site

FCA menutup WealthTek selepas mendedahkan ‘isu serius’

Pengawal selia kewangan UK telah menutup WealthTek, pengurus kekayaan yang berpangkalan di Newcastle, dan membuat penahanan selepas mendedahkan “isu kawal selia dan operasi yang serius” di perkongsian itu.

Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan berkata pada hari Khamis bahawa ia telah mengarahkan WealthTek, yang juga berdagang sebagai Vertem Asset Management dan Malloch Melville, untuk menghentikan dagangan, setelah mengambil “langkah segera” dengan Mahkamah Tinggi. Firma perakaunan BDO telah mengawal syarikat itu secara interim selepas perbicaraan mahkamah pada hari Isnin. FCA akan meminta mahkamah pada hari Khamis untuk meletakkan WealthTek ke dalam pentadbiran khas.

Badan pemerhati itu berkata seorang lelaki berusia 48 tahun juga telah ditahan oleh polis Northumbria, bekerja dengan FCA, berhubung siasatan itu, yang kemudiannya ditemu bual dengan berhati-hati. FCA tidak memberikan butiran lanjut.

Pakar insolvensi BDO Shane Crooks, Mark Shaw dan Emma Sayers telah dilantik oleh mahkamah pada hari Isnin untuk menyelia sementara hal ehwal WealthTek, dan akan kekal menunggu perbicaraan mahkamah pada hari Khamis.

Menurut kemas kini daripada BDO, mahkamah akan mendengar permohonan daripada pengawal selia untuk menempatkan WealthTek ke dalam pentadbiran khas, untuk melindungi wang pelanggan. Firma yang ditempatkan dalam pentadbiran khas boleh diselamatkan sebagai usaha berterusan atau digulung, jika demi kepentingan terbaik pemiutang.

Dalam satu siri Soal Jawab yang disediakan untuk pelanggan, BDO berkata Crooks, Shaw dan Sayers kemudiannya akan dapat “memulakan proses memulangkan wang dan aset pelanggan kepada pelanggan dan menyebarkan[ing] aset firma kepada pemiutang mengikut perundangan yang berkaitan.”

FCA enggan mengulas tentang bilangan pelanggan yang memegang wang dengan WealthTek, atau jenis kegagalan yang ditemuinya. WealthTek adalah dibenarkan FCA dan menyediakan perkhidmatan budi bicara, nasihat dan pelaksanaan sahaja kepada pelanggan runcit.

Syarikat itu berpangkalan di Newcastle, menurut pemfailan dengan daftar korporat UK, Companies House. WealthTek mempunyai aset sebanyak £446,000 pada 30 September 2021, menurut akaunnya yang difailkan September lalu, turun daripada £1.5 juta pada Mac 2020. Notis di laman web firma itu mengesahkan tindakan FCA.

FCA berkata ia “berhubungan rapat dengan firma itu dan pengurus sementara mengenai layanan adil terhadap pelanggan dan maklumat lanjut akan disediakan oleh mereka dalam masa terdekat”.

data result singapore

pengeluaran sidni

togel sidney.

data pengeluaran hk hari ini

totobet.net sgp