site

FirstFT: OPEC+ membuat pemotongan mengejut dalam pengeluaran minyak

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Arab Saudi dan ahli kumpulan OPEC+ yang lain telah mengumumkan pengurangan pengeluaran minyak secara mengejut berjumlah lebih 1 juta tong sehari.

Arab Saudi akan melaksanakan “pemotongan sukarela” sebanyak 500,000 b/d, atau hanya di bawah 5 peratus daripada pengeluarannya, dalam “penyelarasan dengan beberapa negara OPEC dan bukan OPEC lain”, katanya pada Ahad.

Inisiatif yang diketuai Saudi telah dianggap luar biasa kerana ia diumumkan di luar mesyuarat rasmi OPEC+, mencadangkan elemen segera oleh anggota yang mengambil bahagian dalam pemotongan itu.

Pemotongan itu berlaku selepas kejatuhan Silicon Valley Bank AS menyebabkan kejatuhan mendadak dalam harga minyak bulan lalu, dan pengambilalihan paksa Credit Suisse oleh UBS, yang mencetuskan kebimbangan penularan dalam pasaran kewangan global dan penurunan ketara dalam permintaan untuk mentah.

Pemotongan mengejut itu juga berisiko mencetuskan semula pertikaian antara Riyadh dan AS, yang tahun lalu mendorong kerajaan untuk mengepam lebih banyak minyak dalam usaha untuk menjinakkan inflasi yang berleluasa di tengah-tengah lonjakan kos tenaga.

Berikut ialah perkara lain yang saya pantau hari ini:

  • Data ekonomi: Data indeks pengurus pembelian (PMI) pembuatan akhir S&P Global/Cips/Caixin untuk Kanada, China, EU, Perancis, Jerman, Itali, Jepun, UK dan AS dikeluarkan hari ini.

  • Pembuatan: Jepun mengeluarkan indeks pembuatan besar Tankan hari ini.

  • misi angkasa lepas: Empat angkasawan yang akan mengorbit Bulan dalam misi Artemis II — ujian penerbangan kru pertama Sistem Pelancaran Angkasa Lepas dan Kapal Angkasa Orion menjelang pendaratan Bulan masa depan — akan dinamakan oleh AS, Nasa dan Agensi Angkasa Kanada hari ini.

Seperti biasa, terima kasih kerana membaca FirstFT dan beritahu kami jika anda mempunyai sebarang maklum balas di firstft@ft.com.

Lima lagi cerita teratas

1. Blogger pro-perang Rusia telah dibunuh dalam letupan restoran St Petersburg. Serangan itu mencederakan 25 orang, dengan 19 daripadanya dimasukkan ke hospital.

2. Peguam Donald Trump akan berpindah ke tolak pertuduhan terhadapnya, ketika dia menunggu perbicaraan pada hari Selasa. Bekas presiden itu akan mengaku tidak bersalah, kata peguam Trump Joe Tacopina.

3. Sanna Marin dari Finland mengaku kalah dalam pilihan rayaketika pembangkang kanan tengah Finland, parti Gabungan Kebangsaan, meraih kemenangan dalam pilihan raya parlimen Ahad.

4. Tesla melancarkan sejumlah rekod kereta baharu pada suku pertamamenghantar 422,875 kenderaan dalam tiga bulan pertama 2023, meningkat 4 peratus berbanding suku sebelumnya.

5. China mendesak Jepun untuk mengubah haluan mengenai sekatan eksport cip kerana Beijing mengambil peranan yang lebih aktif dalam menghadapi rejim sekatan AS yang sejak akhir tahun lalu telah berusaha untuk menyekat eksport berkaitan semikonduktor global ke tanah besar China.

Bacaan Besar

Asma al-Assad membuat ucapan semasa pembukaan Persidangan Pembangunan Antarabangsa Pertama Syria, yang diadakan oleh Syria Trust for Development, di Damsyik pada 2010 © Khaled al-Hariri/Reuters

Wanita pertama Syria, Asma al-Assad, menggayakan dirinya secara terbuka sebagai Ibu Negara — memancarkan penjagaan ibu. Tetapi secara persendirian, Asma telah menggerakkan dirinya ke kedudukan kuasa yang luar biasa, menurut wawancara dengan 18 orang yang biasa dengan operasi rejim, termasuk ketua perniagaan, pekerja bantuan dan bekas pegawai kerajaan. Koresponden Timur Tengah FT, Raya Jalabi, meneroka bagaimana seorang wanita pada mulanya diketepikan sebagai seorang muda yang degil yang baru berkahwin dengan cita-cita barat yang tinggi sejak itu telah bangkit menjadi salah satu orang paling berkuasa di negara ini.

Kami juga sedang membaca. . .

  • Pendapat: Perdana Menteri India Narendra Modi akan bergelut untuk mengurung dinasti Gandhi, tulis John Reed dari FT, sementara ada yang berpendapat penyingkirannya daripada parlimen akan membantunya dengan menyingkirkan Gandhi sebagai calon perdana menteri yang munasabah, atau sebenarnya membinanya sebagai syahid politik.

  • veteran 2008: Colm Kelleher membantu mengemudi Morgan Stanley melalui krisis kewangan. Kini dia berharap untuk melakukan perkara yang sama dengan pengambilalihan Credit Suisse oleh UBS.

  • Pertukaran Iklim: David Craig, pengerusi bersama Pasukan Petugas mengenai Pendedahan Kewangan Berkaitan Alam Semula Jadi, tentang bagaimana ekonomi kita bergantung sepenuhnya kepada alam semula jadi.

Carta hari ini

Populasi pekerja asing yang lebih tua yang besar dan berkembang pesat di China mengambil pekerjaan yang rendah untuk menampung kehidupan, selepas ditinggalkan oleh pemulihan ekonomi negara. Memandangkan kilang-kilang di seluruh negara menetapkan had umur untuk pemohon kerja pada usia 40 tahun (atau lebih rendah), pekerja asing yang lebih tua – yang secara tidak seimbangnya tidak mempunyai pendidikan lanjutan dan kemahiran yang membolehkan mereka beralih ke pekerjaan bergaji lebih tinggi atau berintensiti rendah – telah bertukar kepada kerja sambilan atau industri yang terkenal dengan keadaan yang teruk.

Berehat dari berita

Selepas dua setengah tahun dasar sifar Covid China, ramai artis visual sudah cukup. Dalam bahagian Kehidupan dan Seni minggu ini, Alex Colville meneroka pelbagai strategi yang telah digunakan oleh artis visual untuk menjadikan diri mereka didengari dan menguji garis merah baharu penapisan.

Orang ramai di Shanghai tahun lepas menunjukkan halaman kosong sebagai satu cara untuk membantah dasar sifar-Covid China © Hector Retamal/AFP melalui Getty Images

Sumbangan tambahan oleh Tee Zhuo dan Emily Goldberg

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

pengeluaran toto sgp hari ini

pengeluar sdy

toto sidney

togel hkg 2020 hari ini hongkong malam ini keluar

www.totobet sgp