site

Kegawatan perbankan mewujudkan prospek yang tidak menentu untuk hasil bon

Kegawatan merentasi sektor perbankan, yang dicetuskan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank, telah mencetuskan keraguan baru di kalangan pelabur terhadap prospek kadar faedah dan hasil bon — pada masa tekanan inflasi secara global kekal tidak selesa tinggi.

Bank pusat di kedua-dua belah Atlantik telah berulang kali menekankan keazaman mereka untuk mengawal inflasi. Tetapi kenaikan tambahan dalam kadar faedah boleh mewujudkan lebih banyak ketidakstabilan di seluruh sektor perbankan dan meningkatkan risiko mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan.

Pada awal April, pasaran kewangan menetapkan harga dalam peluang 50 peratus kenaikan 25 mata asas dalam kadar AS pada Mei, diikuti dengan penurunan kepada sekitar 3 peratus menjelang akhir tahun depan.

Walau bagaimanapun, Jim Cielinski, ketua pendapatan tetap global di pengurus aset Janus Henderson, menjangkakan Rizab Persekutuan akan mengekalkan kadar pada tahap kemuncaknya lebih lama daripada yang pasaran sedang mengambil kira, kerana kegagalan penggubal dasar untuk mencapai tugas utama mereka: memastikan harga kestabilan.

“Tanggapan bahawa kadar AS boleh dipotong pada tanda pertama masalah, dan bank pusat akan melakukan lebih banyak pelonggaran kuantitatif jika keadaan menjadi sukar. . . era itu sudah berakhir,” kata Cielinski.

Beliau percaya bahawa inflasi AS telah melepasi kemuncaknya tetapi akan kekal lebih tinggi dari segi struktur – dan tidak mungkin kembali ke tahap sasaran yang ditetapkan oleh Fed. Ini menyebabkan pelabur terpaksa berdepan dengan risiko inflasi yang lebih tinggi, risiko geopolitik yang lebih besar, dan lebih banyak ketidakpastian tentang laluan dasar monetari.

“Hujung hadapan keluk hasil dalam kebanyakan pasaran bon berdaulat menyediakan keseimbangan risiko-ganjaran yang paling menarik,” kata Cielinski. “Keluk hasil AS terbalik dengan tajam dan tidak jelas mengapa pelabur yang bimbang tentang inflasi akan memilih bon Perbendaharaan 10 tahun berbanding Perbendaharaan dua hingga lima tahun.”

Stephen Jones, ketua pegawai pelaburan untuk pendapatan tetap di Aegon Asset Management, juga bimbang pelabur terlalu yakin tentang inflasi kembali ke paras yang sangat rendah. Aegon mengesyorkan agar pelanggan kekal dengan aset pendapatan tetap yang kurang berisiko, termasuk bon kerajaan dan gred pelaburan jangka pendek.

“Pelabur boleh mempertimbangkan untuk menambah tempoh – aset pendapatan tetap yang lebih sensitif kepada perubahan dalam kadar faedah – pada akhir tahun apabila prospek dasar monetari menjadi lebih jelas,” mencadangkan Jones.

Ketidakpastian mengenai prospek inflasi dan kadar faedah, digabungkan dengan bahaya masalah yang merebak di seluruh sektor perbankan, telah meningkatkan turun naik dalam pasaran bon.

Indeks Ice BofA Move — ukuran turun naik pasaran bon — telah meningkat ke tahap terakhir dilihat apabila Lehman Brother meletup pada tahun 2008.

Carta garisan indeks Ice BofA Move menunjukkan Volatiliti dalam Treasuries melonjak di tengah-tengah drama bank

Fraser Lundie, ketua pendapatan tetap, pasaran awam di Federated Hermes, berkata bahawa bank pusat akan cuba “mengawal garis” pada dasar kadar faedah tetapi peristiwa yang mengganggu boleh menjadi lebih kerap.

“Pembuat polisi akan sedar bahawa keadaan sudah rosak akibat pengetatan dasar monetari, dengan kesukaran dalam sektor perbankan AS berikutan hanya beberapa bulan selepas masalah kecairan dalam kalangan dana pencen UK mencetuskan krisis dalam pasaran emas,” katanya. .

Federated Hermes mengatakan bahawa bon dan boleh tukar gred pelaburan AS dan Eropah kelihatan lebih menarik hasil daripada peralihan harga yang berlaku semasa krisis perbankan pada bulan Mac. Ia diletakkan dengan lebih berhati-hati dalam bon hasil tinggi berkualiti rendah di mana penerbit yang lebih kecil dan syarikat swasta mempunyai lebih sedikit tuas untuk ditarik jika perniagaan asas menghadapi masalah.

Henrietta Pacquement, ketua pasukan pendapatan tetap global di pengurus AS Allspring, mengatakan bahawa “tidak mengejutkan” bahawa tanda-tanda tekanan mula muncul, memandangkan kelajuan kenaikan kadar faedah sejak 12 bulan lalu.

“Syarikat terpaksa berdepan dengan peningkatan kos dan kenaikan gaji jadi kami telah melepasi kemuncak kesihatan kewangan bagi sektor korporat,” kata Pacquement.

Bon gred pelaburan masih kelihatan menarik kepada Allspring dalam “persekitaran ekonomi yang kurang memaafkan” ini dan pengurus juga menjangkakan peluang untuk dibuka dalam bahagian pendapatan tetap yang menghasilkan tinggi pada akhir tahun ini, apabila penilaian mengejar kemerosotan dalam asas korporat.

Memandang lebih jauh ke hadapan untuk tahun depan, Steve Ellis, CIO global untuk pendapatan tetap di Fidelity International, berpendapat ancaman krisis kredit bagi syarikat AS — disebabkan masalah dalam sektor bank dan peningkatan risiko pendaratan sukar bagi ekonomi Amerika — boleh memaksa Fed untuk mengurangkan kadar dasar utamanya secara mendadak.

1.28%

Hasil melebihi kenaikan harga pengguna AS yang ditawarkan oleh bon berkaitan inflasi 10 tahun

Menambah “tempoh” — pendedahan kepada bon yang lebih sensitif kepada perubahan dalam kadar faedah — dalam kredit gred pelaburan AS mungkin menjadi pilihan yang menarik pada peringkat ini dalam kitaran memandangkan pendedahan risiko defensifnya kepada sebarang pendaratan keras.

“Pelabur sepatutnya mahu mengambil lebih banyak risiko kadar faedah kerana Fed sudah menyediakan kecairan tambahan dan berkemungkinan melonggarkan dasar monetari akhir tahun ini,” kata Ellis.

Bon berkaitan inflasi AS sepuluh tahun menawarkan 1.28 peratus setahun di atas inflasi harga pengguna AS — yang menyediakan cara menarik untuk mengambil beberapa perlindungan inflasi, menurut Fidelity. Tetapi pengurus aset masih berhati-hati tentang pasaran bon sampah AS, di mana hasil purata sekitar 8.2 peratus masih membayangkan tahap mungkir yang sangat rendah – sekitar 3 peratus – tahun ini.

“Tidak jelas dengan jelas bahawa penetapan harga dalam bon hasil tinggi AS menawarkan perlindungan yang mencukupi, memandangkan ekonomi AS menghadapi masalah kredit dan pendaratan sukar,” amaran Ellis.

toto sgp result

pngluaran sdy hr ini

sidney sidney

totobet hongkong hari ini

totobet result sgp