site

IHG: belum lagi Holiday Inn New York kekal

Kumpulan hotel sudah biasa dengan pelanggan yang meminta pertukaran bilik jika pemandangan tidak sesuai. Baru-baru ini beberapa pemegang saham Kumpulan InterContinental Hotels telah bertanya tentang perubahan pemandangan untuk penyenaraian utamanya, khususnya kepada AS.

Ketua eksekutif IHG Keith Barr memberitahu Financial Times bahawa jawapannya adalah tidak, walaupun “boleh berubah pada satu ketika pada masa hadapan”. Menjaga fikiran terbuka boleh difahami.

Yang lain lebih suka New York. Kumpulan bahan binaan CRH mencari perubahan di sana. Kecairan dagangan telah berkurangan di London dan sahamnya didagangkan pada harga diskaun kepada rakan setara. SoftBank menolak penyenaraian London untuk pereka cip yang berpangkalan di Cambridge, Arm. Kumpulan perjudian Flutter mahukan penyenaraian AS kedua, dan mungkin memindahkan penyenaraian utamanya pada masa hadapan.

Barr membayangkan bahawa kecairan yang lebih besar rayuan negeri. Apabila IHG diwujudkan sebagai kumpulan kendiri pada tahun 2003, syarikat FTSE 100 adalah “sangat cair . . . tetapi keadaan telah berubah”.

Penyenaraian utama AS agak masuk akal untuk IHG. Amerika, yang diketuai oleh AS, adalah bahagian terbesar hasil dan keuntungan operasi. Hasil setiap bilik yang tersedia (revpar), metrik utama industri perhotelan, adalah 3.3 peratus lebih tinggi tahun lalu di Amerika berbanding pada 2019, sebelum penutupan wabak menyebabkan perjalanan terhenti secara tiba-tiba.

Kumpulan di belakang jenama Holiday Inn dan Crowne Plaza mempunyai lebih daripada 4,300 hotel di benua Amerika. Majoriti, 96 peratus, dijalankan pada model francais sejajar dengan strategi IHG untuk memiliki sedikit dan mengutip yuran.

Nilai perusahaan ke hadapan IHG kepada berbilang ebitda kira-kira 13 kali adalah kira-kira sejajar dengan purata lima tahun sebelum Covid. Tetapi ini menghargai kumpulan dengan diskaun kepada rakan sebaya AS yang mengendalikan model “cahaya aset” yang serupa. Marriott berdagang lebih daripada 14 kali dan Hilton hampir 16 kali, menurut S&P Capital IQ.

Walaupun begitu, jurang itu tidak kelihatan besar. Barr akan mahu menimbang kos untuk memindahkan penyenaraian utama berbanding faedah saham yang lebih mahal. Permaidani tidak selalunya mewah di bilik jiran.

hasil pengeluaran sidney hari ini

result sydney

angka keluaran hongkong malam ini

penguaran sgp