site

Hutang awam boleh kembali ke tahap tinggi era pandemik, amaran ketua fiskal IMF

Seorang pegawai tinggi IMF telah menyeru tujuh daripada ekonomi terbesar dunia untuk mengawal pinjaman kerajaan mereka dengan lebih cepat, berkata ini akan membantu memerangi inflasi yang tinggi dan ketidakstabilan kewangan.

Vitor Gaspar, ketua dasar fiskal di IMF, memberitahu Financial Times bahawa Brazil, China, Jepun, Afrika Selatan, Turki, UK dan AS berkemungkinan akan menaikkan hutang awam lebih daripada 5 mata peratusan keluaran dalam negara kasar. lima tahun akan datang.

Menjelang 2028, beban hutang awam dunia berada pada landasan yang sepadan dengan nilai barangan dan perkhidmatan yang dihasilkan di dunia. “Menjelang akhir unjuran kami – 2028 – hutang awam di dunia dijangka mencapai hampir 100 peratus daripada KDNK,” kata Gaspar, sambil menambah bahawa ini “kembali ke tahap rekod yang ditetapkan pada tahun wabak”.

China dan AS, dua ekonomi terbesar dunia, merupakan dua pemacu utama peningkatan hutang awam global. Namun terdapat sedikit disiplin daripada pasaran kewangan untuk memperbaiki kewangan mereka.

“Tiada negara yang lemah [economic] prestasi pertumbuhan,” kata Gaspar. “Akhirnya, dasar perlu diubah untuk mengembalikan hutang ke bumi, tetapi dua ekonomi terbesar di dunia mempunyai kapasiti dan sumber yang kekurangan kebanyakan ekonomi lain.”

Menjelang pelancaran laporan pemantau fiskal IMF, Gaspar berkata ekonomi maju dan pasaran pesat membangun terbesar boleh membantu mengurangkan kegawatan perbankan dan membendung inflasi dengan menguasai kewangan mereka.

“Pengetan fiskal boleh membantu dengan menyederhanakan pertumbuhan permintaan agregat dan oleh itu menyumbang kepada kenaikan kadar dasar yang lebih sederhana,” katanya, sambil menambah bahawa ini seterusnya akan “meringankan tekanan ke atas sistem kewangan” yang dicetuskan oleh lonjakan dalam kos pinjaman melebihi perjalanan 2022.

Lonjakan itu menyumbang kepada kematian pemberi pinjaman California, Silicon Valley Bank, yang telah memberi tekanan kepada pemberi pinjaman bersaiz sederhana lain di AS.

Ia juga telah mendorong beberapa kerajaan menjadi lalai dan mencetuskan kebimbangan di kalangan pegawai IMF bahawa negara-negara miskin lain boleh mengalami kesusahan.

Gaspar berkata kira-kira enam daripada 10 ekonomi dunia, kebanyakannya negara termiskin, sudah terpaksa mengawal kewangan awam mereka kerana mereka mempunyai sedikit akses kepada pasaran hutang.

Beliau menyeru negara-negara pemiutang, yang telah dikunci dalam rundingan panjang berhubung penstrukturan semula hutang, untuk membantu memastikan keadaan kerajaan yang berada dalam kesusahan dapat diurus. “[Poorer countries] terpaksa mengurangkan hutang dengan cara yang amat menyakitkan,” katanya.

Beberapa negara menunjukkan prestasi yang baik dan mendapat faedah daripada dasar fiskal yang kukuh, kata Gaspar. Dia memilih Serbia, yang mempunyai program IMF, untuk pujian bersama Costa Rica dan Uganda.

Di antara negara yang lebih kaya, beliau menyatakan bahawa New Zealand mempunyai kedudukan fiskal yang kukuh sejak akhir 1980-an, dan terdapat pengurangan besar dalam hutang awam di Greece, Cyprus, Ireland dan Portugal. Keempat-empat negara memerlukan pinjaman kecemasan semasa krisis zon euro pada awal 2010-an.

resultssgp

sidney yang

hk indo

data hk hari ini