site

Jumlah dagangan Coinbase jatuh apabila ketidakpastian peraturan menimbang

Coinbase telah mengalami penurunan lagi dalam jumlah dagangan walaupun harga bitcoin telah meningkat, meningkatkan kepentingan untuk pertukaran kerana ia cuba menangkis siasatan daripada pengawal selia pasaran AS semasa melancarkan tindakan undang-undangnya sendiri.

Jumlah dagangan bulanan di kumpulan tersenarai Nasdaq telah jatuh kepada $26.8bn setakat ini pada bulan April, di landasan untuk tahap terendah dalam 16 bulan, walaupun bitcoin melonjak dan pedagang crypto mengalihkan dana daripada bank AS.

Bitcoin dan eter, dua token kripto yang paling aktif didagangkan, masing-masing meningkat 64 peratus dan 50 peratus, tahun ini kerana keyakinan telah kembali ke pasaran yang terjejas teruk akibat krisis kredit pada 2022.

Penurunan aktiviti di Coinbase memperdalam tekanan pada kumpulan yang berpangkalan di San Francisco, yang bergantung pada yuran yang dijana daripada volum dagangan untuk sebahagian besar pendapatannya. Saham dalam kumpulan itu telah jatuh sebanyak 17 peratus pada bulan lalu kerana harapan telah pudar untuk lantunan semula selepas tahun 2022 yang lemah.

Ia juga menjadi tumpuan siasatan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa terhadap kemungkinan pelanggaran undang-undang sekuriti, dan bulan lepas menerima notis Wells daripada SEC, pemberitahuan bahawa pengawal selia sedang mempertimbangkan tindakan penguatkuasaan yang berpotensi.

Pada hari Isnin, Coinbase membalas dengan tuntutan mahkamahnya sendiri terhadap SEC, meminta mahkamah persekutuan untuk memaksa pengawal selia untuk memberikan panduan yang lebih jelas mengenai peraturan yang mengawal pasaran crypto.

“Sentimen pasaran pastinya telah terjejas oleh tindakan kawal selia di AS,” kata Varun Paul, pengarah infrastruktur pasaran di platform blockchain Fireblocks, yang sebelum ini menghabiskan 14 tahun di Bank of England. “Ketidakpastian undang-undang ini berkemungkinan memberi kesan buruk kepada syarikat kripto yang menjalankan peraturan ketat.”

Pihak berkuasa kawal selia AS telah membanteras aktiviti kripto haram tahun ini dengan pelbagai tindakan undang-undang dan penyelesaian, mencetuskan kebimbangan dalam industri bahawa perniagaan kripto akan sama ada meninggalkan AS, berpindah ke luar pesisir atau berhijrah ke tempat perdagangan alternatif.

Pengurusan Coinbase juga enggan menolak untuk meninggalkan Amerika Syarikat. Pertukaran itu mencapai penyelesaian $100 juta dengan pengawal selia New York atas dakwaan kegagalan anti pengubahan wang haram pada bulan Januari.

Carta lajur volum dagangan untuk Coinbase dan Uniswap ($bn) menunjukkan volum dagangan Coinbase telah menduduki tempat kedua kepada Uniswap yang kukuh DeFi untuk sebahagian besar tahun ini

Jumlah dagangan Coinbase dalam tempoh tiga bulan lalu juga lebih rendah daripada Uniswap, rangkaian dagangan yang kurang dikenali yang membolehkan pengguna membeli dan menjual aset digital secara terus antara satu sama lain dan memintas perantara yang mungkin mengenakan bayaran, seperti pertukaran.

Platform analitik data CCData mendapati bahawa Uniswap memudahkan hampir $69bn dalam volum dagangan pada bulan Mac, berbanding Coinbase $49bn.

Di media sosial awal bulan ini, ketua eksekutif Coinbase Brian Armstrong berkata bursa itu juga menggunakan Uniswap untuk memenuhi beberapa perkhidmatan pelanggannya. Platform DeFi juga telah memudahkan volum dagangan lebih banyak daripada beberapa pesaing Coinbase, termasuk OKX dan Kraken.

“Saya rasa semua bursa berpusat AS rugi atau mungkin kalah kepada pertukaran terdesentralisasi (atau kepada pertukaran asing) disebabkan tindakan keras kawal selia AS,” kata Nikolaos Panigirtzoglou, pengarah urusan JPMorgan yang memberi tumpuan kepada alternatif dan aset digital. “Ini mungkin menjadi trend latar belakang yang bergerak perlahan dan bukannya peralihan mendadak.”

totobetsgp

pembukaan sydney

pengeluaran sydney

angka hk

result hk