site

Kampung Jepun Dengan Penduduk Bawah 3000 Menerima 120 Bar Emas Bernilai $4 Juta Derma

Pihak berkuasa tempatan daripada kerajaan Tanohata di Iwate Prefecture mengumumkan bahawa mereka akan menggunakan jumlah kutipan daripada melelong 120 batang Emas yang mereka terima sebagai sumbangan daripada individu yang tidak mahu namanya disiarkan. Objektif utama mereka untuk menderma adalah mereka mahu jumlah itu adalah untuk memberi tumpuan kepada pembinaan semula kampung yang masih belum pulih daripada gempa bumi 2011.

Pihak perbandaran juga berharap dapat menggunakan sumbangan itu untuk sokongan pembesaran anak dan menambah baik/membina semula bangunan perbandaran yang berusia berdekad-dekad itu.

Pihak berkuasa perbandaran mengatakan bahawa seorang warga Jepun yang mempunyai hubungan dengan kawasan pantai kampung sebelum bencana 2011 bertemu dengan Datuk Bandar Yasushi Sasaki mengenai sumbangan itu pada musim luruh tahun sebelumnya.

Datuk Bandar pergi ke tukang emas di Tokyo bersama penderma pada akhir Januari. Dia kemudian melelong bar seberat 60kg itu pada harga 528.24 juta yen (4 Juta USD).

Ia adalah kali pertama kampung itu, yang ditubuhkan pada 1889 dan mempunyai anggaran penduduk 3000, menerima sumbangan lebih 100 juta yen daripada seorang, kata kerajaan perbandaran.

Mereka juga mahu mengukuhkan bangunan perbandaran semasa, yang berusia 60 tahun dan sangat terdedah kepada gempa bumi. Ia mempunyai peredaran udara yang lemah dan menjadi sangat panas dan lembap semasa musim panas kerana ketiadaan penghawa dingin.

“Kewangan kami sukar, dengan sumber pendapatan dalaman hanya kira-kira 15 peratus (daripada jumlah belanjawan). Sumbangan itu merupakan hadiah besar untuk kampung kami,” kata Mitsuyuki Kudo, seorang pegawai tinggi kampung.

Baca juga tentang Ikan Haiwan YouTuber Jepun Mencuri Maklumat Kad Kreditnya Dan Menggunakannya Di Nintendo Store


Paparan Siaran: 4,043

Pengeluaran HK Hari Ini

Result HK

Togel Pulsa

Data Keluaran SGP

Pengeluaran SDY Hari Ini

Keluaran SDY Hari Ini