site

Janet Yellen berkata AS bersedia untuk memberi lebih banyak sokongan kepada bank

Janet Yellen telah memberi isyarat bahawa kerajaan AS akan menyediakan sokongan lanjut untuk deposit di bank-bank Amerika yang lebih kecil jika diperlukan, dalam anjakan yang bertujuan untuk melindungi bahagian sistem perbankan negara yang bergelut akibat kegawatan kewangan baru-baru ini.

Di tengah-tengah kebimbangan berterusan bahawa pendeposit akan mengeluarkan simpanan daripada bank serantau, setiausaha Perbendaharaan AS berkata jaminan yang telah ditawarkan di Silicon Valley Bank yang gagal boleh direplikasi di institusi lain.

“Langkah-langkah yang kami ambil tidak tertumpu kepada membantu bank atau kelas bank tertentu,” kata Yellen dalam ucapan kepada Persatuan Bank-Bank Amerika pada hari Selasa, yang menandakan komennya yang paling meluas mengenai kegawatan perbankan.

“Campur tangan kami adalah perlu untuk melindungi sistem perbankan AS yang lebih luas,” tambahnya. “Dan tindakan serupa boleh dibenarkan jika institusi yang lebih kecil mengalami deposit run yang menimbulkan risiko penularan.”

Perbendaharaan AS bekerjasama dengan Rizab Persekutuan dan Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan untuk menyediakan jaminan untuk semua deposit, termasuk yang tidak diinsuranskan, di SVB dan Signature Bank, yang kedua-duanya gagal bulan ini. Di samping itu, Fed mengumumkan kemudahan baharu untuk meningkatkan kecairan bagi bank-bank yang bergelut.

Walaupun Yellen mempertahankan langkah “tegas” dan “berkuat kuasa” yang diambil oleh pengawal selia untuk mengelakkan krisis perbankan yang lebih luas di AS, masalah yang melanda institusi yang lebih kecil masih jauh dari penyelesaian. Talian hayat $30 bilion yang disusun oleh ketua eksekutif bank Wall Street – dan disambut oleh kerajaan AS – pada mulanya gagal untuk menangkap penjualan mendadak dalam saham First Republic Bank, walaupun saham meningkat selepas komen Yellen dikeluarkan pada hari Selasa.

Yellen mencadangkan bahawa kebimbangan di AS telah diredakan sedikit sebanyak oleh perkembangan pasaran sejak kebelakangan ini. “Keadaan semakin stabil. Dan sistem perbankan AS kekal kukuh,” katanya. “Kemudahan Fed dan pinjaman tingkap diskaun berfungsi sebagai bertujuan untuk menyediakan kecairan kepada sistem perbankan. Aliran keluar deposit agregat daripada bank serantau telah stabil.”

“Kami betul-betul fokus untuk melakukan tugas kami,” tambahnya. “Dan anda harus yakin bahawa kami akan terus berjaga-jaga.”

Yellen menegaskan bahawa kegawatan semasa adalah berbeza dengan krisis kewangan global. “Pada masa itu, banyak institusi kewangan mengalami tekanan kerana pegangan aset subprima mereka. Kita tidak nampak keadaan itu dalam sistem perbankan hari ini,” katanya. “Sistem kewangan kami juga jauh lebih kukuh berbanding 15 tahun lalu. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh pembaharuan pasca krisis yang menyediakan piawaian modal yang lebih kukuh, antara penambahbaikan penting yang lain.”

Yellen menunjukkan kepentingan bank kecil dan sederhana kepada ekonomi AS. Kebimbangan sejak kebelakangan ini ialah krisis semasa akan mengukuhkan institusi kewangan yang lebih besar dengan mengorbankan institusi kewangan yang lebih kecil.

“Bank besar memainkan peranan penting dalam ekonomi kita, tetapi begitu juga bank kecil dan sederhana,” katanya. “Bank-bank ini banyak terlibat dalam perkhidmatan perbankan tradisional yang menyediakan kredit penting dan sokongan kewangan kepada keluarga dan perniagaan kecil. Mereka juga meningkatkan persaingan dalam sektor perbankan, dan selalunya mempunyai pengetahuan dan kepakaran khusus dalam komuniti tempat mereka melabur.”

Selain membantu pendeposit bank individu, pegawai AS juga membahaskan sama ada mereka perlu mengambil langkah tambahan untuk memulihkan keyakinan, termasuk menambah atau mengeluarkan had $250,000 untuk deposit yang diinsuranskan oleh FDIC.

Sokongan Kongres diperlukan untuk langkah sedemikian melainkan pegawai pentadbiran Biden mencari jalan untuk menerima pakai langkah itu melalui tindakan eksekutif. Dalam ucapannya, Yellen mengangguk kepada potensi pembaharuan perbankan baharu bagi mengukuhkan peraturan dalam sektor itu.

“Kami pada masa ini memberi tumpuan kepada situasi yang dihadapi. Tetapi kami perlu meneliti semula rejim kawal selia dan penyeliaan semasa kami dan mempertimbangkan sama ada ia sesuai untuk risiko yang dihadapi bank hari ini,” katanya. “Kita semua berkongsi minat untuk memastikan bahawa Amerika Syarikat kekal sebagai sistem kewangan terkuat dan paling selamat di dunia.”

no togel hari ini

result pengeluaran sidney

sdy totobet

angka hk

totobet hk