site

ING menyaman bank terbesar China berhubung kerugian dagangan tembaga

Bank terbesar China itu disaman oleh pemberi pinjaman Belanda ING kerana kerugian yang dialami dalam kumpulan urus niaga tembaga dalam kes yang menyerlahkan risiko memberi perkhidmatan kepada dunia perdagangan komoditi yang dilanda skandal.

ING yang berpangkalan di Amsterdam menuntut ganti rugi $170 juta daripada Bank Perindustrian dan Komersial China, mendakwa ia melanggar syarat kontrak dengan melepaskan dokumen eksport untuk transaksi tembaga tanpa mengutip bayaran, menurut pemfailan mahkamah Hong Kong yang dilihat oleh Financial Times.

Ini mengakibatkan ING menempah kerugian pada logam yang dijual kepada peniaga tembaga terbesar China, Maike Metals International oleh Triway International, anak syarikat milik penuh Maike yang berpangkalan di Hong Kong. Maike menabung dengan ICBC dan Triway dengan ING, tetapi peniaga yang terakhir itu tidak menerima bayaran dan ING telah membiayai tawarannya, menurut seorang yang rapat dengan pemberi pinjaman Belanda.

Pelanggaran kontrak ICBC yang didakwa berlaku sejurus sebelum Maike mengisytiharkan krisis kecairan September lalu apabila ia berkata ia perlu menjual aset dan pegangan saham kerana ia menjadi rendah pada wang tunai.

Peniaga komoditi itu, yang telah mengendalikan satu perempat daripada import tembaga ditapis negara tetapi kini sedang disusun semula, menjadi terhimpit selepas ia menaikkan pembiayaan jangka pendek, menggunakan saham tembaganya sebagai cagaran, untuk melabur dalam pasaran hartanah China. Pelaburan itu menjadi masam di tengah-tengah dasar sifar-Covid yang tegar dan tindakan keras Beijing terhadap sektor itu.

Masalah kewangan Maike telah menambah kebimbangan mengenai sektor perdagangan logam, yang telah digegarkan oleh beberapa siri penipuan. Glencore dan kumpulan perdagangan global lain berhenti membekalkan pedagang logam China Huludao Ruisheng tahun lepas selepas tembaga bernilai $500 juta hilang. Pedagang yang berpangkalan di Singapura, Trafigura berkata pada Januari ia menjadi mangsa penipuan nikel bernilai $577 juta, manakala beg batu ditemui dan bukannya nikel di dalam gudang London Metal Exchange bulan lepas.

ICBC ialah bank utama Maike, yang ibu pejabatnya terletak di Xi’an, ibu kota wilayah barat laut Shaanxi. ICBC memecat ketua cawangan utamanya di Xi’an Oktober lalu kerana masalah dengan perniagaan pembiayaan perdagangan antarabangsanya, menurut satu laporan dalam saluran berita kewangan China Caixin. Maike adalah pelanggan terbesar cawangan itu, kata laporan itu.

Tindakan undang-undang itu meletakkan bank negara terbesar China mengikut aset pada risiko reputasi dan Suruhanjaya Kawal Selia Perbankan dan Insurans China, badan pemerhati perbankan terkemuka negara itu, telah bertanya ING tentang kes itu, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu.

Peniaga dan pembiaya komoditi Barat percaya hasil tuntutan mahkamah akan membantu menentukan tahap keyakinan di sekitar penerusan pembiayaan komoditi di China. Bank-bank Barat telah beransur-ansur berundur daripada jenis pinjaman yang pernah mereka kuasai di tanah besar China selepas mengalami kerugian dan terdedah kepada penipuan.

Di antaranya, bank terbesar AS dalam perdagangan logam, JPMorgan Chase, telah mengurangkan pendedahannya kepada pelanggan Asia dengan ketara selepas bertindak sebagai rakan niaga kepada pengeluar keluli tahan karat terbesar China, Tsingshan, yang kedudukan pendeknya yang besar adalah penting kepada penggantungan perdagangan nikel di LME. baru setahun lebih.

Colin Hamilton, pengarah urusan penyelidikan komoditi di Pasaran Modal BMO, berkata kebimbangan bank dalam beberapa tahun kebelakangan ini sedikit sebanyak telah dikurangkan dengan keyakinan terhadap sistem timbang tara yang disediakan oleh mahkamah.

“Ini [case] mungkin menimbulkan kebimbangan tadbir urus sehingga satu tahap lagi,” katanya. “Selain itu, kita mungkin melihat beberapa bentuk ‘premium tadbir urus’ digunakan [by banks] untuk memperdagangkan kewangan ke China untuk menampung kos undang-undang dan insurans.”

Mahkamah Tinggi Hong Kong mengadakan perbicaraan mengenai kes itu pada 12 April.

ING dan Maike enggan mengulas mengenai kes itu, begitu juga firma guaman Reed Smith dan King & Wood Mallesons, yang masing-masing mewakili ING dan ICBC. ICBC dan CBIRC tidak segera menjawab permintaan untuk mendapatkan ulasan.

Laporan tambahan oleh Chan Ho-him di Hong Kong

result toto sgp

minta pengeluaran sdy

sydney.togel

hk keluar malam ini

totobet result sgp