site

Indonesia muncul sebagai pengeluar kobalt kedua terbesar di dunia

Indonesia telah muncul sebagai pembekal kobalt kedua terbesar di dunia, menyumbang kepada kejatuhan mendadak dalam harga logam bateri dan menambah kebimbangan barat tentang penguasaan Beijing di seluruh rantaian bekalan kereta elektrik.

Negara Asia Tenggara itu menjana 9,500 tan kobalt tahun lepas — 5 peratus daripada bekalan global — meningkat daripada jumlah minimum sebelum 2021, menurut laporan pasaran tahunan oleh Institut Cobalt, sebuah kumpulan industri. Ini bermakna ia telah mengatasi pengeluar terkenal Australia dan Filipina.

Lonjakan dalam bekalan kobalt Indonesia – hasil sampingan daripada industri nikelnya yang berkembang pesat – telah membantu memacu harga turun daripada $40 per paun pada April tahun lalu kepada kira-kira $15, menurut Fastmarkets.

Walaupun pertumbuhan pesatnya, Indonesia kekal jauh di belakang pembekal nombor satu dunia, Republik Demokratik Congo, yang memegang 73 peratus bahagian global.

Bagaimanapun, kebimbangan mengenai hak asasi manusia di lombong DRC, serta kawalan operasi China ke atas kebanyakannya, menyebabkan pembuat kereta mahukan sumber bekalan alternatif atau cuba mengubah kimia bateri untuk mengurangkan penggunaan kobalt.

AS telah memperkenalkan Akta Pengurangan Inflasi manakala EU telah memperkenalkan Akta Bahan Mentah Kritikal dalam usaha mengurangkan pergantungan mereka kepada China untuk bahan mentah untuk kereta elektrik dan untuk memupuk bekalan di dalam negara atau dari negara-negara sahabat.

Kemunculan Indonesia sebagai pembekal kobalt tidak banyak membantu mengatasi kebimbangan tersebut, memandangkan ia didorong oleh usaha sama syarikat China dan kumpulan tempatan.

“Penguasaan China di Indonesia menimbulkan risiko untuk pasaran yang lebih luas, sama seperti penguasaan pengeluaran DRC,” kata laporan itu, sambil menambah bahawa ia boleh menjejaskan matlamat dasar perindustrian AS dan EU untuk mengurangkan pergantungan kepada China melalui rantaian bekalan EV. .

Bekalan kobalt global melonjak 21 peratus pada 2022 kepada 198,000 tan, jauh lebih besar daripada peningkatan 13 peratus dalam permintaan.

Harga naik mendadak selama setahun dari musim panas 2021, tetapi sejak itu menjunam, didorong oleh kemunculan Indonesia, bekalan yang banyak keluar dari DRC dan kemerosotan dalam jualan elektronik mudah alih.

Bersama-sama dengan kejatuhan harga litium, kejatuhan itu telah memberikan sedikit kelegaan kepada pengeluar bateri.

Tetapi ia juga telah mencipta cabaran untuk mendapatkan projek baharu dan berjalan di barat. Sebagai contoh, projek Jervois yang tersenarai di Australia di Idaho, yang ditetapkan sebagai lombong kobalt AS yang pertama dibuka dalam beberapa dekad, menggantung pembinaan akhir pada akhir Mac kerana harga kobalt yang rendah dan kos pembinaan yang tinggi.

Laporan itu berkata bahawa harga kobalt ditetapkan untuk kekal di bawah $20 setiap paun tahun ini dan pasaran akan dibekalkan dengan baik sehingga sekurang-kurangnya pertengahan dekad kerana pertumbuhan bekalan yang kukuh dari DRC dan Indonesia.

Lonjakan dalam permintaan EV seterusnya akan mendorong pasaran ke dalam kekurangan struktur menjelang akhir dekad dengan permintaan ditetapkan kepada lebih dua kali ganda kepada 400,000 tan menjelang 2030, katanya.

Kobalt Indonesia juga menimbulkan masalah alam sekitar yang semakin meningkat bagi pembuat kereta kerana potensi pemanasan globalnya pada 36 kilogram CO₂ sekilogram kobalt hampir empat kali lebih tinggi daripada bekalan keluar dari DRC.

totobet singapore

pengeluaran sidni

result sydney

togel hongkonģ tadi malam

totobet spg