site

Harga minyak: OPEC+ baharu yang belum dipertingkat membantu penggerudi syal AS

OPEC+, kartel minyak yang diperbesarkan termasuk Rusia, adalah salah satu produk “baharu dan lebih baik” yang satu-satunya kebaharuan sebenar adalah pembungkusnya yang segar. Keputusan Arab Saudi, Iraq dan rakan sebaya untuk mengurangkan pengeluaran lebih daripada 1.1 juta tong sehari menimbulkan panik tradisional. Ia datang tidak lama selepas pengurangan 2 juta tong pada bulan November. Langkah itu akan memberi manfaat kepada Rusia dan penggerudi minyak syal AS seperti ahli OPEC yang telah lama wujud.

Harga minyak mentah adalah barometer ekonomi dunia. Sejak akhir-akhir ini, harga telah cuba untuk mencerminkan kadar faedah yang lebih tinggi dan pertumbuhan yang perlahan. Sebelum penurunan 5 peratus Isnin kepada lebih $84 setong, Brent telah jatuh suku tahun ke tahun.

Itu telah membingungkan OPEC+, mendorong ahli-ahli untuk mengikrarkan pemotongan di luar mekanisme yang lebih formal. Saudi dan Rusia bimbang permintaan minyak mentah global jatuh. Inventori pada suku pertama telah meningkat lebih daripada jangkaan – kira-kira 700,000 tong sehari – menurut anggaran Citi. Kegawatan perbankan telah memburukkan lagi kebimbangan.

Namun kembalinya China kepada keadaan normal sepatutnya telah meningkatkan keyakinan. Trafik telah meningkat di China, pengguna minyak kedua terbesar di dunia. Sehingga Mac, aktiviti pengangkutan jalan telah meningkat melebihi paras purata yang dilihat sepanjang 2019, menurut Rystad Energy. Itu juga berlaku untuk AS dan Jerman. Kenderaan jalan raya bertanggungjawab untuk lebih daripada 40 peratus permintaan minyak mentah global.

Rusia tidak akan berdalih tentang pemotongan dari orang-orang seperti Arab Saudi. Ia memerlukan hasil terlalu terdesak untuk melakukan lebih banyak daripada melanjutkan pengurangan awal sebanyak 500,000 tong sehingga akhir 2023. Syarikat syal AS juga menang. OPEC+ telah memutuskan ia boleh hidup dengan ancaman peningkatan bekalan. Termasuk minyak yang diperoleh daripada gas asli, hampir 1 juta tong sehari lebih banyak mengalir dari telaga mereka pada Februari ini berbanding yang lepas.

Kumpulan syal akan menggerudi lebih banyak walaupun kos input tinggi. Mereka mempunyai banyak modal untuk digunakan. Di rantau pengeluaran terbesar, Permian, tiga daripada penggerudi syal AS terbesar Chevron, Conoco dan Exxon sudah mempunyai rizab pengeluaran selama 40 tahun.

Pengumuman OPEC+ yang mengejutkan meletakkan paras jangka pendek di bawah harga. Permintaan China sepatutnya meningkat pada musim panas. Tetapi ekonomi dunia kekal rapuh. Melainkan terdapat gangguan serius terhadap bekalan daripada acara politik sebelah kiri, minyak sepatutnya kekal di bawah $100 setong untuk sebahagian besar tahun ini.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

kluaran sgp hri ini

minta pengeluaran sdy

totobagus sydney

angka hk

hk pengeluaran