site

HSBC mengumumkan pembelian balik saham $2bn apabila keuntungan melonjak

HSBC berkata ia melancarkan pembelian balik saham sehingga $2 bilion dan dividen 10 sen setiap saham selepas keuntungan melonjak dalam tiga bulan pertama tahun itu.

Keuntungan sebelum cukai pemberi pinjaman yang berpangkalan di UK itu melonjak kepada $12.9bn, lebih tiga kali ganda angka dari tahun sebelumnya.

Angka itu, meningkat daripada $4.1 bilion, sebahagiannya disebabkan oleh keuntungan sementara sebanyak $1.5 bilion daripada pengambilalihan cabang UK peminjam runtuh Silicon Valley Bank pada bulan Mac.

HSBC juga membalikkan $2.1 bilion kemerosotan yang dikaitkan dengan rancangan penjualan rangkaian perbankan runcit Perancisnya kepada firma ekuiti persendirian Cerberus, yang kini berisiko dibatalkan.

Rangsangan kepada pemegang saham datang selepas pelabur terbesar HSBC, syarikat insurans China Ping An, meningkatkan kritikannya terhadap pemberi pinjaman.

Ping An telah menghabiskan tahun lalu meminta bank itu menghentikan operasi Asianya dan berkata bulan lalu ia “sangat prihatin terhadap HSBC”.

Pemberi pinjaman itu akan berhadapan dengan pemegang saham pada mesyuarat agung tahunannya di Birmingham pada hari Jumaat.

“Prestasi suku pertama kami yang kukuh memberikan bukti lanjut bahawa strategi kami berfungsi”, kata ketua eksekutif Noel Quinn.

“Dengan momentum yang baik yang kami ada dalam perniagaan kami, kami menjangkakan mempunyai kapasiti pengagihan masa depan yang besar untuk dividen dan pembelian balik saham.”

Pendapatan HSBC meningkat 64 peratus kepada $20.2bn, didorong oleh kadar faedah yang lebih tinggi.

Margin faedah bersihnya — perbezaan antara faedah yang diterima daripada membuat pinjaman dan kadar yang dibayarnya kepada pendeposit seperti pemegang akaun simpanan — meningkat kepada 1.69 peratus.

resuk sgp

hasil pengeluaran sydney

sidney

keluar hk

totobet hari ini