site

Kebangkitan Beijing menyebabkan Kelab pemiutang Paris bergelut untuk mencari forum

Kali terakhir pasaran baru muncul menghadapi krisis hutang yang besar, pada tahun 1990-an, pemiutang berpengaruh, yang dinamakan sempena pusat diplomasi dan kewangan tradisional, dengan cepat boleh berkumpul secara tertutup untuk menyetujui penyelesaian.

Hari ini, menyatukan kumpulan pemberi pinjaman yang lebih pelbagai telah membuktikan latihan yang lebih rumit.

Ahli Kelab Paris adalah kebanyakan negara barat yang pernah mendominasi pinjaman dua hala. Tetapi sumbangan mereka dikecilkan oleh China, yang kini memberi pinjaman lebih kepada negara-negara termiskin di dunia daripada semua pemiutang dua hala lain yang disatukan. Kelab bank perdagangan London telah kehilangan kaitannya, dengan peminjam semakin meningkatkan kewangan di pasaran bon.

Peralihan ini bermakna kedudukan pemiutang tidak sejajar. Seperti yang dikatakan oleh Anna Gelpern, seorang felo kanan di Peterson Institute for International Economics, peserta baharu “hanya tidak tertanam” dalam set-up kelab pada masa lalu.

Apa yang menggantikan kelab adalah permainan menyalahkan, di mana pengkritik menuduh China memberi pinjaman dengan syarat yang memberikan kelebihan tersembunyi berbanding pemberi pinjaman lain. Memandangkan pinjamannya merosot, negara telah menjadi pemberi pinjaman alternatif pilihan terakhir, mencabar IMF dan menghalang rundingan penstrukturan semula dengan cuba mengenakan syaratnya sendiri.

Bagi mereka yang lalai – seperti Zambia, Sri Lanka, Ghana dan lain-lain – kekurangan kelab tidak formal bermakna penstrukturan semula hutang telah menjadi sangat perlahan, mengambil masa bertahun-tahun dalam beberapa kes. Lebih banyak penerbit berdaulat berkemungkinan akan mengalami nasib yang sama tidak lama lagi apabila kos pinjaman global yang lebih tinggi dan pertumbuhan yang lemah mendorong mereka ke dalam ketidakmampuan bayar.

Mencari pendekatan yang betul untuk memecahkan kebuntuan hutang akan sukar dicapai, kata penganalisis, dengan banyak bergantung kepada Beijing.

Dalam seminggu yang lalu, ia kelihatan meredakan penentangannya terhadap tindakan kolej. Malah mungkin telah membatalkan desakan bahawa bank pembangunan pelbagai hala harus menyertai pemiutang lain dalam menulis nilai pinjaman mereka. Cadangan itu, yang akan meningkatkan kos pembiayaan Bank Dunia dan bank pembangunan lain, dilihat secara meluas sebagai bukan permulaan oleh ahli ekonomi dan kerajaan barat.

Perubahan seperti itu dalam kedudukan China, kata Clemence Landers, felo kanan di Pusat Pemikir Pembangunan Global, akan menjadi “satu kejayaan yang penting dan sudah lama tertunggak”.

Hutang buntu

Ini adalah bahagian terakhir siri tentang mengapa negara-negara yang mengalami masalah ekonomi bergelut untuk bergerak ke hadapan

Kumpulan 20 ekonomi besar — ​​di mana China menjadi ahli — telah menghasilkan Rangka Kerja Bersama. Walau bagaimanapun, hanya empat negara telah mendaftar: Zambia, Chad, Ethiopia dan Ghana. Sebahagiannya, itu adalah kerana rangka kerja itu mewajibkan penghutang untuk mendapatkan layanan yang sama daripada semua pemiutang, termasuk mereka dalam sektor swasta — sesuatu yang ingin dielakkan oleh banyak kerajaan kerana bimbang akan merosakkan kepercayaan kredit mereka.

Sementara itu, pemegang bon berkata mereka disimpan dalam gelap.

Kevin Daly, pengarah di Abrdn, pengurus aset, berkata penilaian IMF terhadap keperluan negara penghutang harus dikongsi dengan semua pemiutang termasuk pemegang bon sejak awal, dan bukan sahaja selepas pemiutang dua hala termasuk China mencapai perjanjian.

Di Zambia, sebagai contoh, beliau menyatakan bahawa, sebagai pemiutang, pemegang bon adalah sebesar Beijing. “Kami cuba menghasilkan idea untuk mempercepatkan perkara tetapi kami kehilangan masa tunggu berbulan-bulan,” katanya. “Namun kami bukan orang yang memberi pinjaman secara melulu dengan syarat yang tidak jelas.”

Ada yang mengatakan pembocoran kriteria IMF untuk perjanjian di Sri Lanka baru-baru ini menawarkan preseden untuk ketelusan yang lebih besar untuk sektor swasta. Bahawa pemegang bon melihat apa yang diharapkan lebih awal tanpa sebarang bahaya yang dilakukan terhadap rundingan mengukuhkan kes untuk menjadikannya kebiasaan.

Satu lagi cara untuk mempercepatkan perkara adalah dengan meningkatkan pembiayaan yang tersedia daripada bank pembangunan pelbagai hala, membolehkan mereka memberikan lebih banyak geran atau pinjaman konsesi, dan bukannya pelepasan hutang secara langsung, kepada negara yang mengalami kesusahan. Cara untuk melakukan ini sedang dalam perbincangan aktif.

Dalam apa yang kelihatan seperti cubaan untuk menghidupkan semula mesyuarat kelab pada masa lalu, IMF, Bank Dunia dan G20 telah cuba untuk menarik semua pemiutang ke dalam inisiatif baharu. Meja Bulat Hutang Kedaulatan Global bertemu di Washington minggu lepas — dengan kedua-dua China dan ahli Kelab Paris mengambil bahagian dalam rundingan itu, bersama wakil sektor swasta.

Sedikit kemajuan telah dicapai. Walaupun dengan lebih banyak pemiutang di sekeliling meja yang sama, tindakan berkesan akan menjadi perlahan. Tetapi buat masa ini, tanpa penyelesaian lain yang boleh dilaksanakan ditawarkan, peminjam dan pemberi pinjaman berharap forum akan diberi peluang untuk berjaya.

reslut sgp

minta pengeluaran sidney

totobet sydney

angka keluaran hongkong malam ini

totobet singapore