site

Gaji ketua Exxon melonjak 52% selepas ledakan minyak

ExxonMobil membayar ketua eksekutifnya $36 juta tahun lalu, peningkatan 52 peratus daripada 2021 dan lebih daripada dua kali ganda gajinya pada 2020 selepas perang Rusia dengan Ukraine membawa kepada rekod keuntungan bagi syarikat minyak dan kerugian besar bagi eksekutif tertinggi mereka.

Syarikat minyak utama AS menganugerahkan Darren Woods $25 juta dalam stok tahun lepas, meningkat daripada $13.5 juta pada 2021, katanya dalam pemfailan peraturan pada Khamis. Dia juga dianugerahkan bonus tunai $6.4 juta, “selaras dengan prestasi pendapatan rekod,” kata pemfailan itu.

Anugerah Woods menghadkan trend hari gaji yang terlalu besar untuk eksekutif industri berikutan lonjakan harga minyak tahun lepas. Ben van Beurden, bekas ketua eksekutif Shell, menerima sejumlah £9.7 juta pada 2022, meningkat 53 peratus daripada 2021, apabila kumpulan minyak itu mencatatkan rekod keuntungan $40 bilion.

Gaji ketua eksekutif BP Bernard Looney lebih dua kali ganda kepada £10 juta tahun lepas selepas kumpulan tenaga yang disenaraikan di UK itu mencatatkan rekod keuntungan $28 bilion. Gaji Looney mungkin lebih tinggi tetapi BP berkata lembaganya telah menggunakan budi bicara untuk mengurangkan anugerahnya kerana empat kematian di kemudahan BP tahun lepas.

Kenaikan mendadak dalam gaji ketua eksekutif tenaga datang selepas harga minyak dan gas asli melonjak pada 2022 berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang mencetuskan kadar inflasi tertinggi yang pernah dilihat negara barat dalam beberapa dekad, dan menaikkan harga tenaga Eropah ke paras yang mengheret pertumbuhan.

Harga yang tinggi juga mendorong Minyak Besar mencatatkan keuntungan. Exxon mendahului bonanza pendapatan industri dengan keuntungan $55.7bn pada 2022 dan lima firma barat terbesar di dunia — Exxon, Chevron, Shell, BP dan TotalEnergies — meraih hampir $200bn dalam keuntungan gabungan.

Sebagai sebahagian daripada pendedahan gaji baharu yang dimandatkan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS, Exxon berkata pampasan “sebenarnya dibayar” Woods tahun lepas ialah $89.7 juta, mencerminkan lonjakan harga saham Exxon. Jumlah pulangan pemegang saham syarikat, termasuk dividen, melonjak 86 peratus pada 2022, katanya.

Anugerah ekuiti biasanya terdiri daripada sebahagian besar gaji eksekutif AS dan hampir 90 peratus pampasan “dibayar sebenarnya” Woods berpunca daripada saham yang tidak terletak hak. Saham syarikat itu berakhir pada 2022 pada $110.30 meningkat daripada $61.19 pada akhir 2021, kata Exxon.

Saingan utama minyak Chevron berkata pada hari Rabu bahawa gaji untuk ketua eksekutifnya, Michael Wirth, meningkat 4 peratus kepada $23.6 juta pada 2022. Pampasan “sebenarnya dibayar” beliau ialah $86.7 juta, mencerminkan kenaikan harga saham.

Exxon tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

keputusan sgp

pengeluara sdy

togel sydñey 2023

pengeluaran angka hk

totobet.net sgp