluaran mesin tunai dalam dolar dan membanteras pengurup wang yang meletakkan harga dolar mereka lebih tinggi daripada kadar rasmi.

Skim lain diperkenalkan membolehkan pengembara menukar dinar sehingga $7,000 di lapangan terbang untuk kegunaan di luar negara. Ini menyebabkan pengurup wang menempah penerbangan yang tidak akan mereka ambil hanya untuk mengakses mata wang AS, untuk kemudian dijual di pasaran gelap.

“Selama berminggu-minggu kami telah melihat penerbangan ke Amman atau Beirut yang habis dijual pada sistem tetapi pesawat itu kosong,” kata seorang pekerja syarikat penerbangan di lapangan terbang Baghdad. Kelemahan semakin ketat minggu lalu, dengan jumlah maksimum dipotong kepada $2,000.

Sebahagian daripada dolar itu telah berakhir di Lubnan, dicengkam oleh krisis ekonominya sendiri. Seorang pengurup wang menjelaskan bahawa, selama berminggu-minggu, dia telah menghantar berpuluh-puluh rakyat Iraq untuk mengeluarkan dolar di lapangan terbang Baghdad setiap hari untuk membawa mereka ke Lubnan. “Kami mendapat kira-kira $1,200 diskaun setiap $10,000 yang dibawa masuk dari Iraq.”

Allaq, ketua bank pusat, berkata: “Masalah terbesar kami ialah rakyat Iraq bergantung kepada dolar tunai. Tidak pelikkah seseorang membayar dengan mata wang asing di negara sendiri?

“Seluruh dunia bergerak ke arah meninggalkan wang tunai dan Iraq mesti melakukannya juga.”

resu sgp

minta pengeluaran sydney hari ini

togel sd

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

data sgp