site

Ikatan Brady Hijau FTW | Masa kewangan

Kevin Gallagher ialah profesor dan pengarah Pusat Dasar Pembangunan Global di Universiti Boston.

Bank Dunia adalah dari Venus dan IMF adalah dari Marikh. Seseorang mahu menggerakkan trilion dolar sektor swasta untuk mengelakkan malapetaka iklim dan kemiskinan yang berterusan; yang lain memberi amaran bahawa banyak negara membangun ditutup sepenuhnya daripada pasaran modal.

Kedua-duanya perlu turun ke Bumi dan melihat bahawa perlu ada pengurangan hutang yang besar di seluruh dunia membangun. Kos tidak bertindak semakin meningkat.

Di Venus, semasa mesyuarat musim bunga minggu lalu, Bank Dunia menerima laporan Songwe-Stern bahawa negara membangun perlu menggerakkan lebih daripada $2.4tn setahun–$1tn daripadanya daripada sumber luar mata wang asing – untuk membiayai dorongan besar pelaburan global untuk meletakkan pasaran baru muncul dan negara membangun pada trajektori pertumbuhan rendah karbon, inklusif sosial dan berdaya tahan. Perkara biasa yang baik.

Penyelesaian Bank bagaimanapun membimbangkan: memerah lebih banyak modal daripada kunci kira-kira sedia ada, bermula dengan penurunan dalam nisbah ekuiti kepada pinjaman daripada 20-19 peratus kepada menambah $5 bilion lagi setiap tahun. Kecil, tetapi Bank Dunia menganggap modal baharu itu akan ‘menyah risiko’ negara membangun dan membuka kunci trilion dalam pasaran modal swasta (mata wang asing) yang menuntut pulangan 20 peratus untuk bangun dari katil.

Sementara itu di Marikh, IMF menunjukkan bahawa semakin banyak negara mengalami masalah hutang dan tidak dapat mengakses pasaran modal antarabangsa sama sekali.

© Pelepasan Hutang untuk Pemulihan Hijau dan Inklusif: Menjamin Pembangunan Mampan

Hutang luar negara membangun telah meningkat lebih 175 peratus sejak 2008 kepada $3.9tn, dan terhutang kepada pelbagai pemiutang yang membingungkan: pemegang bon swasta dan pemiutang swasta lain (57 peratus), bank pembangunan pelbagai hala (21 peratus), Paris Kelab (6 peratus), dan China (4 peratus).

Lebih-lebih lagi, IMF bimbang bahawa Rangka Kerja Bersama G20 tidak berfungsi, dan mengatakan penyatuan fiskal tidak meningkatkan nisbah hutang kerana ia menjejaskan pertumbuhan. (Seseorang harus memberitahunya bahawa penyatuan fiskal adalah asas pinjaman IMF.)

Bank Dunia, IMF, pemiutang swasta, dan beberapa penghutang telah mengadakan meja bulat untuk meminta sektor swasta dan China memberikan pelepasan hutang dan meminta China berhenti mendesak bahawa MDB juga berbuat demikian. Dilaporkan China akan berundur jika MDB bersetuju untuk menyediakan geran positif bersih dan kewangan konsesi kepada negara yang bermasalah.

Unctad menunjukkan bahawa pemindahan negatif bersih berlimpah, jadi ini amat dialu-alukan.

© Kemas Kini Laporan Perdagangan dan Pembangunan UNCTAD, 2023

Adakah ini bermakna bahawa China dan pemegang bon swasta akan mula melakukan potongan rambut juga? Tanpa penyertaan penuh oleh pemegang bon swasta, China, dan MDB, ekonomi membangun berada di tanah goyah dan tidak mempunyai doa untuk mencapai matlamat iklim dan pembangunan.

Satu panggilan daripada bumi datang daripada kumpulan V20 negara yang paling terdedah kepada iklim yang membayar harga tidak bertindak (sebenarnya terdapat 58 ahli, tetapi V58 mungkin tidak mempunyai cincin yang sama).

V20 mahu mengaitkan pelepasan hutang dengan “kemakmuran iklim” dan menarik pemiutang ke meja melalui kemudahan jaminan seperti bon Brady. Pelepasan Hutang untuk projek Pemulihan Hijau dan Inklusif (di mana, pendedahan penuh, saya pengerusi bersama) telah mengira cadangan itu.

Terdapat nilai semasa bersih sebanyak $812bn dalam hutang luar negeri di lebih 60 negara dalam atau berhampiran masalah hutang — kira-kira $444bn daripadanya dipegang oleh sektor swasta dan pemiutang komersial China. Meyer, Reinhart dan Trebesch telah menunjukkan bahawa purata sejarah untuk potongan rambut ialah 39 peratus daripada NPV hutang luar negeri (scalping era HIPC/MDRI ialah 64 peratus). Untuk istilah ilustrasi, kami mengatakan bahawa kira-kira $173-284bn perlu dihapus kira untuk memastikan negara-negara ini berada di landasan yang betul.

Pemiutang kerajaan dua hala perlu memimpin melalui teladan, tetapi pemiutang swasta dan pemberi pinjaman China boleh digalakkan untuk mengambil bahagian melalui skim seperti Brady-bond. Pengalaman itu mengatakan bahawa instrumen sedemikian hari ini akan mempunyai tempoh matang 10 tahun untuk bon baharu dan Kadar Pembiayaan Semalaman Bercagar sebanyak 3.5 peratus kos, dengan jaminan sebahagian daripada prinsipal (bahagian 80 peratus) dan 18 bulan pembayaran faedah dijamin sepenuhnya. Oleh itu, dana jaminan di bawah senario ini perlu sekitar $37-62bn.

Bank Dunia boleh memastikannya tanpa menjejaskan ruang utama pinjamannya dalam sekejap. Bon yang dijamin akan dikaitkan dengan kemampanan dengan KPI yang berakar umbi dalam strategi pemulihan milik negara seperti Pelan Kemakmuran Iklim, Rancangan Negara SDG dan Sumbangan Bertekad Nasional di bawah Perjanjian Paris.

Semua lobak merah memerlukan tongkat walaupun. IMF harus mencetuskan dasar “pinjaman tertunggak” dan meletakkan terhenti pembayaran semasa rundingan. UK meluluskan undang-undang pada tahun 2010 yang menghalang pemiutang daripada menyaman negara yang mengambil bahagian dalam inisiatif Negara Miskin Terhutang Tinggi (HIPC), dan AS mengeluarkan perintah eksekutif untuk memaksa melalui penstrukturan semula hutang Iraq yang kejam pada tahun 2002. Sesuatu yang serupa boleh berlaku lagi.

Pelepasan hutang hanya akan menjadi sebahagian daripada penyelesaian. Kajian kami menunjukkan bahawa walaupun dengan potongan rambut seperti HIPC, negara yang paling tertekan masih memerlukan perjalanan yang panjang — $1.26tn.

© Pelepasan Hutang untuk Pemulihan Hijau dan inklusif: Menjamin Pembangunan Mampan

Negara-negara juga memerlukan kecairan baharu (lebih banyak SDR, pinjaman IMF yang diperbaharui dll), pembiayaan dan geran konsesi (melalui peningkatan modal secara berperingkat oleh Bank Dunia dan MDB, bukan sekadar perubahan nisbah ekuiti kepada pinjaman), dan insentif untuk sektor swasta untuk melabur dalam aktiviti ekonomi rendah karbon, inklusif sosial dan berdaya tahan — perkara yang baik yang disebutkan di atas.

Pada tahun 1990-an dunia berada di bawah tekanan hutang tanpa peluang untuk memenuhi Matlamat Pembangunan Milenium. Bank Dunia dan IMF akhirnya melakukan perkara yang betul dengan HIPC, hanya selepas kehabisan semua alternatif.

Kini kita bukan sahaja menghadapi hambatan pada pertumbuhan ekonomi dan kehilangan dekad kemiskinan, tetapi kita juga menghadapi ancaman wujud perubahan iklim. Seperti yang telah diberi amaran oleh Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kepada kita, ia sekarang atau tidak sama sekali. Sudah tiba masanya untuk Bank Dunia, IMF dan G20 turun ke bumi.

esgpe

pengeluaran sidney siang hari ini

signi togel hari ini

data pengeluaran hk hari ini

tabel sh