site

IPO China: timbulan bergas akan pudar apabila reformasi berlaku

Isnin membawa untung banyak pelabur dalam ekuiti China. Sepuluh syarikat memulakan kerjaya di bursa utama di Shanghai dan Shenzhen, mengumpul $3.1bn gabungan. Kenaikan harga saham sebanyak 200 peratus mencerminkan penilaian rendah berbanding jangkaan pertumbuhan yang kukuh.

10 adalah kumpulan terbesar untuk disenaraikan selepas China merombak peraturan penyenaraian. Pembaharuan itu memberikan pasaran utamanya sistem tawaran awam berasaskan pendaftaran gaya AS. Mereka mengalih keluar had dagangan harian untuk lima hari dagangan pertama selepas penyenaraian.

Sebelum ini, saham baharu di bursa utama China boleh meningkat tidak melebihi 44 peratus. Saham terpaksa berharga pada 23 kali ganda pendapatan atau ke bawah, untuk memastikan penampilan sulung yang kukuh.

Penyingkiran had penilaian itu bermakna diskaun relatif sektor untuk kumpulan penyenaraian hari Isnin adalah lebih sempit berbanding tawaran awam permulaan sebelumnya. Kumpulan tenaga Shaanxi Energy, sebagai contoh, berharga 90 kali ganda pendapatan.

Namun, kesemua 10 saham telah terlebih langgan. Kenaikan harga mengatasi jangkaan. Saham Shenzhen CECport Technologies, syarikat komponen elektronik, dan Dencare Chongqing Oral Care, pembuat produk oral, meningkat tiga kali ganda. Malah yang berprestasi paling teruk daripada lapan syarikat lain memperoleh 50 peratus.

Kekurangan had atas adalah sebabnya. Tetapi keuntungan juga mencerminkan peralihan dalam sentimen pasaran. Saham tanah besar telah menjadi antara saham paling rendah nilai di dunia pada asas pendapatan hadapan. Pelabur asing telah menjadi pembeli yang agresif tahun ini, membeli lebih daripada $22bn nilai saham dalam dua bulan pertama.

Pembaikan sistem IPO menyelaraskan panggilan tunai ekuiti hanya apabila syarikat memerlukan akses kepada pengumpulan dana yang lebih mudah dalam keadaan pertumbuhan yang perlahan dan keadaan kredit yang lebih ketat. Keperluan utama untuk penyenaraian syarikat China dahulunya adalah rekod dan prospek pertumbuhan yang kukuh. Kini, tumpuan adalah untuk memenuhi keperluan pendedahan.

Jangkakan aliran berterusan tawaran baharu dengan harga yang lebih ketat apabila penerbit dan bank menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu.

Surat berita popular kami untuk pelanggan premium diterbitkan dua kali seminggu. Pada hari Rabu kami menganalisis topik hangat dari pusat kewangan dunia. Pada hari Jumaat kami membedah tema besar minggu ini. Sila daftar di sini.

resul sgp

pembukaan sydney

sydney togel hari ini

angka keluar hk

singapore totobet net