site

John Kerry mempertahankan UAE yang kaya dengan minyak yang menganjurkan rundingan iklim PBB

Utusan iklim AS John Kerry telah mempertahankan Emiriah Arab Bersatu daripada kritikan “tidak adil” terhadap peranannya sebagai tuan rumah persidangan COP28 tahun ini di Dubai, dengan mengatakan adalah penting untuk membawa negara pengeluar minyak ke dalam perbincangan alam sekitar PBB.

Kempen iklim semakin kritikal terhadap pengaruh industri bahan api fosil global yang semakin meningkat pada persidangan iklim tahunan PBB. Sidang kemuncak tahun lalu di Mesir berakhir dengan kekecewaan apabila negara pengeluar bahan api fosil termasuk Arab Saudi menghalang desakan oleh pihak lain, terutamanya AS dan EU, untuk memasukkan janji untuk mengurangkan semua bahan api fosil secara berperingkat dalam perjanjian akhir.

Tetapi Kerry, bercakap kepada Masa kewanganberkata UAE memberi peluang untuk mengadakan persidangan COP dihoskan oleh negara yang “memahami industri, memahami keperluan dan perkara yang boleh dilakukan dan apa yang tidak, dan [is] membantu membentuk tindak balas planet ini”.

“Saya fikir adalah tidak adil untuk menyalahkan apa yang mungkin atau tidak berlaku pada ketika ini ke atas negara pengeluar minyak dan gas seperti UAE, yang telah mengambil langkah besar, dari segi sejarah, untuk berada di barisan hadapan peralihan,” kata Kerry.

Sasaran pengurangan pelepasan nasional UAE dinilai sebagai “sangat tidak mencukupi” oleh kumpulan penyelidikan Climate Action Tracker.

Negara pengeluar minyak dan gas Timur Tengah, termasuk Qatar, Bahrain, Kuwait, UAE dan Arab Saudi, mempunyai antara pelepasan karbon tertinggi per kapita di seluruh dunia, mengatasi pemancar besar lain termasuk AS, China dan Rusia, menurut yang berpangkalan di Oxford. kumpulan penyelidikan Our World In Data.

Mesir tahun lalu menjemput syarikat minyak dan gas untuk mengambil bahagian dalam program rasmi persidangan PBB buat pertama kali dalam sejarahnya, mencetuskan tindak balas daripada kumpulan hijau yang berhujah bahawa pencemar tidak seharusnya diberikan platform pada persidangan itu.

Tetapi Kerry berkata adalah “jelas penting” bagi syarikat minyak dan gas “untuk datang ke meja dan menjadi sebahagian daripada penyelesaian dan bukan sebahagian daripada masalah”.

“Saya rasa tidak adil untuk mengatakan itu secara automatik [the UAE] tidak boleh membantu dalam membawa entiti minyak dan gas lain ke meja yang belum pernah ada sebelum ini, atau membantu untuk menetapkan agenda dengan kredibiliti yang sebenarnya boleh mengubah dinamik ini,” tambah Kerry. “Jadi buktinya adalah dalam puding.”

Awal tahun ini, UAE melantik Sultan al-Jaber, ketua syarikat minyak milik kerajaan Abu Dhabi, sebagai presiden sidang kemuncak COP28, yang dijadualkan diadakan di Dubai pada akhir November.

Pegawai UAE menunjukkan peranan penting Jaber dalam membimbing penggunaan awal tenaga boleh diperbaharui negara, sebahagian daripada proses kepelbagaian yang lebih luas untuk mengurangkan pergantungan ekonomi kepada hasil minyak. Pada 2006, beliau melancarkan Masdar, syarikat tenaga bersih Abu Dhabi yang berada di landasan untuk menjadi pelabur boleh diperbaharui kedua terbesar di dunia menjelang 2030.

sgp result hari ini

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

totobet sidney hari ini

info hk malam ini

totobet sgp result