site

Kebankrapan AS: modal mudah adalah ubat yang mendorong rabun

Tendang tin ke jalan cukup lama dan keletihan menamatkan permainan. Pada hari Isnin, beberapa syarikat terkemuka AS yang tertekan akhirnya tunduk kepada muflis. Mereka termasuk Vice Media dan Envision Healthcare, yang penyokongnya termasuk beberapa pelabur paling terkenal di dunia.

Pemfailan mahkamah adalah pengajaran. Dokumen bukan sahaja memperincikan bagaimana syarikat-syarikat ini terus kehabisan wang. Mereka juga menunjukkan bahawa model perniagaan yang buruk bukan halangan untuk mengumpul lebih banyak wang yang akan hilang dengan sendirinya.

Hanya setahun yang lalu, Envision menerima lebih daripada $1bn dalam bentuk tunai baru. Sejak 2020, Vice memperoleh sekurang-kurangnya $200 juta, walaupun ciri-ciri seperti zombi.

Angan-angan yang melingkupi urus niaga tersebut didasarkan pada kadar faedah yang rendah, penilaian yang meningkat dan perubahan yang ajaib dalam keuntungan yang tidak pernah menjadi kenyataan.

Sebahagian besar modal akan dibakar. Hanya pemberi pinjaman bercagar kanan akan menerima beberapa pemulihan, terutamanya dalam ekuiti berisiko dengan sejumlah wang tunai dibuang.

Sumpahan mengumpul wang daripada pelabur ialah anda perlu membelanjakannya. Dalam era go-go, terbukti sukar untuk mengelak mengikut arus. Dalam contoh Vice dan Envision, pelaburan wang baharu yang dibuat apabila perniagaan goyah biasanya mempunyai sedikit kekananan dalam struktur modal dan menerima kadar faedah yang lebih tinggi. Istilah sedemikian adalah pedang bermata dua yang boleh mendatangkan kerosakan serius kepada perusahaan yang bermasalah.

Pemberi pinjaman kanan Fortress Investment Group bersedia untuk memperoleh Vice. Perjanjian itu menilai syarikat di bawah $300 juta. Hampir sedekad yang lalu, apabila Vice dilihat sebagai penerbit majalah yang hangat dan mengganggu, ia menaikkan ekuiti pada penilaian hampir $5bn.

Envision, yang terdiri daripada amalan doktor dan pusat pembedahan, tidak akan mengambil potongan rambut yang begitu tajam. Ia mungkin bernilai separuh daripada nilai pembelian $10bn 2018nya.

Pelabur boleh belajar daripada ini. Panggilan tunai terlalu kerap menghalang pilihan operasi yang sukar, apabila yang terakhir dapat mengekalkan lebih banyak nilai dalam jangka panjang. Modal mudah adalah ubat yang kuat. Kesan sampingannya termasuk rabun jauh.

result togel sgp hari ini

minta pengeluaran sydney

sidney yang

keluar angka hongkong

result hk