site

Jualan Credit Suisse ‘selama-lamanya menjejaskan keupayaan untuk mengeluarkan AT1’, pelabur memberi amaran

Sesetengah bank akan bergelut untuk mengeluarkan satu bentuk bon berisiko yang digunakan untuk meningkatkan modal mereka dan yang lain akan membayar harga yang lebih tinggi untuk mereka selepas hutang serupa yang dipegang oleh Credit Suisse telah dihapuskan dalam penjualan paksanya, pelabur telah memberi amaran.

Keputusan pengawal selia Switzerland untuk menghapuskan bon peringkat 1 tambahan Credit Suisse bernilai $17 bilion sebagai sebahagian daripada pembelian bank oleh UBS dan bukannya menghapuskan pemegang saham telah mempersoalkan daya maju masa depan segmen pasaran hutang $260bn.

Greg Peters, ketua pegawai pelaburan bersama pendapatan tetap PGIM, berkata kesan daripada keputusan untuk bank “selama-lamanya menjejaskan keupayaan untuk mengeluarkan AT1”. “Akan ada penetapan harga premium risiko yang berterusan dalam ruang itu.”

Stephen Ehrenberg, pengurus portfolio untuk kumpulan pendapatan tetap gred pelaburan Barings, memberi amaran bahawa kos yang lebih tinggi boleh membawa kepada pasaran tersegmen.

“Anda boleh melihat beberapa bank UK yang kukuh dan bank Nordic terus dapat mengakses pasaran itu,” katanya. “Tetapi anda boleh melihat beberapa bank yang lemah mendapati bahawa sama ada mereka tidak boleh mengakses isu baharu atau kos untuk berbuat demikian terlalu mahal.”

Sebagai tanda bank yang lebih kecil memilih untuk tidak membiayai semula pada kadar yang lebih tinggi, Deutsche Pfandbriefbank, pemberi pinjaman yang pakar dalam pemberian pinjaman hartanah, memutuskan untuk tidak memanggil bon AT1 minggu lalu, memetik “keadaan pasaran dan kos ekonomi”.

Kian Abouhossein, penganalisis perbankan Eropah di JPMorgan, menyatakan baru-baru ini bahawa kebanyakan bank membayar kupon 8-10 peratus untuk bon AT1 tetapi harus bersedia untuk ini “berpotensi meningkat kepada dua digit”.

Jika mereka mendapati diri mereka terkunci dengan berkesan daripada pasaran untuk bon AT1, sesetengah bank mungkin terpaksa bergantung lebih banyak pada sumber modal lain, seperti ekuiti, untuk memenuhi keperluan kawal selia.

Mark Holman, pengasas bersama TwentyFour Asset Management, berkata beliau “tidak menjangkakan sesiapa pun akan mengeluarkan pada tahap semasa”. “Saya tidak nampak mengapa mereka akan membayar sebanyak itu apabila mereka boleh mengembangkan ekuiti dengan cara lain seperti melalui pendapatan tertahan.”

Beberapa bank telah mengeluarkan bon AT1 pada kupon kurang daripada 4 peratus baru-baru ini. “Melihat kepada risiko asas, itu tidak masuk akal,” kata Rob Thomas, penganalisis penyelidikan kredit di T Rowe Price.

Bon AT1 adalah produk daripada krisis kewangan global, yang lahir daripada keinginan pengawal selia agar bank mengalihkan risiko daripada pendeposit, dan mempunyai keperluan modal yang lebih besar sekiranya berlaku kegagalan.

Juga dikenali sebagai boleh tukar luar jangka, atau Cocos, bon boleh ditukar kepada ekuiti jika nisbah modal merosot di bawah paras tertentu, atau diturunkan sepenuhnya. Pelabur biasanya memperoleh faedah yang tinggi sebagai balasan untuk menanggung risiko ini.

Bon tersebut merupakan sebahagian daripada modal peringkat satu bank, yang merupakan ukuran teras kekuatan kewangan pemberi pinjaman dan juga terdiri daripada modal Ekuiti Biasa Tahap 1. Modal CET1 dan AT1 mesti merangkumi lebih daripada 6 peratus daripada aset berwajaran risiko bank di bawah peraturan Basel. Modal Tahap 2 ialah lapisan kedua modal bank dan terdiri daripada aset seperti hutang hibrid.

Walaupun hutang biasanya berada pada kedudukan di atas ekuiti dalam penstrukturan semula, pengawal selia kewangan Switzerland, Finma menaikkan susunan keutamaan dengan memberikan SFr3bn ($3.2bn) kembali kepada pemegang saham Credit Suisse sambil menghapuskan pemegang bon AT1. Joost Beaumont, ketua penyelidikan bank di ABN Amro, berkata keputusan itu “pasti akan meninggalkan kesannya pada instrumen AT1”, sambil menambah: “Saya pasti fikir ia akan meningkatkan kos modal untuk bank.”

Bon AT1 adalah kekal, bermakna peminjam tidak mempunyai kewajipan untuk membayar balik pelabur. Walau bagaimanapun, bank biasanya membiayai semula bon dengan terbitan baharu sebaik sahaja “tempoh bukan panggilan” awal telah tamat — memberikan kelonggaran berharga kepada pelabur yang boleh memutuskan sama ada untuk melabur dalam hutang baharu itu.

Lebih daripada $37 bilion hutang AT1 yang dikeluarkan secara global mempunyai tarikh panggilan pada bulan April sahaja, menurut data Refinitiv. Jika banyak bank memutuskan untuk tidak memanggil hutang mereka, hasil dalam pasaran AT1 boleh didorong lebih tinggi lagi, kata penganalisis.

Dana dagangan bursa Invesco yang menjejaki hutang AT1 telah jatuh 19 peratus bulan ini, menekankan kehilangan keyakinan dalam pasaran.

“Dalam jangka pendek kami mengalami penularan dan kami mengalami masalah keyakinan,” kata Holman.

Jaminan daripada pihak berkuasa Eropah yang lain bahawa mereka tidak akan mengikut jejak Finma telah memberikan sedikit keselesaan. Pada hari Selasa, gabenor Bank of England Andrew Bailey menjauhkan UK daripada tindakan Switzerland, dengan berkata: “Dalam sebarang resolusi, kami akan sentiasa mematuhi hierarki pemiutang kerana itu adalah prinsip utama.”

Bank Pusat Eropah sebelum ini berkata “instrumen ekuiti biasa adalah yang pertama menyerap kerugian”.

Dengan kenyataan mereka, pengawal selia EU “sangat ingin menunjukkan di Eropah perkara ini tidak akan pernah berlaku . . . Tetapi persoalannya ialah, adakah pelabur benar-benar percaya ini? tanya Beaumont.

Seorang yang terlibat dalam merundingkan perjanjian Credit Suisse untuk UBS berkata keputusan Switzerland untuk menukar peraturan itu “tergesa-gesa keluar untuk mengelakkan [winding- down of the Credit Suisse] dan penularan global yang besar”. Mereka menambah: “Pasaran AT1 akan harga semula dan kami akan membayar harga yang lebih tinggi untuk seketika. . . Pada masa ini, kami mempunyai modal yang baik dan penimbal yang baik dan kami akan baik-baik saja.”

Ehrenberg bersetuju bahawa ia akan mengambil masa untuk pasaran untuk diselesaikan. “Orang ramai menjauhi perkara seperti ini dan berkata ‘ya, kami ada peraturan ini, tetapi pada hujung minggu kerajaan boleh mengubah peraturan’. Jadi saya fikir akan ada keperluan untuk mendapatkan semula beberapa kepercayaan itu.”

Pelaporan tambahan oleh Laura Noonan

sgp result hari ini

lihat pengeluaran sydney

sdy hari ini

hk keluar mlm ini

www.togelbet.net singapore