site

Gabenor BoE Andrew Bailey memperkecilkan peluang krisis kewangan yang akan berlaku

Gabenor Bank of England telah memperkecilkan prospek krisis kewangan yang akan berlaku, menggambarkan lambakan saham bank Eropah minggu lalu sebagai pelabur “menguji” pemberi pinjaman dan menegaskan dunia tidak “sama sekali berada di tempatnya” seperti sebelum kemalangan 2008.

Muncul di hadapan jawatankuasa pilihan Perbendaharaan rentas parti pada hari Selasa, Andrew Bailey berkata pegawai “sangat berwaspada” tentang keadaan pasaran. Mereka juga mempertimbangkan untuk mengetatkan beberapa peraturan berikutan letupan Credit Suisse dan keruntuhan Silicon Valley Bank, yang disifatkan oleh Bailey sebagai “perjalanan terpantas dari kesihatan kepada kematian sejak Barings”.

Tetapi Bailey menegaskan bahawa sektor perbankan UK kekal “sangat kukuh” dan bahawa isu yang melanda kedua-dua SVB dan Credit Suisse adalah isu yang unik yang tidak sepatutnya membahayakan sistem kewangan global yang lebih luas.

“Apa yang kita lihat pada hujung minggu lepas. . . Saya rasa terdapat pergerakan dalam pasaran untuk menguji firma,” kata Bailey, merujuk kepada gelombang jualan yang memadamkan 8.5 peratus daripada paras pasaran Deutsche Bank pada hari Jumaat dan melenyapkan 3.8 peratus daripada indeks Stoxx 600 bank Eropah yang lebih luas.

Sentimen itu disuarakan oleh Dave Ramsden, seorang timbalan gabenor, yang berkata keadaan menjadi “lebih tenang” selepas perkahwinan senapang patah UBS dengan Credit Suisse.

Pada pendengaran yang sama, Sam Woods, ketua bahagian penyeliaan BoE, menyertai gesaan antarabangsa untuk mengetatkan peraturan kecairan yang direka untuk memastikan bank mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk memenuhi kemungkinan permintaan daripada pendeposit.

Larian pada deposit adalah faktor utama dalam kematian kedua-dua SVB dan Credit Suisse, dan penyelia mereka akhirnya menganggap kedua-dua bank tidak berdaya maju kerana mereka diadili beberapa hari lagi untuk tidak dapat memenuhi permintaan pendeposit. Credit Suisse telah pun dikawal oleh peraturan global yang direka untuk memastikan bank mempunyai kecairan yang mencukupi untuk menampung aliran keluar yang tinggi selama 30 hari.

“Saya rasa akan ada soalan untuk kita semua. . . sama ada kadar aliran keluar itu agak betul,” kata Woods, sambil menghujahkan kes untuk “menentukur semula” metrik, yang dikenali sebagai nisbah liputan kecairan.

Woods juga berkata terdapat “soalan yang sah” mengenai sama ada BoE perlu mengalih ambang di mana ia memaksa bank untuk dikelaskan sebagai anak syarikat dan bukannya cawangan. Anak syarikat, seperti SVB UK, mesti memegang sumber kewangan mereka sendiri dan diselia dengan lebih ketat daripada cawangan.

Di bawah pendekatan semasa Pihak Berkuasa Peraturan Prudential, cawangan biasanya mempunyai kurang daripada £100 juta deposit syarikat runcit dan kecil yang dilindungi oleh skim pampasan UK, dan kurang daripada 5,000 pelanggan runcit dan perniagaan kecil.

Para pegawai juga memberi amaran terhadap sebarang pelebaran pengecualian kepada peraturan ringfencing, yang dimenangi HSBC semasa pengambilalihan perniagaan UK SVB.

Peraturan ringfencing, unik untuk UK dan yang kerajaan mahu semak, memaksa pemisahan pinjaman runcit dan perniagaan perdagangan bank yang lebih berisiko.

HSBC dibenarkan untuk meletakkan keseluruhan operasi UK SVB dalam entiti berpagar HSBC, walaupun SVB UK menjalankan beberapa aktiviti pasaran.

Woods berkata: “Apa yang anda tidak mahu lakukan ialah bermula dengan lubang yang sangat kecil di pagar gelanggang dan anda berpusing dan tiba-tiba ada lubang besar.”

result singapor

sydney pengeluaran

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

angka result hk

pengeluaran hk