site

Itali berharap untuk konsesi EU ke atas biofuel

Pada mesyuarat di Jepun hujung minggu lalu, menteri-menteri alam sekitar negara-negara G7 memberi rangsangan kepada industri biofuel besar Itali.

EU bulan lalu meluluskan undang-undang dalam pembuatan sedekad untuk mengharamkan kereta enjin pembakaran mulai 2035, termasuk yang menggunakan biofuel yang diperbuat daripada sisa tumbuhan atau haiwan. Matlamatnya adalah untuk menjadikan semua kereta Eropah berjalan pada enjin elektrik yang tidak mencemarkan, satu tamparan kepada pembuat kereta dan komponen Itali dan Jerman serta syarikat yang melabur banyak dalam bahan api yang diperbuat daripada sumber tenaga boleh diperbaharui.

Tetapi harapan Itali untuk mendapatkan pengecualian kepada larangan untuk kereta menggunakan biofuel telah dibangkitkan oleh kenyataan daripada menteri G7 di Jepun yang menyebut kedua-dua e-bahan api dan biofuel sebagai alternatif mesra iklim kepada petrol dan diesel.

Satu pengecualian besar telah dibuat oleh EU. Selepas rundingan saat-saat akhir, Brussels dan Berlin mencapai perjanjian kontroversi untuk mengecualikan daripada larangan kereta yang menggunakan bahan api elektrik – bahan api sintetik yang dihasilkan dengan menggabungkan hidrogen yang diekstrak daripada air dengan karbon yang diambil dari udara.

Pembuat kereta Jerman, seperti Porsche, telah banyak melabur dalam e-bahan api berikutan skandal pelepasan diesel industri. Kompromi saat akhir bermakna Brussels akhirnya boleh meluluskan undang-undang pelepasan dengan sokongan Jerman, walaupun mendapat tentangan daripada sekumpulan negara, termasuk Itali.

Pengecualian yang diperoleh oleh Berlin telah mengundang kritikan di Itali bahawa ia dibuat untuk membantu syarikat Jerman. “Ia sememangnya tidak boleh diterima,” kata ahli parlimen Itali, Luca Squeri, dari parti Forza Italia pimpinan Silvio Berlusconi. Seorang eksekutif kereta Itali veteran menambah: “Jerman bersikap hawkish dalam hal pelaksanaan peraturan EU melainkan peraturan itu berpotensi memberi kesan negatif kepada kepentingan ekonomi mereka sendiri.”

Tetapi sesetengah eksekutif kereta dan tenaga Itali melihat keputusan e-bahan api EU sebagai berita baik kerana ia “membuka pintu kepada pengecualian dengan berkesan”. Biobahan api yang sedia ada, yang juga lebih murah daripada e-bahan api, boleh menjadi satu lagi pengecualian sedemikian, kata mereka.

Baik e-bahan api mahupun biofuel secara teknikalnya tidak mematuhi perundangan sifar pelepasan EU. Dan terdapat perdebatan terbuka antara saintis dan pakar sama ada e-bahan api dan biofuel boleh dianggap neutral karbon.

Tetapi pakar sektor Itali telah lama memperjuangkan prinsip “neutraliti teknologi” apabila ia berkaitan dengan sasaran iklim, di mana EU harus mengehadkan dirinya untuk menetapkan sasaran, meninggalkan negara anggota bebas tentang cara mencapainya.

“Adalah wajib untuk mempertahankan prinsip berkecuali teknologi berdasarkan sasaran pelepasan yang boleh dicapai melalui biofuel juga. . . kami memerlukan pendekatan saintifik dan bukan ideologi,” kata MEP Carlo Fidanza, yang mengetuai Brothers of Italy — rakan gabungan kanan dalam kerajaan Itali — delegasi di parlimen Eropah.

Kumpulan tenaga Itali Eni kini mengeluarkan 1.1 juta tan biobahan api setahun, selepas menukar dua kilang penapisan minyak domestiknya kepada pembuat biobahan api. Satu lagi penapisan bio sedang dibina. Eni juga telah menyepadukan rantaian bekalannya secara menegak dengan mengimport minyak sayuran (tidak termasuk minyak sawit) untuk pengeluaran biofuel daripada kilang Afrikanya.

Kumpulan itu berkata ia menyasarkan untuk meningkatkan pengeluaran untuk mencapai 5 juta tan setahun menjelang akhir dekad. Eni juga merupakan pengeluar terkemuka Eropah minyak sayuran hidrotreated, atau HVO, sejenis diesel yang dihasilkan sepenuhnya daripada sumber tenaga boleh diperbaharui.

Pakar industri berkata Berlin melihat e-bahan api sebagai pilihan yang berpotensi untuk mengelak daripada menukar keseluruhan industri keretanya, yang terbesar di Eropah, kepada kenderaan elektrik. Tetapi penganalisis dan penggubal undang-undang menyifatkan konsesi Suruhanjaya sebagai ikan haring merah. Satu kertas kerja yang diterbitkan oleh Institut Penyelidikan Iklim Potsdam mengatakan e-bahan api berkemungkinan akan kekurangan bekalan untuk masa yang lama akan datang. “Walaupun peningkatan pasaran berlaku . . . bekalan global pada 2035 tidak akan mencukupi untuk menampung keperluan Jerman yang sangat diperlukan untuk penerbangan, perkapalan dan bahan kimia,” kata penyelidik Falko Ueckerdt.

Selepas pilihan raya parlimen Eropah tahun depan, para pegawai di Rom dan Milan berharap untuk membuka semula rundingan dengan Suruhanjaya baharu berikutan konsesi e-bahan api. Menteri alam sekitar Itali Gilberto Pichetto Fratin berkata pada hujung minggu: “Kita mesti memulakan semula dialog dengan negara-negara Eropah untuk mencapai penyelesaian berasaskan data terbaik [to meet emissions targets].

“Biofuel akan dapat menggantikan petrol dan diesel dan menyelamatkan industri automotif Itali.”

silvia.borelli@ft.com

result keluaran singapura

hasil pengeluaran sdy hari ini

sidney sidney

angka keluar hongkong

data pengeluaran sgp