site

Kegagalan bank terkini menunjukkan bahaya mensasarkan terlalu tinggi

Penulis adalah pengarang beberapa buku mengenai City dan Wall Street

Mengalami satu krisis perbankan mungkin dianggap sebagai malang, mengalami krisis kedua dalam tempoh 15 tahun nampaknya cuai. Ia mungkin belum berakhir, tetapi sudah ada beberapa pengajaran untuk pihak berkuasa dan pelabur muncul daripada kejadian terbaharu itu.

Yang paling jelas adalah bahawa bank run telah berubah, menjadikan perbankan, tidak pernah menjadi industri yang mudah untuk diurus, malah lebih sukar. Credit Suisse, Silicon Valley Bank dan lain-lain telah dijatuhkan oleh pengeluaran deposit yang pantas dan berdaya teknologi, yang dicetuskan oleh kejatuhan harga saham. Berita tersebar melalui media sosial, mencetuskan kejatuhan lagi dalam harga saham dan lebih banyak pengeluaran. Pelanggan yang cemas tidak perlu lagi beratur di cawangan untuk mendapatkan wang tunai mereka, mereka hanya menekan butang. Model perniagaan Victoria bank saham bersama yang menawarkan deposit akses segera dan pinjaman jangka tetap memerlukan peraturan proaktif dan pengurusan konservatif jika mahu bertahan dalam zaman moden.

Terdapat pelbagai bukti tentang yang pertama. Kawalan modal, kecairan dan leverage yang dilaksanakan selepas krisis kewangan global 2008 membantu dan sebaik sahaja empangan itu pecah, bank pusat dan pengawal selia mengambil tindakan tegas. Pembelaan kejam Credit Suisse oleh pihak berkuasa Switzerland, rampasan berkuat kuasa SVB oleh Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan AS dan penjualan anak syarikat UK yang diuruskan oleh pengawal selia Britain dengan harga £1 adalah pengurusan krisis yang berkesan.

Tetapi pihak berkuasa AS khususnya mempunyai soalan untuk dijawab tentang bagaimana keadaan itu dibenarkan berkembang. Pertumbuhan pesat SVB, penumpuan yang tidak sihat bagi kedua-dua aset dan liabiliti serta isu pengurusan risiko yang lain menyebabkan Federal Reserve Bank of San Francisco mengeluarkan beberapa amaran kepada pengurusan bank dan larangan ke atas pemerolehan. Pengawal selia telah melihat isyarat bahaya setakat 2021 tetapi tidak cukup untuk bertindak ke atasnya. Lembaga Rizab Persekutuan AS, yang dilaporkan oleh Fed serantau, telah mengarahkan semakan pantas dan jawapannya akan menarik minat pengawal selia di mana-mana sahaja.

Ini termasuk Britain di mana niat kerajaan nampaknya adalah untuk melonggarkan peraturan bank. Memberi pengawal selia mandat kedua untuk memudahkan pertumbuhan dan daya saing antarabangsa kelihatan lebih berbahaya dari hari ke hari apabila krisis berlaku.

Begitu juga kajian semula yang dirancang terhadap rejim ketat UK yang mana pengurus kanan dipertanggungjawabkan. Pemegang saham dan pemegang bon berisiko dihapuskan oleh kegagalan bank dan berhak untuk mengetahui bahawa mereka yang bertanggungjawab sememangnya akan bertanggungjawab. Bersikap mudah dalam pengurusan kelihatan seperti peraturan yang tidak baik kerana punca utama kegagalan Credit Suisse dan SVB adalah kegagalan pengurusan.

Di Credit Suisse, sebuah institusi Switzerland yang dihormati yang dididik dalam pinjaman kunci kira-kira berasaskan kredit, kesilapan asas adalah strategik dan kembali jauh. Ia mahu menjadi bank universal perkhidmatan penuh, permintaan besar untuk apa-apa selain institusi Amerika, dan ia membeli bank kurungan bulge Wall Street First Boston secara berperingkat antara 1978 dan 1996.

Ini menimbulkan ketidakpadanan budaya antara bank konservatif Swiss dan Wall Streeters yang semakin maju. Terdapat tempoh kejayaan tetapi terdapat juga banyak tanda bahaya, termasuk pintu pusingan pemukul tegar Amerika dan denda tetap, kerugian dan skandal.

Kerugian dagangan $5.5 bilion pada tahun 2021 apabila pelanggan broker utamanya Archegos Capital runtuh merupakan tamparan yang terlalu banyak. Pada tahun 2022 rancangan telah diumumkan untuk mengeluarkan bank pelaburan yang sangat kecil, membalikkan strategi yang diwariskan hanya untuk membiarkan seluruh kumpulan terdedah.

Tiada bank Eropah pernah kelihatan selesa memiliki dan mengendalikan bank pelaburan berskala penuh termasuk, secara kebetulan, UBS penyelamat Credit Suisse. Percubaan Credit Suisse bukanlah yang terburuk tetapi ia adalah strategi bercita-cita tinggi yang menjadi lebih sukar apabila industri berkembang.

Kisah ini menunjukkan bahawa menyelaraskan strategi dengan sumber pengurusan adalah keputusan paling penting yang perlu diambil oleh lembaga bank dan mungkin yang paling sukar.

SVB mempunyai strategi yang lebih mudah tetapi menjadi mangsa kepada perangkap lain untuk bank yang bercita-cita tinggi: groupthink. Jurubank pilihan kepada syarikat permulaan teknologi, ia terlalu menumpukan deposit daripada pelanggan dalam sekuriti faedah tetap. Apabila kadar faedah meningkat dan harga bon merosot, ia telah musnah. Di manakah cabaran daripada lembaga itu? Ia adalah tayangan semula pada 2007-2008 apabila bank-bank mengikuti satu sama lain ke dalam gadai janji subprima, hanya sedikit yang berfikir untuk mencabar kebijaksanaan konvensional.

Ini adalah pengajaran paling jelas untuk muncul daripada krisis yang semakin berkembang ini: terdapat keselamatan dalam jumlah — kecuali apabila tiada.

resul singapore

hasil pengeluaran sdy hari ini

sdy togel

hasil angka hk

totober sgp