site

FirstFT: Bank-bank AS mencatatkan rekod $80bn dalam keuntungan suku pertama walaupun mengalami kegawatan

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Tekanan paling ketara sejak krisis kewangan 2008 tidak menjejaskan keuntungan perbankan AS, yang meningkat 33 peratus berbanding setahun lalu untuk mencapai paras tertinggi sepanjang masa kira-kira $80 bilion pada suku pertama.

Kegawatan itu sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk tangkapan bumper. Kira-kira separuh daripada peningkatan dalam keuntungan agregat industri datang daripada keuntungan sekali sahaja yang dicatatkan oleh First Citizens dan Flagstar, yang masing-masing membeli baki Silicon Valley Bank dan Signature Bank, selepas ia dirampas oleh pengawal selia dan dijual pada harga diskaun dalam Mac.

Walaupun begitu, lonjakan dalam keuntungan juga menunjukkan bank-bank AS secara amnya mendapat manfaat daripada kenaikan kadar faedah, kemungkiran pinjaman yang rendah dan pasaran pekerjaan yang semakin berkembang walaupun terdapat kebimbangan dalam kalangan pendeposit dan pelabur.

Daripada hampir 4,400 bank negara, hanya 197 — atau kurang daripada 5 peratus — mengalami kerugian pada suku pertama, menurut BankRegData, yang menyusun laporan suku tahunan yang dibuat oleh pemberi pinjaman kepada Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan.

Berikut adalah dua pendapat yang saya cadangkan tentang perkara yang akan datang untuk sektor perbankan seterusnya.

  • Mencegah kekacauan: Walaupun keadaan telah stabil, lebih banyak perlu dilakukan untuk menghentikan fasa ketiga gegaran bank, tulis Mohamed El-Erian.

  • Kongres mesti bertindak: AS perlu mengembalikan semula langkah-langkah yang melindungi akaun perniagaan operasi semasa pandemik untuk melindungi bank yang lebih kecil, tulis Sheila Bair, bekas pengerusi Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan AS.

Dan inilah perkara lain yang saya pantau hari ini:

  • mesyuarat NATO: Ketua-ketua pertahanan bertemu di Brussels untuk membincangkan perang Rusia di Ukraine.

  • Google: Gergasi teknologi itu mengadakan persidangan I/O tahunannya di California, di mana ketua eksekutif Sundar Pichai sepatutnya berucap.

  • Keputusan: ABN Amro, Ahold Delhaize, Alstom, Asos, Compass Group, Continental AG, Crédit Agricole, Disney, Eon, Ferroglobe, The New York Times Company dan laporan Tui.

  • Data ekonomi: AS dan Jerman mempunyai indeks harga pengguna untuk bulan lepas, manakala KPMG dan REC mengeluarkan laporan pekerjaan mereka untuk UK.

Lima lagi cerita teratas

1. Eksklusif: Uber telah melancarkan tempahan penerbangan dalam apl UKnya, membolehkan pelanggan menempah perjalanan lengkap merentasi pelbagai bentuk pengangkutan. Baca lebih lanjut mengenai dorongan gergasi tempahan perjalanan untuk menjadi “aplikasi super” perjalanan.

2. Presiden AS Joe Biden telah menggesa Republikan untuk “menghilangkan ancaman lalai dari meja” selepas pertemuan besar pertamanya dengan pemimpin kongres mengenai siling hutang gagal mencapai kejayaan. Pemimpin parti dijangka bertemu semula dengan Biden pada hari Jumaat. Inilah yang boleh berlaku jika AS gagal membayar hutangnya.

3. COP28 telah mengupah bekas pembantu kepada Boris Johnson yang menentang cukai ke atas syarikat minyak dan gas. Keputusan untuk mengambil strategi sayap kanan David Canzini, yang menasihati perdana menteri UK dalam beberapa bulan terakhir memegang jawatan, telah menimbulkan kebimbangan di kalangan pencinta alam sekitar.

4. Kumpulan yang disokong kerajaan Arab Saudi sedang meninjau untuk melancarkan saluran berita berbahasa Inggeris yang boleh menyaingi Al Jazeera Qatar. Baca lebih lanjut mengenai rancangan kerajaan untuk mengembangkan pengaruh media globalnya.

5. Donald Trump telah didapati bertanggungjawab atas penderaan seksual seorang wartawan di gedung membeli-belah Manhattan pada 1990-an, dalam kekalahan undang-undang yang ketara bagi bekas presiden AS ketika dia melancarkan tawaran ketiga untuk Rumah Putih. Juri menganugerahkan plaintif E Jean Carroll, bekas kolumnis nasihat dan penyampai TV, sejumlah $5 juta sebagai ganti rugi.

Bacaan Besar

© Karen Dias/FT

Eksport berlian kasar Rusia bernilai $4 bilion pada 2021, hanya sebahagian kecil daripada eksport minyak mentahnya. Tetapi setiap sumber pendapatan yang ada adalah penting kepada perbendaharaan Moscow kerana ia membiayai pencerobohannya ke atas Ukraine. Bulan ini, pegawai G7 dijangka menyasarkan penjualan berlian Rusia di negara mereka dalam usaha untuk memerah akses Moscow kepada kewangan dan — mereka berharap — menghalang keupayaan Kremlin untuk melancarkan perang.

Kami juga sedang membaca. . .

  • Gaji eksekutif: Dengan ketua eksekutif di AS membuat median $13.4juta berbanding $5.5juta di UK, adakah ia membayar untuk eksekutif British untuk bergerak merentasi kolam?

  • Teknologi perang: Pencerobohan Ukraine telah mempercepatkan gangguan daripada teknologi ketenteraan yang inovatif seperti penderia, robotik dan sistem tanpa pemandu.

  • Sudan dan China: Konflik negara Afrika telah memberi tamparan kepada strategi pinjaman Beijing dengan benua itu, meletakkan pada pinjaman berisiko lebih lanjut bernilai sekurang-kurangnya $5bn.

Carta hari ini

Pada tahun 1900, UK mempunyai 3.3 juta kuda untuk menyediakan kuasa tarik, pengangkutan dan pasukan berkuda. Kini, mereka adalah teknologi ketinggalan zaman. Dengan kebangkitan kecerdasan buatan, Martin Wolf bertanya sama ada nasib yang sama menanti manusia.

Berehat dari berita

Di hutan hujan Afrika tengah, gajah hutan muncul dari hutan untuk berkumpul dalam jumlah yang lebih besar daripada tempat lain di bumi. Jangan lepaskan renungan editor Financial Times Africa David Pilling tentang perjalanan unik ke Sangha Lodge, tempat perlindungan hutan.

Sumbangan tambahan oleh Gordon Smith dan Emily Goldberg

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

keputusan sgp

keluaran sdy hari ini

keluaran sdy hari ini

angka keluar hk

angka keluar sgp tercepat hari ini