site

Jay Powell dan Janet Yellen berjuang untuk menenangkan saraf dalam krisis perbankan

Penggubal dasar ekonomi AS yang tertinggi nampaknya bercakap dengan satu suara pada hari Rabu apabila pengerusi Rizab Persekutuan Jay Powell dan setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen secara berasingan meyakinkan pendeposit bahawa wang mereka selamat.

Tetapi beberapa minit kemudian berlaku penjualan saham bank, mencerminkan kekeliruan di kalangan pelabur tentang sejauh mana kerajaan sanggup pergi untuk melindungi pendeposit tersebut.

Yellen telah ditanya oleh Bill Hagerty, seorang senator Republikan dari Tennessee, jika pentadbiran Biden mempertimbangkan jaminan unilateral untuk semua deposit bank – malah yang melebihi had semasa $250,000 untuk simpanan yang diinsuranskan oleh persekutuan. Dia menjawab bahawa pihak berkuasa AS tidak akan pergi sejauh itu.

“Saya tidak mempertimbangkan atau membincangkan apa-apa yang berkaitan dengan insurans atau jaminan,” katanya.

Penjualan pasaran berikutan kenyataan Yellen menyerlahkan kebimbangan yang berterusan terhadap nasib deposit tidak diinsuranskan di bank-bank kecil dan serantau dua minggu selepas kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank. Pelabur dan pendeposit bergantung pada setiap perkataan yang diucapkan oleh penggubal dasar untuk mendapatkan petunjuk tentang sejauh mana kerajaan bersedia untuk campur tangan.

“Apa yang Yellen dan Powell cuba lakukan, yang sukar, adalah menentukur apa yang mereka katakan supaya jika ini berlarutan, mereka tidak komited untuk melakukan banyak perkara yang tidak perlu, sambil mengakui bahawa jika ia menjadi lebih teruk, jelas sekali kita perlu melakukan lebih banyak lagi,” kata David Wessel, seorang felo kanan dalam kajian ekonomi di Brookings Institution.

Perbendaharaan AS dan Fed mencipta andaian tersirat bahawa pihak berkuasa akan bertindak untuk melindungi simpanan rakyat Amerika dan mencegah krisis perbankan yang lebih luas apabila mereka menyediakan kemudahan kecairan untuk membantu menyokong bank-bank yang bergelut dengan syarat yang murah hati dan untuk menyelamatkan pendeposit yang tidak diinsuranskan di SVB dan Tandatangan.

Tetapi pengawal selia telah berhenti daripada menyokong jaminan yang jelas untuk semua deposit di negara ini, atau bahkan peningkatan dalam had untuk deposit yang diinsuranskan. Langkah-langkah yang lebih radikal itu mungkin memerlukan proses berduri politik untuk mendapatkan kelulusan kongres.

“Sudah tentu, cara kita berfikir tentang insurans deposit berikutan Dodd-Frank adalah ia memerlukan tindakan kongres untuk [Federal Deposit Insurance Corporation] untuk menyediakan selimut, jaminan sejagat bagi semua deposit,” kata Sarah Binder, seorang profesor di Universiti George Washington, merujuk kepada peraturan yang diluluskan selepas krisis kewangan 2008. Buat masa ini, pentadbiran Biden masih berhasrat untuk menangani masalah di bank individu berdasarkan kes demi kes.

Pada hari Selasa, pada perhimpunan Persatuan Bank-Bank Amerika, Yellen berkata “tindakan serupa” seperti yang diambil dengan SVB dan Tandatangan “boleh dibenarkan jika institusi yang lebih kecil mengalami larian deposit yang menimbulkan risiko penularan”, menyumbang kepada rali dalam saham bank. . Kemudian datang kenyataannya di Senat pada hari Rabu, dan penjualan pasaran.

Menjelang Khamis, kali ini sebelum Dewan Rakyat, Yellen mengubah keterangannya untuk menawarkan jawapan yang setanding dengan kenyataannya dua hari sebelumnya, sekali lagi menenangkan pelabur.

“Kami telah menggunakan alat penting untuk bertindak pantas bagi mengelakkan penularan. Dan ia adalah alat yang boleh kami gunakan semula,” katanya, sambil menambah: “Sudah tentu, kami akan bersedia untuk mengambil tindakan tambahan jika perlu.”

Walaupun pengkritik telah mencadangkan bahawa komen Yellen telah bercanggah atau bercanggah dengan Powell, kebanyakan pakar dasar ekonomi di Washington telah menolak sebarang cadangan jurang antara mereka berhubung tindak balas terhadap krisis. Kenyataan Powell tentang keselamatan deposit secara keseluruhan adalah berdasarkan keyakinan terhadap kuasa kemudahan Fed, sementara dia tidak secara langsung menangani persoalan yang lebih sempit tentang jaminan untuk akaun yang tidak diinsuranskan.

“Saya tidak fikir terdapat perbezaan antara apa yang dikatakan oleh Powell dan Yellen secara substantif [but] Saya fikir mereka belum menyatakan sepenuhnya dasar kepada diri mereka sendiri,” kata Michael Strain, ahli ekonomi di American Enterprise Institute, sebuah badan pemikir konservatif.

Christina Skinner, pakar dalam peraturan kewangan dan perbankan pusat di University of Pennsylvania, berkata: “Pada fikiran saya, kedua-duanya mempunyai objektif yang sama – meredakan panik dan berlari.”

Walau bagaimanapun, ada yang menyalahkan mesej bercampur-campur dari Washington kerana memberi kesan kepada kegawatan pasaran.

“Semakin lama ketidakpastian berterusan, semakin kekal kerosakan kepada bank yang lebih kecil, dan semakin sukar untuk membawa pelanggan mereka kembali,” kata Bill Ackman, pelabur aktivis dan ketua eksekutif Pershing Square Capital, di Twitter.

Andrew Brenner, dari National Alliance Securities, menuduh Yellen “berkeliru” mengenai isu deposit.

Wessel menambah: “Saya akan mengatakan ia bukan komunikasi yang paling bijak dari Perbendaharaan.”

Menjelang petang Jumaat, selepas perhimpunan Majlis Pemantauan Kestabilan Kewangan, pengawal selia dan pegawai AS, termasuk Yellen dan Powell, mengisytiharkan bahawa sistem perbankan kekal “teguh dan berdaya tahan” – di tengah-tengah keselesaan bahawa aliran deposit telah stabil dan krisis terhad kepada beberapa institusi.

Seorang yang biasa dengan pemikiran pentadbiran Biden berkata pada hari Jumaat ia tidak melihat pengembangan insurans deposit “sebagaimana perlu” kerana ia sudah mempunyai “alat” untuk menyokong bank komuniti.

Rumah Putih berkata: “Sejak pentadbiran kami dan pengawal selia mengambil tindakan tegas pada hujung minggu lalu, kami telah melihat deposit stabil di bank serantau di seluruh negara dan, dalam beberapa kes, aliran keluar telah berubah secara sederhana.”

Tetapi jika tekanan dalam sektor perbankan berterusan atau bertambah buruk, jerebu di sekeliling deposit yang tidak diinsuranskan mungkin dilindungi boleh menjadi semakin menyusahkan.

“Saya rasa masalah yang lebih besar ialah masalah yang selalu dihadapi oleh penggubal dasar pada masa seperti ini: Bagaimana anda mencuba dan memulihkan keyakinan dalam sistem perbankan tanpa membesar-besarkan sejauh mana anda tahu, atau mengatakan sesuatu yang anda akan menyesal tiga hari kemudian apabila sesuatu meletup? Saya rasa mereka semua sedang bergelut dengan itu,” kata Wessel.

totobet singapure

togel sdy hari ini

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

www.totobet.com singapore