site

Kebimbangan terhadap lonjakan harga tenaga meresap ke seluruh sektor

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Sumber Tenaga kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap Selasa dan Khamis

Hello dan selamat datang kembali ke Sumber Tenaga.

Pada hari Selasa kami menekankan lawatan Xi Jinping dengan Vladimir Putin di Moscow sebagai detik penting dalam hubungan tenaga negara, dan dalam penyusunan semula perdagangan tenaga global yang lebih luas selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Apakah yang Putin perlu tunjukkan untuk lawatan itu? Dari segi tenaga, tidak banyak. Seperti yang dilaporkan oleh rakan sekerja kami, setiap pihak membuat beberapa gerak isyarat yang samar-samar ke arah “mempelajari dan bersetuju” rancangan untuk saluran paip gas baharu yang besar, Power of Siberia 2, yang akan membantu mengimbangi kerugian Rusia dalam pasaran Eropah, tetapi sedikit kemajuan konkrit nampaknya telah dicapai . Perdagangan tenaga hampir pasti akan terus berkembang, tetapi lawatan itu tidak membuahkan kejayaan seperti yang Putin inginkan.

Dalam surat berita hari ini, ketua ekonomi Equinor memberitahu Derek bahawa pelaburan yang kurang dalam tenaga menimbulkan bencana pada tahun-tahun akan datang. Dalam video baharu, Myles melaporkan tentang usaha menghijaukan sektor penerbangan. Dan Amanda memetakan tindak balas ESG Republikan.

Terima kasih kerana membaca – Justin

Kurang pelaburan tenaga menimbulkan risiko utama, kata ketua ekonomi Equinor

Pasaran tenaga global sedang menuju ke “kemalangan kereta api yang dilakukan sendiri dalam gerakan perlahan”, kata ketua ekonomi syarikat minyak milik kerajaan Norway, Equinor, memandangkan pelaburan dalam tenaga boleh diperbaharui dan bahan api fosil semakin berkurangan daripada permintaan yang sentiasa meningkat.

Perbelanjaan tenaga bersih tahunan berjalan pada kira-kira satu pertiga daripada $3.5tn yang diperlukan untuk mempercepatkan peralihan daripada bahan api fosil untuk memenuhi sasaran iklim global, Eirik Wærness memberitahu saya dalam temu bual di Houston.

Akibatnya, permintaan global untuk bahan api fosil terus meningkat walaupun pelaburan dalam bekalan minyak dan gas baharu telah merosot ke tahap yang dijangkakan dalam beberapa model penyahkarbonan pantas.

“Kami kini membelanjakan kira-kira $400 juta atau $500 juta setahun secara global dalam minyak dan gas. Itulah yang perlu kita lakukan jika kita sedang menuju ke senario pelepasan sifar bersih,” kata Wærness.

Tetapi pemotongan bekalan minyak hanya berfungsi jika peningkatan dalam infrastruktur tenaga bersih mengurangkan permintaan minyak pada masa yang sama – dan itu tidak berlaku, kata Wærness: pelaburan peralihan tidak mencapai tahap yang diperlukan untuk menghentikan ekonomi global daripada minyak.

“Ini adalah kemalangan kereta api yang dilakukan sendiri dalam gerakan perlahan, kerana kami tidak mempunyai pelaburan. Ia adalah resipi untuk kegawatan tenaga,” katanya.

Komen Wærness menyuarakan pendapat daripada penganalisis tenaga bersih dan bahan api fosil yang mengatakan kekurangan perbelanjaan modal akan menyebabkan dunia terdedah kepada lonjakan harga seperti yang dilihat di Eropah tahun lepas selepas pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine. Pada hari Isnin, laporan iklim IPCC terbaharu juga menyeru peningkatan pesat pelaburan tenaga bersih.

Walaupun Wærness mengalu-alukan usaha AS dan EU untuk mempercepatkan pelancaran bekalan tenaga bersih, beliau memberi amaran usaha politik untuk memecahkan pergantungan pada rantaian bekalan China dan mengindustrikan semula ekonomi barat boleh memperlahankan peralihan dan menjadikannya lebih mahal.

“Ini mengenai perkakasan, keluli dan simen . . . Itu pada asasnya kapasiti pembuatan, yang anda perlu bina,” katanya. “Apakah realiti besi Amerika bertukar menjadi keluli Amerika oleh buruh terancang di Amerika Utara?”

Sementara itu, bergantung kepada subsidi untuk menyampaikan kapasiti tenaga bersih baharu atau memacu elektrifikasi di AS tanpa langkah untuk mengekang penggunaan tenaga, seperti cukai karbon, boleh membawa kepada herotan lain, hujah Wærness.

“Jika kita menyembunyikan kos sebenar [of carbon] atau tenaga daripada pengguna, kami tidak mendapat insentif tambahan untuk menjadikan perkara lebih kecil, lebih cekap tenaga,” katanya.

Pengalaman Norway dengan kenderaan elektrik memberikan contoh, Wærness mencadangkan. Subsidi untuk membeli kereta berkuasa bateri telah meningkat dengan pantas bilangannya, dan Norway telah berulang kali disebut sebagai contoh seberapa cepat pelanggan boleh beralih kepada EV.

Tetapi keseluruhan armada kereta juga telah membengkak, kata Wærness. “Kami telah menyimpan banyak kereta diesel dan kereta petrol, dan kami telah menambah EV, dan ia mengambil masa 10 tahun sebelum permintaan petrol menurun,” katanya. “Kami telah membeli EV daripada menaiki bas, atau ia menjadi kereta kedua atau ketiga.”

Penyahkarbonan global sebenar untuk mengekalkan pemanasan dalam lingkungan 1.5C akan mengambil “revolusi besar-besaran”, Wærness mencadangkan, dan memerlukan harga karbon, termasuk cukai sempadan untuk mencerminkan kesan iklim barangan dan bahan yang diperdagangkan. (Derek Brower)

Video: Tolakan ke arah bahan api jet yang lebih hijau

Penerbangan merupakan penyumbang besar kepada pelepasan gas rumah hijau global. Tetapi bagaimana untuk menyahkarbonkan sektor itu telah lama dielakkan oleh saintis.

Namun apabila keperluan mendesak untuk menangani perubahan iklim semakin meningkat, industri ini berminat untuk tidak ketinggalan – dan dijenamakan sebagai pariah.

Jawapannya, menurutnya, adalah untuk beralih ke arah “bahan api penerbangan mampan” – menggunakan biofuel untuk menggerakkan pesawat dan mengurangkan jejak karbon mereka. Tetapi peralihan borong kepada SAF memberikan pelbagai cabaran teknikal dan ekonomi. Penggunaan meluas masih jauh.

Saya menuju ke Seattle untuk mendengar suara industri. (Myles McCormick)

Video: Rancangan Boeing untuk bahan api penerbangan mampan | FT Fikirkan Semula

Latih Tubi Data

Presiden AS Joe Biden mengeluarkan veto pertamanya pada hari Isnin, menolak percubaan pimpinan Republikan untuk melarang dana persaraan swasta daripada mempertimbangkan isu seperti perubahan iklim dalam keputusan pelaburan mereka.

Langkah itu dibuat sebagai usaha untuk membanteras peningkatan pelaburan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) di seluruh AS — terutamanya di negeri pimpinan Republikan.

Lebih separuh daripada negeri AS telah mengambil tindakan terhadap penggunaan faktor ESG dalam rancangan persaraan awam atau dana sasaran yang telah memboikot industri tertentu, seperti bahan api fosil, menurut penjejak oleh firma guaman Ropes & Grey. Sekurang-kurangnya 50 bil anti-ESG telah diperkenalkan oleh negeri pada tahun ini, lebih daripada dua kali ganda jumlah yang diperkenalkan pada keseluruhan 2022.

Gabenor Republikan Florida, Ron DeSantis telah menjadi antara pengkritik paling lantang terhadap pelaburan ESG, atau apa yang beliau panggil kapitalisme “terjaga”, dengan alasan amalan itu mempolitikkan keputusan pelaburan sambil menjejaskan pulangan kewangan. Minggu lalu, DeSantis mengumumkan pakatan dengan 18 gabenor komited untuk menyekat pelaburan ESG di peringkat negeri.

“Dari sudut perbahasan nasional, [limiting ESG investing] mempunyai sedikit kaitan dengan aset persaraan,” kata Josh Lichtenstein, rakan kongsi di Ropes & Grey, sambil menambah bahawa dari segi sejarah, negeri berpihak kepada takrifan piawaian fidusiari kerajaan persekutuan.

Penyokong pelaburan ESG berhujah bahawa isu-isu seperti perubahan iklim boleh memberi kesan yang ketara ke atas portfolio dan harus menjadi faktor dalam membuat keputusan. Lebih 250 pelabur dan syarikat yang diketuai oleh kumpulan iklim Ceres dan We Mean Business Coalition mengeluarkan kenyataan hari ini menggesa penggubal dasar melindungi kebebasan mereka untuk mempertimbangkan risiko kewangan material perubahan iklim dalam keputusan pelaburan mereka.

“Jika kita tidak memberi perhatian kepada kekerapan bencana cuaca buruk yang semakin pantas dan ratusan bilion dolar yang ditimbulkannya, mahupun ramalan saintis untuk risiko teruk lebih daripada itu, dan kepada inovasi syarikat keusahawanan untuk menyelesaikan pasaran yang terhasil. keperluan, maka kami tidak memenuhi kewajipan fidusiari kami,” kata Anne Simpson, ketua kemampanan global di Franklin Templeton.

Untuk maklumat lanjut tentang tema ESG — dan tindak balas yang telah dihasilkannya — daftar ke surat berita Wang Moral FT. (Amanda Chu)

Power Points


Sumber Tenaga ditulis dan disunting oleh Derek Brower, Myles McCormick, Justin Jacobs, Amanda Chu dan Emily Goldberg. Hubungi kami di energy.source@ft.com dan ikuti kami di Twitter di @FTEnergy. Ikuti edisi lepas surat berita di sini.

Wang Moral — Surat berita kami yang tidak boleh dilepaskan mengenai perniagaan yang bertanggungjawab secara sosial, kewangan mampan dan banyak lagi. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

restul sgp

pengeluar sidney hari ini

toto bet sdy

indo hk

pengeluaran singapura