site

Isyarat setiausaha tenaga AS merancang untuk membina semula rizab minyak

Setiausaha tenaga AS Jennifer Granholm berkata pada hari Rabu bahawa kerajaan persekutuan boleh mula membeli minyak untuk menambah simpanan kecemasan akhir tahun ini, “jika ia berfaedah kepada pembayar cukai”.

Komen-komen itu menunjukkan bahawa AS boleh dengan cepat mengubah taktik selepas menyelesaikan jualan mandat kongres daripada Rizab Petroleum Strategik, menamatkan lebih daripada 18 bulan keluaran bersejarah yang direka untuk menahan harga petrol dan mengatasi inflasi yang tinggi.

Pembelian akan bermula pada separuh kedua tahun ini, Granholm menyatakan, selepas selesai jualan “dalam jangka masa Jun-Julai.

“Kemudian kami akan melihat untuk memanfaatkan harga jika ia menguntungkan pembayar cukai pada baki tahun ini. Kami berharap dapat mula mengisi semula.”

Komen Granholm pada persidangan tenaga di Universiti Columbia di New York menandakan berbeza dengan kenyataannya kepada Kongres di tengah-tengah kekalahan pasaran minyak bulan lepas. Beliau berkata, “sukar untuk kita mengambil kesempatan daripada harga rendah ini”, dalam kenyataan yang menyebabkan harga minyak lebih rendah.

Harga minyak mentah meningkat secara mendadak pada hari Rabu selepas komen baharu Granholm, dengan penanda aras AS West Texas Intermediate didagangkan naik 1.6 peratus pada AS$82.94 setong, harga harian tertingginya tahun ini.

Rumah Putih sebelum ini berkata ia akan mula menambah rizab kecemasan jika harga minyak AS jatuh kepada julat $67-$72 setong – satu usaha untuk menstabilkan harga minyak masa depan pada tahap yang cukup tinggi untuk merangsang lebih banyak penggerudian syal.

Pentadbiran Biden telah mengeluarkan rekod volum minyak daripada rizab dalam usaha untuk menyejukkan harga petrol yang didorong lebih tinggi sebahagiannya oleh pencerobohan berskala penuh Rusia ke atas Ukraine sekali lagi Februari lalu.

Jumlah minyak kecemasan berada pada paras terendah sejak awal 1980-an, mencetuskan kebimbangan bahawa AS akan mempunyai kurang kuasa tembak untuk bertindak balas terhadap kekurangan bekalan secara tiba-tiba.

“Kami merancang untuk mengisi semula. Kami mahu ke tempat yang sepatutnya jika ia bukan kerana perang di Ukraine,” kata Granholm pada hari Rabu. “Kadar pengisian adalah jauh lebih perlahan daripada kadar jualan. Tetapi kami melakukannya. Kami ada rancangan untuk melakukannya.”

Penganalisis berkata rancangan untuk mengisi semula rizab itu akan kekal sebagai tebusan kepada harga minyak.

“Setiausaha menghantar isyarat beli tetapi dia nampaknya mencari tawaran murah,” kata Kevin Book di perundingan ClearView Energy Partners. “Masa paling teruk untuk membeli insurans minyak ialah apabila anda memerlukan insurans minyak.”

Harga minyak telah meningkat pada minggu lalu selepas keputusan mengejut dari Arab Saudi dan negara OPEC+ lain untuk mengurangkan pengeluaran — langkah yang sebahagiannya didorong oleh komen Granholm kepada Kongres bulan lalu, kata orang yang biasa dengan strategi minyak kerajaan.

Tetapi komen baru Granholm adalah “dialu-alukan kepada mereka yang mengambil berat tentang keselamatan tenaga dan kepada mereka dalam OPEC+ yang mengambil berat tentang kestabilan harga”, kata Bob McNally, ketua Rapidan Energy Group.

nomor terakhir singapore

pengeluara sdy

sidney hari ini

keluar hk