site

Ireland Utara berdepan tindakan undang-undang berhubung projek penyimpanan gas baharu

Keputusan Ireland Utara untuk menandatangani projek dasar laut yang boleh menyediakan satu perempat daripada kapasiti penyimpanan gas UK akan dicabar di Mahkamah Tinggi di Belfast pada hari Selasa atas kebimbangan alam sekitar.

No Gas Caverns and Friends of the Earth Ireland Utara sedang berusaha untuk membatalkan keputusan bekas menteri Jabatan Pertanian, Alam Sekitar dan Hal Ehwal Luar Bandar (DAERA) Edwin Poots untuk memberikan lesen marin, memberikan hak pembinaan di kawasan laut untuk kemudahan Islandmagee.

Friends of the Earth percaya kes itu adalah yang pertama seumpamanya di Ireland Utara di mana mahkamah terpaksa bergelut dengan implikasi perubahan iklim dalam konteks keputusan kerajaan.

Kumpulan itu memohon agar lesen marin dibatalkan, bermakna permohonan permit akan dirujuk semula kepada DAERA. Ini boleh menghalang atau menamatkan rancangan untuk membina kemudahan penyimpanan gas terbesar di pulau Ireland.

Poots memberikan lesen marin kepada Islandmagee Energy pada tahun 2021 untuk pembinaan tujuh gua bawah tanah di Larne Lough, pintu masuk di Antrim di mana adegan dari siri TV popular Game of Thrones telah difilemkan.

Menurut kumpulan pembinaan kapal Harland dan Wolff, syarikat induk lslandmagee, gua itu akan menyediakan lebih daripada 25 peratus kapasiti penyimpanan gas asli UK, berdasarkan data 2018.

Perbicaraan semakan kehakiman yang dijadualkan berlangsung empat hari akan bermula pada hari Selasa, di mana peguam akan berhujah bahawa Poots gagal mempertimbangkan dengan betul implikasi alam sekitar projek apabila memberikan kebenaran.

James Orr, pengarah Friends of the Earth Ireland Utara, berkata: “Kami . . . di mahkamah hari ini kerana pelanggaran undang-undang alam sekitar secara terang-terangan.”

Edwin Poots berkata beliau tidak boleh mengulas sebelum perbicaraan itu.

Gua yang dirancang akan diukir daripada lapisan garam di bawah lough dengan kaedah yang dikenali sebagai perlombongan larutan. Kempen telah mendakwa penyelesaian ini kemudiannya akan dilepaskan ke laut, menjejaskan spesies tempatan termasuk lumba-lumba pelabuhan dan skate.

Harland dan Wolff berhujah bahawa projek itu, yang telah diberikan kebenaran merancang pada 2012, akan memainkan peranan penting dalam keselamatan tenaga di seluruh pulau Ireland.

John Wood, ketua eksekutif Harland dan Wolff, memberitahu FT pada Januari: “Jika anda melihat . . . betapa dekatnya pulau Ireland dengan lampu yang terpadam, penyimpanan gas sangat penting untuk kestabilan bekalan itu.”

Beliau menambah bahawa semakan kehakiman adalah “peluang untuk menamatkan ini sekali dan untuk semua” dan dia mempunyai empat pelabur yang berminat untuk terlibat.

“Kami sebenarnya mengalu-alukan semakan kehakiman . . . semua nasihat yang kami ada adalah semua yang kami lakukan adalah mengikut undang-undang,” katanya dalam temu bual di pejabat H&W di Belfast. “Tiada sebab mengapa lesen marin tidak sepatutnya diberikan.”

DAERA berkata: “Ia tidak sesuai . . . untuk mengulas lanjut sehingga proses undang-undang selesai.”

Harland dan Wolff enggan mengulas.

resultado sgp

toto sydney

totobet data sydney

hongkong prize

pengeluaran sgp hari ini