site

ETF bon korporat kembali disukai

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Dana bon korporat kembali memihak pada bulan lepas apabila pelabur kelihatan meletakkan kebimbangan mengenai krisis perbankan yang berkembang pesat di belakang mereka.

Pelabur telah menarik wang daripada dana dagangan bursa bon korporat untuk bulan kedua berturut-turut pada bulan Mac, walaupun ETF bon kerajaan menyedut rekod $34.9bn, ketika penyimpan mencari perlindungan daripada kegawatan perbankan yang telah melanda Credit Suisse dan beberapa bank serantau AS .

Walau bagaimanapun, aliran April seolah-olah menunjukkan bahawa pelabur telah membunyikan semua yang jelas, walaupun saham bank AS serantau terus didagangkan pada tahap tertekan.

Dalam pembalikan selera risiko yang dramatik, aliran masuk bersih kepada ETF bon korporat melonjak kepada $9.1bn yang sihat pada bulan April, menurut data daripada BlackRock, membatalkan aliran keluar dua bulan sebelumnya. Walau bagaimanapun, pembelian bersih ETF bon kerajaan merosot kepada hanya $7.7bn, angka kedua terendah sejak Januari 2022.

“Banyak pendedahan kredit menyaksikan lebih banyak pembelian, jadi campuran aset berubah [from a safe haven play],” kata Karim Chedid, ketua strategi pelaburan untuk cabang iShares BlackRock di rantau Emea.

Khususnya, Chedid menyatakan trend ke arah pelabur Eropah yang mengambil dana bon gred pelaburan Eropah, perdagangan yang sejajar dengan pandangan BlackRock bahawa bon dunia lama kini menawarkan nilai yang lebih besar daripada kertas dunia baharu.

Trend berisiko semula juga jelas di AS, pusat krisis perbankan.

“Pada bulan April, pelabur AS lebih bersedia untuk mengambil risiko kredit menggunakan ETF pendapatan tetap kerana keyakinan yang lebih besar dalam ekonomi global,” kata Todd Rosenbluth, ketua penyelidikan di perundingan VettaFi.

Khususnya, Rosenbluth menyatakan bahawa iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond ETF (HYG) dan SPDR Bloomberg High Yield Bond ETF (JNK) masing-masing mengambil $2.7bn dan $2.6bn pada bulan April, manakala ETF Treasury jangka pendek seperti SPDR Bloomberg 1-3 Bulan T-bill ETF (BIL) dan iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF (SHY) melakukan penebusan.

Yang terakhir ini mungkin tidak mengejutkan, memandangkan pelabur AS berada di barisan hadapan untuk mengurangkan selera untuk bon kerajaan, dengan aliran bersih kepada ETF bon berdaulat yang berdomisil AS menjunam daripada $28.7bn pada bulan Mac kepada hanya $2.6bn pada bulan April, berbanding dengan keturunan yang lebih disenyapkan. dalam rakan sebaya mereka yang tersenarai di Eropah daripada $5.1bn kepada $3.7bn.

Rosenbluth juga berkata terdapat tanda-tanda pelabur AS mula melihat ke luar negara untuk instrumen yang memberi hasil lebih tinggi, dengan Bon Pasaran Baru Muncul (EMB) iShares JPMorgan USD mencatatkan pendapatan bersih $420 juta.

Chedid menyatakan trend ini merentas pelbagai kelas aset. “Pelabur AS pastinya mempunyai lebih tumpuan antarabangsa, membeli lebih banyak Eropah, pasaran baru muncul semuanya,” katanya

Carta lajur Semua ETF bon, aliran masuk bersih bulanan, mengikut kategori ($bn) menunjukkan kewaspadaan melampau berkurangan

Chedid percaya tumpuan rentas sempadan ini sebahagiannya didorong oleh dolar AS yang lebih lemah. Di samping itu, “Ekonomi Eropah telah mencapai prestasi yang lebih baik daripada jangkaan”, katanya, walaupun beliau percaya kedua-dua zon euro dan AS masih “menuju kemelesetan”.

Khususnya, beliau menyatakan bahawa pelabur AS memperuntukkan lebih banyak wang kepada ETF ekuiti Eropah untuk bulan ketiga dalam empat yang lalu, satu kejutan, memandangkan aliran sedemikian “tidak cenderung melekit” pada masa lalu.

Chedid mengaitkan aliran itu kepada prestasi mengatasi saham Eropah berbanding rakan setara AS mereka, dengan Stoxx Europe 600 naik 12 peratus sejak awal September, tiga kali ganda keuntungan S&P 500.

“Eropah telah mengungguli AS sejak September, dan sangat jarang Eropah mengatasi prestasi untuk sekian lama,” tambahnya.

Secara keseluruhan, aliran global kepada ETF ekuiti kekal stabil pada $26.5bn pada bulan April, daripada $26.1bn pada bulan Mac.

Rosenbluth menyatakan bahawa Vanguard S&P 500 ETF (VOO) menarik $2.9bn daripada jumlah ini, sesuatu yang dia kaitkan dengan “keyakinan yang diperbaharui bahawa musim pendapatan korporat akan menjadi agak kukuh”.

Di Eropah, dana yang melabur selaras dengan apa yang dipanggil prinsip “persekitaran, sosial dan tadbir urus” mendahului carta, dengan Xtrackers MSCI AC World ESG Screened UCITS ETF (XMAW) dan Xtrackers MSCI World ESG UCITS ETF (XZW0) mengumpulkan $600 juta dan $473 juta masing-masing, menurut data dari TrackInsight.

Aliran bersih kepada ETF dalam jumlah menurun, walaupun, daripada $65.1bn kepada $53bn, didorong oleh bahagian pendapatan tetap yang merosot daripada $37.7bn kepada $25.2bn dan mengalir ke dana komoditi mendatar selepas mencecah $1.6bn sebulan sebelumnya.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Insousiasi pelabur tentang latar belakang perbankan juga terpancar di peringkat sektor. Bukan sahaja ETF yang melabur dalam saham kewangan mempamerkan aliran masuk bulan keempat berturut-turut mereka – sebanyak $1.3bn – tetapi pendedahan AS mendahului, merebut kedudukan teratas daripada kewangan Eropah.

Rosenbluth menyatakan bahawa Dana SPDR Sektor Pilihan Kewangan (XLF) menambah hanya lebih $650 juta wang baharu pada bulan April.

“ETF menyediakan beberapa kepelbagaian dengan gabungan bank bermodal besar, syarikat insurans dan firma pasaran modal,” katanya.

“Ada pelabur di luar sana membeli bank-bank itu,” kata Chedid. “Ada rasa kita telah berpaling pada perkara ini, iaitu ia tidak sistemik, bukannya tidak boleh lebih [bad] tajuk utama.”

totobet data sgp

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

totobet sdy hari ini

hk kemarin

pengeluaran.sgp