site

FirstFT: Binance menyembunyikan pautannya ke China selama bertahun-tahun

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Selamat Pagi. FT telah mengetahui bahawa Binance, bursa mata wang kripto terbesar di dunia, menyembunyikan pautan ke China selama beberapa tahun, menurut dokumen dalaman syarikat.

Penemuan itu bercanggah dengan dakwaan eksekutif bahawa syarikat itu meninggalkan negara itu selepas tindakan tegas terhadap industri itu pada akhir 2017. Ketua eksekutif Changpeng Zhao dan yang lain di syarikat itu berulang kali mengarahkan pekerja Binance untuk menyembunyikan kehadiran Binance di China.

“Kami tidak lagi menerbitkan alamat pejabat kami. . . orang di China boleh secara langsung mengatakan bahawa pejabat kami tidak berada di China,” kata Zhao dalam kumpulan pemesejan syarikat pada November 2017, dilihat oleh FT.

Dokumen tersebut menggariskan bagaimana Binance telah berusaha untuk menyembunyikan sejauh mana dan lokasi operasinya ketika pengawal selia meneliti aktiviti berkaitan kripto.

Awal minggu ini, pengawal selia kewangan AS menuduh Binance dan Zhao beroperasi secara haram di negara itu. Syarikat itu berkata ia tidak mempunyai ibu pejabat rasmi dan tidak melayani pelanggan AS.

Inilah perkara lain yang saya tonton hari ini:

  • Ali Baba: Kumpulan teknologi China akan mengadakan panggilan persidangan untuk membincangkan struktur organisasi dan tadbir urus baharunya.

  • Asean: Timbalan-timbalan kewangan dan bank pusat akan bertemu hari ini di Bali, Indonesia.

  • KDNK AS: Angka keluaran dalam negara kasar akhir bagi suku keempat akan dikeluarkan hari ini.

Apakah pendapat anda tentang FirstFT hari ini? Beritahu kami di firstft@ft.com. Terima kasih untuk membaca.

Lima lagi cerita teratas

1. China telah mengancam untuk bertindak balas jika presiden Taiwan Tsai Ing-wen bertemu Speaker Dewan AS Kevin McCarthy semasa lawatannya ke AS minggu ini. Pertemuan sedemikian akan menjadi “satu lagi provokasi” yang akan “mensabotaj keamanan dan kestabilan di Selat Taiwan”, kata badan dasar Taiwan kerajaan China.

2. Walt Disney telah menggulingkan kerusi Marvel Isaac Perlmutter selepas dia bertelagah dengan CEO Bob Iger, ketika kumpulan hiburan itu memulakan ribuan pemberhentian kerja. Penjualan Marvel $4bn Perlmutter adalah transformatif untuk Disney, tetapi dia juga dianggap sukar untuk bekerjasama.

3. Elon Musk dan eksekutif lain telah meminta “jeda” selama enam bulan mengenai pembangunan sistem kecerdasan buatan termaju seperti GPT OpenAI untuk menghentikan apa yang mereka panggil perlumbaan senjata “berbahaya”. Musk adalah antara lebih 1,000 penyelidik dan eksekutif teknologi yang menandatangani surat terbuka yang diterbitkan oleh kumpulan kempen bukan untung.

4. Tindakan Tesla untuk mengurangkan harga di China telah menjadi bumerang kerana syarikat Elon Musk kehilangan bahagian pasaran kepada BYD yang disokong Warren Buffett. Jualan oleh pembuat kereta China berada di landasan untuk mengatasi pesaing asing di negara ini tahun ini buat kali pertama.

5. Setiausaha Perbendaharaan AS berkata dia menjangkakan bekas ketua Mastercard eksekutif Ajay Banga untuk dipilih sebagai presiden Bank Dunia. Bercakap kepada penggubal undang-undang, Janet Yellen berkata bahawa jika Banga memperoleh peranan itu, dia akan “dipertanggungjawabkan untuk mempercepatkan kemajuan kami untuk membangunkan institusi untuk menangani cabaran abad ke-21 dengan lebih baik”.

Bacaan Besar

© FT komposit

Dalam kisah kompleks yang dikesan melalui kapal hantu, syarikat shell, rangkaian triad, saluran pembiayaan bawah tanah dan hubungan keluarga yang luas, FT menyiasat penyeludupan minyak Korea Utara, memberi penerangan baru tentang bagaimana diktator Kim Jong Un telah menyokong ekonomi Pyongyang yang hancur melalui risikan yang keruh dan operasi pembiayaan di Hong Kong dan Macau.

Kami juga membaca dan mendengar. . .

  • janggal: Antara peserta sidang kemuncak demokrasi Presiden Joe Biden ialah negara dalam proses memenjarakan pemimpin pembangkang, menutup kebebasan kehakiman dan cuba menamatkan pilihan raya yang bebas dan adil.

  • Perebutan TikTok: Pergaduhan mengenai siapa yang benar-benar mengawal TikTok menunjukkan sejauh mana kewangan dan perniagaan Amerika kekal terjalin dengan China, tulis Gillian Tett.

  • 🎧 UBS-Credit Suisse: Dalam podcast Behind the Money edisi minggu ini, editor perbankan Stephen Morris menerangkan bagaimana perkahwinan senapang patah itu diuruskan.

Carta hari ini

Penduduk Turki berdepan tekanan daripada inflasi yang teruk yang menyebabkan harga segala-galanya daripada barangan runcit hingga perumahan melambung tinggi. Dasar ekonomi tidak konvensional Presiden Recep Tayyip Erdoğan telah mencetuskan krisis, yang telah membebankan populariti presiden menjelang pilihan raya paling sukar sepanjang dua dekad berkuasa.

Carta garis perubahan Tahun ke tahun dalam indeks harga pengguna (%) menunjukkan harga pengguna Turki telah melonjak

Berehat dari berita

Dua kali berkahwin, dan paling dikenali melalui gambar parti dalam tabloid Sepanyol, Marta Ortega Pérez telah kerap diketepikan oleh media chauvinis sebagai sosialit yang suka mempamerkan diri. Tetapi tiada seorang pun di Inditex dan Zara, yang diasaskan bersama oleh bapanya, kecewa apabila dia mengambil alih sebagai pengerusi bukan eksekutif tahun lepas. Baca wawancara eksklusif HTSI dengannya mengenai penggantian, kemampanan dan jualan.

Marta Ortega Pérez © David Sims

Sumbangan tambahan oleh Gordon Smith dan Tee Zhuo

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

esgpe

pengeluaran sd

result sydney

angka hk keluar

togel singapore hari ini