site

Kegelisahan siling hutang meningkatkan kos insurans terhadap keingkaran AS

Kos membeli insurans terhadap kemungkiran kerajaan AS telah melonjak ke paras tertinggi dalam lebih sedekad, sebagai tanda awal kebimbangan pasaran mengenai kebuntuan politik di Washington berhubung had hutang.

Di tengah-tengah kebuntuan antara Rumah Putih dan Republikan kongres mengenai menaikkan had pinjaman persekutuan, harga swap lalai kredit lima tahun – bentuk insurans hutang yang paling banyak didagangkan – mencapai paras tertinggi sejak 2012 bulan ini.

Kemungkiran pada hutang persekutuan AS – keputusan setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen telah memberi amaran akan membawa kepada “malapetaka” – masih dilihat sebagai tidak mungkin.

Tetapi pelabur bergerak untuk melindungi diri mereka daripada kemungkinan itu, yang secara teorinya boleh datang sejurus Jun, atau mendapat keuntungan daripada permainan ayam yang berlarutan yang menaikkan pasaran.

“Nampaknya anda mula melihat permulaan kebimbangan mengenai kemungkiran berlaku,” kata Jay Barry, ketua bersama strategi kadar faedah di JPMorgan. “Kami fikir ini akan menjadi perjuangan siling hutang yang cukup berlarutan.”

Walaupun kepimpinan Republikan baru Dewan Perwakilan menuntut pemotongan belanjawan persekutuan yang mendalam sebagai pertukaran untuk menaikkan siling hutang, pentadbiran berkata ia tidak akan berunding.

Kevin McCarthy, Speaker Dewan Rakyat, memberitahu Joe Biden dalam surat terbuka bulan lalu bahawa dia “sangat bimbang” presiden AS itu “meletakkan ekonomi yang sudah rapuh dalam bahaya dengan mendesak [an] kedudukan melampau pada had hutang”.

Dalam laporan minggu ini, IMF memberi amaran bahawa ketidakpastian yang menyelubungi resolusi siling hutang “menambah risiko dan turun naik dalam pasaran pendanaan AS jangka pendek”.

Wall Street bersedia menghadapi perebutan paling kontroversi sejak sekurang-kurangnya 2011, apabila perselisihan mengenai siling hutang menyebabkan AS kehilangan penarafan kredit tiga A yang terbaik.

Pada 46 mata asas, harga swap lalai kredit lima tahun kekal jauh di bawah paras yang dilanda semasa krisis kewangan 2008-09, tetapi pasaran bon juga telah menunjukkan kebimbangan mengenai kemungkinan tarikh mungkir.

Permintaan luar biasa lemah pada lelongan bil Perbendaharaan selama tiga bulan pada hari Isnin. Harga hutang Perbendaharaan yang perlu dibayar pada akhir Julai dan awal Ogos – hampir dengan tarikh lalai teori – kini telah jatuh di bawah harga hutang jangka pendek lain, penunjuk bahawa pelabur melihat tarikh sedemikian sebagai sangat berisiko.

Pemimpin Dewan Republikan kini sedang merangka “lembaran penggal” syarat yang mereka katakan Demokrat mesti bersetuju terlebih dahulu sebelum sebarang kenaikan siling hutang, tetapi Biden telah meminta mereka untuk meluluskan rang undang-undang “bersih” tanpa prasyarat.

Carta garisan hasil Perbendaharaan tiga bulan AS (%) menunjukkan Harga pada bil Perbendaharaan tiga bulan jatuh, apabila hasil meningkat

Beberapa ahli Dewan yang paling hawkish telah mencadangkan melanggar siling hutang tanpa perjanjian tidak akan mewakili masalah besar.

“Saya tidak takut dengan itu, terus terang,” kata Bob Good dari Republikan bulan ini.

Tetapi pembuat dasar terkemuka telah menggariskan akibat yang besar daripada keingkaran AS terhadap ekonomi dan sistem kewangan global.

“Hanya ada satu cara ke hadapan di sini, dan itu adalah untuk Kongres menaikkan siling hutang supaya kerajaan Amerika Syarikat boleh membayar semua obligasinya apabila tiba masanya,” kata Jay Powell, pengerusi Rizab Persekutuan, pada Februari. “Sebarang penyelewengan dari laluan itu akan sangat berisiko.”

Kebimbangan mengenai perselisihan itu semakin memuncak apabila AS menghampiri tarikh akhir cukai tahunannya pada 18 April, kerana resit cukai masuk akan menentukan sejauh mana tarikh ingkar yang mungkin berlaku.

Yellen berkata kerajaan “tidak mungkin” akan kehabisan wang tunai sebelum “awal Jun”, tetapi anggaran berbeza secara meluas pada bila AS sebenarnya akan menghadapi kemungkiran secara langsung, dengan ramai pakar mencadangkan ia boleh berlaku pada akhir Julai atau Ogos.

Kongres sering mengadakan konfrontasi berisiko tinggi mengenai had hutang sejak beberapa tahun kebelakangan ini tanpa mencetuskan kemungkiran hutang kerajaan. Siling hutang kali terakhir dinaikkan pada Disember 2021, apabila pemimpin minoriti Senat Republik Mitch McConnell menyerah kepada tuntutan Demokrat.

result togel sgp hari ini

totobet sdy

totobagus sydney

apa keluar hk malam ini

data sgp