site

Kebimbangan kenaikan kadar Fed membebani saham AS

Saham jatuh apabila pasaran ekuiti AS dibuka semula dari hujung minggu Paskah yang panjang pada hari Isnin dan pelabur bimbang bahawa Rizab Persekutuan akan terus menaikkan kadar faedah.

S&P 500 susut 0.8 peratus pada awal dagangan, manakala Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi jatuh 1.1 peratus.

Isnin menandakan peluang pertama peniaga terpaksa bertindak balas terhadap data yang dikeluarkan pada hari Jumaat yang menunjukkan kekuatan berterusan pasaran buruh AS.

Ekonomi AS menambah 236,000 kedudukan baharu bulan lepas, kurang berbanding Februari tetapi tidak cukup kelembapan untuk menghalang bank pusat daripada membuat satu lagi kenaikan kadar untuk mengurangkan inflasi, fikir peniaga.

Pelabur pada mulanya mengabaikan amaran pada mesyuarat dasar terakhir Fed bahawa bank pusat akan membuat sekurang-kurangnya satu lagi kenaikan kadar untuk mengawal kenaikan harga. Bagaimanapun, pasaran niaga hadapan kini menetapkan harga dalam 73 peratus peluang kenaikan kadar faedah pada mesyuarat bulan depan.

Pasaran perbendaharaan, yang dibuka pada hari Jumaat, telah dijual sebagai tindak balas kepada data pekerjaan dan harga terus turun pada pagi Isnin. Hasil pada nota 10 tahun penanda aras meningkat 0.01 mata peratusan kepada 3.40 peratus, manakala hasil dua tahun menambah 0.01 mata peratusan untuk mencapai 3.98 peratus. Hasil meningkat apabila harga jatuh.

Peniaga akan memerhatikan dengan teliti tanda-tanda lanjut mengenai kemungkinan arah dasar monetari akhir minggu ini apabila Biro Statistik Buruh menerbitkan angka inflasi pengguna yang dikemas kini. Musim pendapatan suku pertama juga bermula dengan bersungguh-sungguh dengan hasil daripada siri kumpulan kewangan bellwether termasuk JPMorgan Chase.

Pakar ekonomi menjangkakan inflasi menurun kepada kadar tahunan kira-kira 5.2 peratus dan kadar bulan ke bulan sebanyak 0.3 peratus, tahap yang dikatakan penganalisis Citi Stuart Kaiser akan “menandakan penurunan sederhana . . . tetapi kekal terlalu tinggi untuk keselesaan dan berkemungkinan dibaca negatif untuk saham”.

Pasaran Eropah kekal ditutup untuk hari Isnin Paskah. Hong Kong juga ditutup. Indeks saham Topix Jepun menambah 0.6 peratus.

sg totobet

sidney hari ini

keluaran sydney togel

totobet singapore hari ini