site

Just Eat Takeaway mengumumkan pembelian balik saham €150 juta apabila pesanan jatuh

Just Eat Takeaway telah berjanji untuk membeli balik saham bernilai €150 juta, berusaha untuk menenangkan pelabur apabila pesanan terus jatuh di kumpulan penghantaran makanan terbesar di Eropah.

Syarikat yang tersenarai di London dan Amsterdam itu melaporkan penurunan 14 peratus dalam bilangan pesanan yang dibuat oleh pelanggan di seluruh dunia pada suku pertama kepada 227.8 juta, yang hampir tiada anggaran penganalisis. Nilai urus niaga kasar, ukuran jumlah perbelanjaan pelanggan pada platform, merosot 8 peratus kepada €6.67bn.

Syarikat itu telah dilanda perubahan pada tabiat pengguna, setelah mengalami ledakan semasa orang ramai memesan makanan yang dibawa pulang semasa penutupan pandemik. Sepanjang tahun lalu, sektor penghantaran makanan juga menghadapi kenaikan harga makanan dan pelanggan mengurangkan perbelanjaan kerana kebimbangan terhadap kos sara hidup.

Just Eat telah bertindak balas terhadap tekanan ke atas perniagaannya dengan menaikkan harga dan yuran penghantaran, serta mengurangkan kos. Ketua eksekutif Jitse Groen berkata syarikat itu telah melakukan beberapa “saiz yang betul” pada bilangan kakitangan, menggambarkan proses itu sebagai “kadang-kadang menyakitkan, tetapi ia perlu untuk perniagaan kami”.

Beliau menambah bahawa skim beli balik Just Eat, yang dijangka akan tamat selewat-lewatnya pada Disember, telah dilancarkan “untuk meningkatkan lagi pendapatan sesaham masa hadapan”.

Saham dalam kumpulan penghantaran makanan telah jatuh hampir 40 peratus sepanjang tahun lalu, kerana pelabur telah menjejaskan prestasi syarikat. Walaupun mengumumkan skim pembelian balik, saham Just Eat turun 2 peratus pada awal dagangan pada hari Rabu.

Silvia Cuneo, seorang penganalisis di Deutsche Bank, menulis dalam nota bahawa program pembelian balik, yang sepadan dengan 4 peratus daripada permodalan pasaran semasa syarikat itu, “harus meyakinkan pada kunci kira-kira fleksibel syarikat”.

Walau bagaimanapun, perubahan terbaru pada perniagaan Just Eat nampaknya meningkatkan keuntungan asas. Syarikat itu menaikkan unjuran untuk pendapatan larasannya sebelum susut nilai faedah dan pelunasan tahun ini, untuk berkembang daripada €19juta pada 2022 kepada €275juta. Panduan sebelumnya dari Januari meramalkan pertumbuhan kepada €225 juta pada 2023.

Groen berkata ini, sebahagiannya, kerana perubahan pada algoritmanya, menurunkan kos setiap pesanan dan menyusun semula keadaan logistiknya di UK.

Pada bulan Mac, syarikat itu mengumumkan bahawa ia telah menghentikan 1,700 kurier di seluruh UK selepas memilih untuk bergantung sepenuhnya pada penunggang yang bekerja sendiri dalam langkah yang dijangka dapat menghasilkan penjimatan.

Groen sebelum ini berkata model gig-ekonomi “mengorbankan masyarakat dan pekerja sendiri” dan membawa kepada “keadaan kerja yang tidak menentu”.

Groen berkata pada hari Rabu bahawa pusingan Unya adalah kerana undang-undang UK membenarkan saingan untuk mengupah pekerja bebas, bermakna Just Eat berada pada “kelemahan ekonomi yang agak besar, berbanding persaingan”.

“Kami menyokong pengaturan yang lebih baik untuk pekerja atau pekerja atau pekerja bebas secara amnya, tetapi, malangnya, itu tidak berfungsi jika anda menjalankan model yang tidak ekonomik sebagai perniagaan. Kita tidak boleh menjalankan perniagaan yang tidak berdaya maju,” tambahnya.

Syarikat itu bulan lepas mengumumkan penurunan nilai €4.7 bilion pada penggabungan Just Eat yang berpangkalan di UK dan Takeaway.com yang beribu pejabat di Belanda, dan pengambilalihan Grubhub yang berpangkalan di AS yang seterusnya oleh kumpulan itu.

Just Eat telah cuba mengubah arah dengan mencari untuk menjual Grubhub sejak April tahun lalu tetapi setakat ini gagal menemui pembeli penuh atau separa.

Penganalisis telah menyerlahkan perubahan had yuran penghantaran yang akan datang di New York, yang, jika ditarik balik, akan membolehkan platform makanan mengenakan bayaran lebih kepada restoran untuk perkhidmatan dan meningkatkan pendapatan di syarikat itu.

info result sgp

sidney pengeluaran

totobetsdy

hk totobet

keluarann hk