site

FirstFT: Agensi jenayah UK menggugurkan dua daripada tiga baris siasatan terhadap taikun Rusia, Mikhail Fridman

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

UK tidak lagi menyiasat dua daripada tiga dakwaan awal terhadap Mikhail Fridman empat bulan selepas menangkap oligarki Rusia di rumah agamnya di London.

Agensi Jenayah Kebangsaan, yang menugaskan lebih 50 pegawai untuk menyerbu rumah Fridman yang berjuta-juta pound di utara London pada Disember, telah berhenti menyiasat ahli perniagaan berusia 58 tahun itu kerana disyaki berkomplot untuk menipu Pejabat Dalam Negeri dan konspirasi untuk melakukan sumpah bohong, menurut orang. dengan pengetahuan tentang keputusan itu.

Agensi itu masih menyiasat kesalahan pengubahan wang haram yang disyaki, kata mereka. Kedua-dua pihak juga bertelagah mengenai waran yang digunakan untuk serbuan itu, menurut salah seorang rakyat.

Jurucakap NCA mengesahkan agensi itu tidak lagi menjalankan siasatan terhadap seorang individu kaya Rusia berusia 58 tahun yang ditahan dalam serbuan di London pada Disember, tanpa menamakan Fridman secara khusus, yang penahanannya telah dilaporkan secara meluas. Agensi itu enggan mengulas lanjut mengenai waran itu. Fridman enggan mengulas untuk laporan ini.

Skop penyiasatan NCA yang dikurangkan ke atas Fridman adalah satu kemunduran kepada sel anti-kleptokrasi baharu agensi itu, yang ditubuhkan untuk menyasarkan golongan elit rasuah dan individu berkaitan Kremlin yang mencuci aset mereka di UK susulan pencerobohan Vladimir Putin ke atas Ukraine.

Berikut ialah perkara lain yang saya pantau hari ini:

  • Kredit Switzerland: Jangkakan bantahan daripada pemegang saham dan warga Switzerland pada mesyuarat agung tahunannya kerana kemarahan menyelubungi penyelamatan bank itu terus membara.

  • Bank of England: Ketua ekonomi Huw Pill akan bercakap di Geneva mengenai inflasi dan dasar monetari.

  • NATO: Perikatan barat akan mengalu-alukan Finland sebagai ahlinya yang ke-31 kerana ia membincangkan menggandakan pembiayaan untuk Ukraine kepada €500 juta setahun, tanpa garis masa untuk keahlian Kyiv.

  • Data ekonomi: Jerman akan mengeluarkan angka perdagangan manakala EU mengeluarkan data pengeluaran perindustrian.

Akhirnya, menjelang pilihan raya umum UK tahun depan, Stephen Bush dan wartawan dan pakar FT lain akan membincangkan ekonomi dan politik di panel Politik Dalaman secara langsung pada 19 April. Daftar untuk acara pelanggan sahaja di sini.

Seperti biasa, terima kasih kerana membaca FirstFT dan beritahu kami jika anda mempunyai sebarang maklum balas di firstft@ft.com.

Lima lagi cerita teratas

Emmanuel Macron dan Ursula von der Leyen bertemu di Paris sebelum perjalanan bersama mereka ke Beijing © Nathan Laine/Bloomberg

1. Beijing harus memainkan peranan “membina” dalam mempengaruhi Rusia untuk mengekang perangnya, Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen memberitahu FT sebelum lawatannya ke China bersama Emmanuel Macron dari Perancis. Inilah yang diharapkan oleh kedua-dua pemimpin itu apabila mereka bertemu Xi Jinping.

2. Donald Trump telah tiba di New York untuk menghadapi tuduhan jenayah. Bekas presiden AS itu menuju ke Menara Trump di Manhattan dari ladangnya di Mar-a-Lago, Florida, sebelum kehadirannya di mahkamah hari ini, di mana dia akan dihadapkan. Kami akan membawakan anda kemas kini terkini di sini.

3. Syarikat mengambil lebih sedikit ruang pejabat di London berbanding tahap pra-Covid tahun lepas walaupun terdapat rekod bilangan perpindahan pejabat di bandar itu. Inilah sebabnya, walaupun hampir 600 pajakan baharu lebih 5,000 kaki persegi ditandatangani.

4. Eksekutif JPMorgan Chase didakwa bergurau tentang minat Jeffrey Epstein terhadap gadis muda manakala pembiaya yang memalukan itu adalah pelanggan gergasi perbankan AS, peguam untuk Kepulauan Virgin AS telah mendakwa. Baca lebih lanjut daripada pemfailan mahkamah baharu semalam.

5. L’Oréal telah bersetuju untuk membeli kumpulan kosmetik mewah Australia Aesop dalam perjanjian $2.5 bilion daripada pemilik Brazilnya Natura & Co, pemerolehan terbesar untuk syarikat Perancis dalam beberapa dekad. Inilah sebabnya mengapa perjanjian sebesar itu menandakan perlepasan daripada strategi biasa L’Oréal.

Bacaan Besar

Monkstown, Co Antrim

© Paul McElane/FT

Minggu depan, Ireland Utara akan meraikan 25 tahun sejak Perjanjian Good Friday. Tetapi sementara Tentera Republikan Ireland telah melepaskan perangnya yang panjang untuk menggulingkan pemerintahan British, paramilitari yang setia masih menakut-nakutkan dan memaksa orang ramai dengan “berlutut” dan sesetengah masyarakat dibelenggu oleh dadah dan hutang.

Kami juga sedang membaca. . .

Carta hari ini

Bank Pusat Eropah telah menyeru agar sekatan ke atas dana hartanah komersial untuk menangani risiko bahawa kemerosotan dalam sektor €1tn boleh mencetuskan krisis kecairan jika pelabur tergesa-gesa untuk mengeluarkan wang mereka.

Berehat dari berita

Tanya pemimpin perniagaan atau politik di Copenhagen untuk makan tengah hari, dan jawapannya akan selalu menjadi smørrebrød. Tetapi minta mereka makan malam, dan jawapannya akan lebih pelbagai. Berikut ialah panduan orang dalam FT Globetrotter ke lima restoran teratas yang digemari oleh penggerak dan penggoncang bandar ini.

Pergi ke Bistro Boheme untuk makanan ruji Perancis klasik © Stine Christiansen

Sumbangan tambahan oleh Gordon Smith dan Emily Goldberg

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

totobet net sgp hari ini

pengeluaran sidney sidney

result sdy

angka keluar hk

totobet singapore