site

Inflasi yang tinggi meningkatkan kewangan awam, kata IMF

Inflasi yang lebih tinggi telah meningkatkan kewangan awam ekonomi maju, kata IMF pada hari Isnin, sambil ia menggesa kerajaan untuk menggunakan durian runtuh untuk mengurangkan defisit.

Penyelidikan yang diterbitkan oleh dana itu menunjukkan bahawa lonjakan harga yang mengejut sejak beberapa tahun lalu telah membantu mengurangkan beban hutang dengan ketara.

Menurut data IMF, inflasi yang tinggi menyebabkan beban hutang bersih AS jatuh daripada 99 peratus daripada keluaran dalam negara kasar pada 2020 kepada 95 peratus pada 2022, walaupun negara mengalami defisit bajet era pandemik yang besar. Beban hutang bersih Itali jatuh daripada 142 peratus daripada KDNK kepada 135 peratus.

Tetapi Paolo Mauro, timbalan pengarah jabatan hal ehwal fiskal IMF, memberi amaran bahawa kerajaan tidak seharusnya “mengharapkan” beban hutang awam yang semakin menurun kerana inflasi yang dipanggil “mengejutkan”.

“Anda tidak boleh terus mengejutkan orang ramai,” katanya, sambil menambah bahawa pihak berkuasa fiskal harus menurunkan defisit bajet untuk membantu bank pusat mengawal kenaikan harga yang tinggi.

Inflasi yang tinggi menyebabkan kejatuhan kewangan awam sebahagiannya kerana lonjakan harga pada 2021-2022 adalah lebih daripada yang dijangkakan oleh pelabur. Ramai yang rugi dengan memberi pinjaman kepada kerajaan pada kadar pulangan yang rendah dan bukannya menuntut kos hutang yang lebih tinggi yang biasanya mengiringi inflasi yang lebih tinggi.

Penyelidikan dana itu menganggarkan bahawa kenaikan inflasi yang tidak dijangka sebanyak 1 mata peratusan akan mengurangkan bahagian hutang awam dalam KDNK sebanyak purata 0.9 mata peratusan bagi negara yang mempunyai beban hutang melebihi 50 peratus daripada KDNK. Kebanyakan ekonomi maju mempunyai beban hutang yang jauh melebihi tahap ini.

Tetapi Mauro berkata faedah inflasi kepada pembayar cukai dengan mengorbankan pemegang bon tidak mungkin berulang.

Kejutan kepada harga berikutan masalah rantaian bekalan semasa wabak – dan lonjakan kos makanan dan tenaga di seluruh Eropah selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine – kini dihargakan ke dalam pasaran bon.

Hasil pada bon kerajaan 10 tahun penanda aras AS telah meningkat daripada 1.1 peratus pada awal 2021 kepada 3.5 peratus hari ini, dengan kenaikan yang sama merentas ekonomi maju dan pada semua tempoh matang hutang.

Anggaran itu diterbitkan dalam bab analisis Pemantau Fiskal IMF menjelang mesyuarat musim bunga dana minggu depan.

Mereka juga menunjukkan inflasi membantu meningkatkan hasil cukai, yang cenderung meningkat sejajar dengan harga. Perbelanjaan awam, sebaliknya kurang sensitif terhadap inflasi dan mengambil sedikit masa untuk mengejarnya.

Walaupun kebanyakan ekonomi maju meningkatkan pencen awam dan keselamatan sosial secara automatik sebagai tindak balas kepada inflasi yang lebih tinggi, kebanyakan negara tidak mengubah ambang dalam sistem cukai mereka atau mengindeks gaji sektor awam kepada inflasi. Itu telah membantu mengurangkan defisit kerajaan di seluruh dunia dengan peningkatan cukai yang menyamar.

Ekonomi sedang pesat membangun dan ekonomi termiskin mempunyai sedikit indeksasi dalam sistem cukai atau perbelanjaan awam mereka. Walau bagaimanapun, mereka tidak mendapat manfaat daripada serangan inflasi yang mengejut berikutan pergantungan mereka kepada pembiayaan dolar.

Mata wang AS telah meningkat secara mendadak dalam nilai dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menyebabkan ekonomi sedang pesat membangun bergelut untuk membayar kos hutang mereka yang lebih tinggi.

Penyelidikan IMF juga menunjukkan bahawa mengurangkan defisit belanjawan boleh membantu membendung tekanan harga, dengan pengurangan 1 mata peratusan KDNK membawa kepada kejatuhan 0.5 mata peratusan dalam inflasi. Ia berkata bahawa dasar fiskal “boleh membantu” bank pusat mengurangkan inflasi.

“Kekangan fiskal yang disasarkan dengan baik boleh direka bentuk untuk menyokong dasar monetari dalam mencapai kestabilan harga sambil melindungi mereka yang terdedah daripada krisis kos sara hidup,” kata IMF.

singapore totobet

pengeluaran sidny

togel sidny

hongkong hari ini keluar

totobet result sgp