site

ETF kesaksamaan jantina memberikan prestasi terbaik pada tahun 2022

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Dana dagangan pertukaran kesaksamaan jantina menunjukkan prestasi yang lebih baik tahun lepas berbanding mana-mana tahun sejak penubuhannya, dengan enam daripada sembilan ETF tersenarai di Eropah dan AS mengatasi penanda aras Morningstar yang berkaitan.

Dana itu, yang mempunyai gabungan $1.7bn dalam aset di bawah pengurusan pada akhir Mac, semuanya agak muda, bagaimanapun, dan prestasi mereka telah menunjukkan variasi yang luas antara satu sama lain serta berbanding indeks yang sesuai (sebuah besar AS yang memfokuskan jantina. -cap fund dibandingkan dengan indeks modal besar AS Morningstar, dan sebagainya).

Pada tahun 2020, sebagai contoh, YWCA Women’s Empowerment ETF (WOMN) bernilai $34 juta memberi ganjaran kepada pelabur dengan pulangan sebanyak 40 peratus, hampir 19 mata peratusan di atas indeks pertengahan cap besar Morningstar AS. Pada 2021, bagaimanapun, ia mencatat prestasi rendah indeksnya sebanyak 1.75 mata. Pada tahun yang sama, SPDR MSCI USA Gender Diversity ETF (SHE) mencatat prestasi rendah indeks yang sama dengan lebih daripada 11 mata. Tahun lepas kedua-dua dana itu menunjukkan prestasi yang lebih baik dengan WOMN menyampaikan prestasi mengatasi 1.49 mata berbanding prestasi rendah SHE sebanyak 2.12 mata.

Secara agregat, Kenneth Lamont, penganalisis dana kanan untuk strategi pasif di Morningstar berkata, dana itu cenderung kepada teknologi kurang wajaran, yang memberi mereka kelebihan tahun lepas. Beliau menambah bahawa kecenderungan ke arah kewangan, yang turun kurang daripada pasaran yang lebih luas pada 2022, turut memanfaatkan sebahagian daripada dana itu.

Sembilan ETF yang dikenal pasti oleh Morningstar yang menyasarkan kesaksamaan jantina mencapai pulangan relatif berbanding indeks yang sesuai antara -2.74 mata peratusan dan 5.85 mata pada 2022, menurut data Morningstar.

Walau bagaimanapun, dengan kemerosotan saham perbankan global baru-baru ini, adalah mudah untuk memahami bagaimana prestasi untuk dana impak yang difokuskan secara sempit itu boleh dipengaruhi secara mendadak oleh peristiwa yang tiada kaitan dengan temanya.

“Dana ini mungkin alat yang berguna untuk memberi ganjaran kepada syarikat dengan metrik jantina yang kukuh, tetapi prestasi langsung dana ini telah jelas bercampur-campur dalam tempoh yang lebih lama,” kata Lamont.

Tetapi bagi Ethan Powell, pengasas Impact Shares, yang menawarkan WOMN dan NAACP Minoriti Empowerment ETF (NACP) yang juga mempunyai fokus hak jantina, tumpuan terlalu dekat pada pulangan adalah tersasar.

“Sebarang peruntukan modal memberi kesan kepada dunia di sekeliling anda. Persoalannya ialah sejauh mana anda mahu menjadi,” kata Powell.

Sebagai satu contoh, beliau menegaskan bahawa Saham Impak, hasil daripada pegangan saham WOMN, melancarkan kempen aktivisme pada suku keempat tahun lepas untuk menuntut Norfolk Southern, sebuah syarikat kereta api AS, membayar cuti sakit kepada pekerjanya — sesuatu yang dimiliki syarikat itu. baru-baru ini bersetuju untuk dilakukan.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

“Resolusi Norfolk Southern sejajar dengan [Impact partner] Advokasi lama YWCA untuk keselamatan ekonomi untuk wanita dan keluarga tertumpu kepada keluarga bergaji dan cuti perubatan, cuti sakit bergaji dan cuti selamat,” kata Jill O’Donovan, penasihat impak YWCA.

Penglibatan langsung untuk menghasilkan perubahan yang boleh diukur juga merupakan teknik yang meletakkan Enjin No. 1 dalam tajuk utama selepas ia melancarkan ETF aktivis pertama pada 2021. Enjin No. 1 Transform 500 ETF (VOTE) kini mempunyai hampir $411 juta dalam aset di bawah pengurusan. Pengurus aset, yang turut menawarkan dana lindung nilai dan strategi ekuiti persendirian, sejak itu telah melancarkan ETF Transform Climate (NETZ) $105 juta dan ETF Rantaian Bekalan Transformasi $9 juta (SUPP) yang dilancarkan pada bulan Februari.

“Kami tidak percaya pada pelupusan. Beberapa syarikat tersebut [we invest in] akan menjadi peneraju dalam peralihan,” kata Yasmin Dahya Bilger, ketua ETF di Enjin No. 1.

Melabur mengikut prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus yang luas menghadapi tentangan daripada pelbagai pihak berikutan penolakan di beberapa pihak di AS, dan penelitian kawal selia yang semakin meningkat berikutan tuduhan mencuci hijau.

Tetapi banyak publisiti negatif yang mengelilingi pelaburan “mampan” secara umum mungkin menjadi sebahagian daripada sebab mengapa beberapa dana jantina bergelut untuk membina skala.

Powell berkata Impact Shares sedang cuba membuat perjanjian dengan platform ETF yang akan menyediakan suntikan modal dan membenarkan ETF Impact Shares menggunakan rangkaian pengedarannya. Pada masa ini ramai pelabur tidak dapat mencari ETF Impact melalui saluran pembrokeran biasa mereka, tambahnya.

keluaran sgp

minta pengeluaran sydney hari ini

toto sdy

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

totobet.sgp