site

Ghana lalai meletakkan hutang dalam negeri ‘tin cacing’ dalam perhatian

Apabila Ghana memungkiri hutangnya dan mencapai persetujuan awal mengenai penyelamatan IMF $3bn pada Disember lalu, pemberi pinjaman pilihan terakhir dunia mengenakan banyak syarat biasa untuk mengembalikan kewangan negara ke landasan yang betul.

Satu permintaan, bagaimanapun, adalah sangat baharu, dan penganalisis berkata ia akan mengubah landskap hutang selama-lamanya. IMF berkata sebelum ia meminta lembaganya untuk meluluskan pakej sokongan, Accra mesti terlebih dahulu menangani hutang domestiknya – wang yang biasanya dipinjam daripada bank tempatan, dana pencen dan syarikat insurans.

“Ini telah membuka satu tin cacing, di Ghana dan di tempat lain,” kata Thys Louw, pengurus portfolio hutang pasaran baru muncul di syarikat pelaburan Ninety One. “Setiap penstrukturan semula akan menimbulkan isu ini.”

Dilema bagi kerajaan ialah apabila mereka lalai, mereka menghadapi pilihan yang jelas. Jika mereka memaksa pemiutang luar negara untuk menanggung semua kesakitan, mereka berisiko kehilangan akses kepada modal asing sambil bergelut untuk memulihkan keseluruhan hutang mereka kepada kedudukan yang mampan. Namun menolak kerugian kepada pemiutang domestik berisiko menghapuskan bank tempatan, dana pencen dan syarikat insurans.

Kos kepada pembayar cukai untuk permodalan semula sektor perbankan boleh lebih daripada penjimatan yang dicapai melalui penstrukturan semula hutang.

Hutang buntu

Ini adalah bahagian kedua siri FT tentang bagaimana kekurangan buku main global bermakna negara-negara yang bermasalah sedang bergelut untuk meneruskan.

Artikel pertama: Cara China menukar permainan untuk negara secara lalai

Di Ghana, kata Joe Delvaux, pengurus portfolio hutang pasaran baru muncul di Amundi, “jika anda hanya menstruktur semula hutang luar negeri, itu tidak mencukupi untuk membawa anda kembali ke arah kemampanan hutang”.

Kembali pada penghujung abad ke-20, apabila pasaran baru muncul mengalami dua dekad krisis hutang yang hampir berterusan, hutang domestik hampir tidak menjadi isu. Malah, kekurangan pasaran hutang tempatan adalah kebimbangan yang serius.

Banyak negara telah meminjam banyak dengan menerbitkan bon dalam denominasi dolar AS. Ini menarik minat pelabur asing kerana mereka melindungi mereka daripada risiko mata wang dan ketidakstabilan lain. Bagi peminjam, mereka lebih murah daripada bon yang dikeluarkan di rumah, di mana pemberi pinjaman menuntut pampasan untuk risiko seperti inflasi yang tinggi.

Tetapi meminjam dalam dolar AS menyebabkan negara terdedah kepada kejutan di luar kawalan mereka, seperti yang digambarkan secara kejam pada tahun 1980-an dan 90-an di Amerika Latin, Asia dan tempat lain. Pada tahun 1999, ahli ekonomi Barry Eichengreen dan Ricardo Hausmann menyifatkan pergantungan pada pembiayaan mata wang asing sebagai “dosa asal”.

Sejak itu, didesak oleh pihak seperti IMF dan Bank Dunia, banyak ekonomi sedang pesat membangun telah membangunkan pasaran modal dalam negeri yang mendalam yang membolehkan mereka meminjam terutamanya di rumah. Brazil, India dan Afrika Selatan hampir tidak mempunyai hutang awam mata wang asing sama sekali.

Carta lajur Hutang kerajaan Boleh Dagangan untuk 98 negara membangun ($tn) menunjukkan Hutang Dalam Negeri telah melonjak lebih cepat daripada hutang luar negeri

Sepanjang tahun kadar faedah global yang rendah, hutang mata wang tempatan negara membangun terkumpul hampir di bawah radar.

Bagi kebanyakan kerajaan, mereka menjadi sumber pembiayaan yang penting. Ada yang mengehadkan jumlah bank tempatan dan yang lain boleh melabur di luar negara, mewajibkan mereka memegang sebahagian besar aset mereka dalam hutang kerajaan dalam negeri. Ini mengehadkan modal yang mungkin tersedia untuk perniagaan untuk digunakan dalam pelaburan yang produktif, menghalang pertumbuhan.

“Semakin banyak negara membangunkan pasaran kewangannya, semakin banyak hutang cenderung terkumpul dalam pasaran tempatannya,” kata Delvaux. “Tetapi apabila anda berada dalam kesusahan hutang, kerana hutang tempatan adalah komponen yang lebih besar daripada dahulu, ia menjadi sebahagian daripada perkara yang perlu dipertimbangkan dalam penstrukturan semula hutang.”

Hutang kerajaan mata wang tempatan juga selalunya jangka pendek dan mahal untuk diservis. Di Ghana, menurut ramalan IMF sebelum kemungkiran negara, stok hutang awam luar tahun ini adalah bersamaan dengan 45 peratus daripada keluaran dalam negara kasar, lebih besar sedikit daripada hutang dalam negeri, pada 41 peratus daripada KDNK.

Tetapi kos pembayaran faedah ke atas hutang dalam negeri ditetapkan menjadi lebih besar — ​​kira-kira separuh daripada hasil kerajaan pusat, berbanding kira-kira 13 peratus daripada hasil hutang luar negeri.

Berbanding dengan beberapa, kes Ghana agak jinak. Sri Lanka, yang dengan berat hati mengikut telunjuk Ghana dengan bersiap sedia untuk menstruktur semula hutang awam domestiknya bersama hutang luar negerinya, mempunyai pembahagian secara kasar dalam stok hutang awamnya antara domestik dan luar.

Tetapi kos membayar hutang domestik adalah sama dengan 21.5 peratus daripada KDNK tahun lepas, menurut IMF, berbanding 9.4 peratus daripada KDNK untuk hutang luar negeri.

Contoh lain lebih melampau. Pakistan, yang berada di ambang lalai, mempunyai hutang awam bersamaan 75 peratus daripada KDNK, menurut IMF, di mana dua pertiga daripadanya adalah domestik. Tetapi pembayaran faedah ke atas hutang dalam negeri adalah enam kali ganda daripada hutang luar negeri.

Di Mesir, hutang awam adalah 88 peratus daripada KDNK, menurut IMF, di mana tiga perempat daripadanya adalah domestik. Faedah ke atas hutang dalam negeri kos 10 kali ganda daripada faedah hutang luar negeri.

Pakistan dan Mesir kedua-duanya mendapat sokongan program IMF, walaupun Pakistan digantung. Negara-negara lain yang berada pada tahap kesusahan yang sama tidak mempunyai hentian belakang sedemikian.

Sejurus sebelum keingkaran luarannya pada bulan Disember, Ghana melancarkan penstrukturan semula bon kerajaan tempatan secara “sukarela” atas terma yang disifatkan oleh menteri kewangan Ken Ofori-Atta sebagai “menghukum” bagi bank dan pemberi pinjaman lain.

Namun begitu, beliau memberitahu Financial Times minggu lepas, tidak ada alternatif jika penstrukturan semula hutang secara keseluruhan adalah untuk memulihkan kemampanan hutang dan meletakkan Ghana kembali ke arah pertumbuhan.

“Isunya ialah, adakah kita mengakui bahawa kita berada dalam krisis dan bagaimana kita akan berkongsi beban untuk mengeluarkan kita daripadanya,” katanya. Dengan perkhidmatan hutang memakan 70 peratus daripada hasil kerajaan sebelum ingkar, tambahnya, perbelanjaan untuk kesihatan, pendidikan dan infrastruktur “telah terhenti”.

“Itulah sebabnya kami berjuang sekarang untuk kembali kepada apa yang sepatutnya kami lakukan.”

result sp

angka keluar sdy

sydney togel hari ini

angka hk keluar malam ini

totobet sgp hari ini