site

Euro melonjak ke paras tertinggi 12 bulan apabila pelabur bertaruh pada lebih banyak kenaikan kadar ECB

Euro meningkat ke paras tertinggi berbanding dolar selama lebih setahun pada hari Khamis, dirangsang oleh prospek ekonomi zon euro yang cerah dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dan pengunduran dolar yang lebih meluas apabila pelabur bertaruh bahawa Rizab Persekutuan AS telah hampir menyelesaikannya. pengetatan kewangan.

Euro melonjak 0.63 peratus kepada $1.1067 pada Khamis, mengatasi kemuncak sebelumnya pada Februari untuk membawa mata wang itu ke paras tertinggi sejak awal April 2022.

Harga gas yang melambung tinggi berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine tahun lepas telah mencetuskan kebimbangan mengenai kemelesetan yang mendalam di Eropah, tetapi musim sejuk yang lebih panas daripada jangkaan dan pembukaan semula ekonomi China berikutan penutupan yang disebabkan oleh pandemik telah meningkatkan aktiviti perniagaan dan keyakinan pengguna, meningkatkan jangkaan lebih lanjut. kadar faedah meningkat.

“Tahun lalu adalah ribut yang sempurna untuk euro harga tenaga yang tinggi, perang di Ukraine, dasar sifar Covid China dan ECB benar-benar di belakang keluk,” kata ketua strategi pertukaran asing G10 Athanasios Vamvakidis di Bank of America. “Kini kami mempunyai harga tenaga yang rendah, data yang lebih baik daripada China dan ECB yang lebih hawkish daripada Fed.”

Data rasmi yang diterbitkan pada Khamis menunjukkan pengeluaran kilang di zon euro meningkat pada kadar terpantasnya selama enam bulan pada Februari, meningkat 1.5 peratus daripada bulan sebelumnya. Aktiviti perniagaan dalam blok mata wang tunggal 20 negara juga berkembang pada kadar terpantasnya selama 10 bulan pada bulan Mac, menurut tinjauan pengurus pembelian yang diterbitkan oleh S&P Global bulan lepas.

Keadaan ekonomi yang bertambah baik di Eropah telah dipenuhi dengan penurunan dolar yang lebih meluas. Rizab Persekutuan memulakan pertama daripada lapan kenaikan kadar pada Mac tahun lepas, dan dengan sasaran semasa sebanyak 4.75 hingga 5 peratus, pasaran hanya menetapkan satu lagi kenaikan 0.25 mata peratusan menjelang pemotongan akhir tahun ini.

“Dolar benar-benar menderita apabila anda mendapat data AS yang sedikit lebih lembut,” kata Chris Turner, ketua strategi FX di ING, sambil menyatakan inflasi harga pengeluar yang lemah di AS pada hari Khamis dan ramalan daripada pegawai Rizab Persekutuan minggu ini mengenai “kemelesetan sederhana ” mulai akhir tahun ini.

Beliau menambah bahawa kesan pergolakan di kalangan beberapa bank serantau bulan lepas dan syarat kredit yang lebih ketat menjadikan AS “pendaratan keras” lebih berkemungkinan dan bahagian sistem perbankan AS lebih terdedah kepada kerugian tidak nyata ke atas sekuriti berbanding bank Eropah, membenarkan ECB menjadi lebih hawkish daripada Fed.

Penggubal dasar di Eropah lebih perlahan untuk bertindak balas terhadap ancaman inflasi berbanding di AS. ECB mula meningkatkan kadar pada separuh kedua tahun lalu dan pelabur menjangkakan kadar deposit bank pusat itu meningkat daripada 3 peratus kepada sekitar 3.75 peratus akhir tahun ini.

Inflasi zon Euro jatuh mendadak kepada 6.9 peratus pada Mac – paras terendahnya selama setahun – tetapi tekanan harga asas tidak termasuk tenaga dan makanan terus meningkat kepada rekod baharu 5.7 peratus.

Euro juga mengukuh berbanding sterling pada Khamis, kerana data menunjukkan ekonomi UK mendatar pada Februari manakala pengeluaran perindustrian di Eropah lebih kukuh daripada jangkaan.

Vamvakidis berkata laluan euro akan bergantung kepada tekanan inflasi global. Jika bank pusat terpaksa mendorong kemelesetan untuk mengawal inflasi, dolar mungkin melantun semula kerana statusnya sebagai syurga semasa tekanan ekonomi, tambah beliau.

singapore result

pengeluaran sidney ini hari

keluaran sydney

angka keluar hongkong mlm ini

totobet data sgp