site

Emerge hutang Kanada kepada ETF yang digantung disifatkan sebagai ‘luar biasa’

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Penganalisis industri dana telah melahirkan rasa terkejut dengan pengaturan kewangan “luar biasa” keluarga dana dagangan bursa Kanada yang tertakluk kepada larangan perdagangan.

Suruhanjaya Sekuriti Ontario menggantung dagangan dalam 11 ETF selepas penaja mereka, Emerge Canada, gagal memfailkan penyata kewangan teraudit pada tarikh akhir 31 Mac selepas syarikat berpisah dengan juruauditnya, BDO Canada, pada November tahun lepas.

Kunci kira-kira enam daripada ETF yang digantung, direka bentuk untuk meniru prestasi dana tertumpu teknologi yang diuruskan oleh Ark Invest Cathie Wood, mendedahkan mereka telah berhutang sejumlah C$2.54jn ($1.89jn) oleh Emerge Canada pada 30 Jun 2022.

Jumlah ini telah meningkat secara mendadak daripada C$1.12 juta pada penghujung 2021 dan mewakili 2.4 peratus daripada aset gabungan dana sebanyak $107.5 bilion.

Jumlah tersebut disenaraikan sebagai “penghutang daripada pengurus”. Sejak pelancaran dana pertama pada 2019, Emerge Canada telah menyerap beberapa perbelanjaan operasi ETF, melebihi dana yang dilindungi oleh nisbah perbelanjaan pengurusan. Kos sedemikian biasanya akan dibayar daripada sumber penerbit sendiri.

Walaupun MER agak tinggi dari segi peratusan — laman web Emerge Canada menganggarkannya pada 1.15 peratus daripada aset di bawah pengurusan pada 2022 — ini tidak mencukupi untuk menampung semua kos ETF, memandangkan saiz dana yang agak kecil.

“Sejak empat tahun lalu, Emerge telah berusaha keras untuk mengurangkan MER ETFnya dan melindungi prestasi semasa beberapa pasaran paling tidak menentu yang pernah kami alami,” kata syarikat yang berpangkalan di Toronto itu dalam satu kenyataan.

“Untuk tujuan ini, Emerge menyerap perbelanjaan operasi tertentu Emerge ETF, yang merupakan amalan biasa dalam industri dana. Penyerapan bukan meminjam daripada ETF.

“Perbelanjaan operasi yang diserap oleh pengurus memberi manfaat kepada pemegang unit, kerana ia mengurangkan MER dan menyumbang secara positif kepada prestasi,” tambahnya.

Penganalisis berkata walaupun bayaran pendahuluan yuran kepada pengurus dana tidak pernah didengari, hakikat bahawa hutang itu digulingkan dari satu tahun kewangan ke tahun berikutnya, dengan faedah terakru 2.5 peratus setahun, adalah luar biasa.

“Ini bukan sesuatu yang saya lihat sebelum ini,” kata Bryan Armour, pengarah penyelidikan strategi pasif, Amerika Utara, di Morningstar.

“Saya rasa ia bermasalah. Penerbit lain biasanya membuat keseluruhan dana mereka setiap tahun. Faedah terakru bagus tetapi saya tidak fikir pelabur ETF menjangkakan IOU menjadi sebahagian daripada apa yang mereka pegang. Ini bukan sesuatu yang saya jangkakan sebagai pelabur,” katanya.

“Anda menjangkakan bahawa yuran pengurusan adalah hanya seperti yang dinyatakan dalam prospektus dan pemfailan pengurus. Jika [Emerge Canada] perlu mengenakan bayaran lebih, mereka harus mengenakan bayaran lebih. Itu pada mereka.”

Elisabeth Kashner, pengarah analisis dana global di FactSet, berkata: “Ia adalah luar biasa, saya tidak dapat mengingati kes yang sama.”

Kashner berhujah bahawa “tidak ada apa-apa yang ganjil tentang perbelanjaan prabayar, perniagaan melakukannya sepanjang masa, [such as] membayar premium insurans di hadapan. Saya tidak yakin bahawa prapembayaran adalah tidak beretika dengan sendirinya.”

Namun begitu, beliau berkata sebarang pembayaran perlu “berkadar”.

Kashner bertanya: “Apakah sumber pembayaran balik yang dijangkakan? Apakah syarat-syarat yang perlu ada untuk pembayaran balik ini berlaku? Pada titik manakah pendahuluan itu menjadi pelaburan atau pinjaman, bukannya perbelanjaan?”

Aliran pemikiran alternatif ialah pembayaran awal tidak memudaratkan pelabur sama sekali, dan akhirnya akan memberi manfaat kepada mereka, dengan mengandaikan wang itu dibayar balik.

“Peminjaman adalah pada kos penyerapan melebihi nisbah perbelanjaan, jadi ia tidak seperti mereka mengambil wang daripada dana sebagai pinjaman,” kata seorang individu yang mempunyai pengetahuan tentang situasi itu.

“Sifat dana yang kecil adalah sedemikian rupa sehingga perbelanjaan akan menghasilkan nisbah perbelanjaan yang lebih besar [without the cost absorption]. Ini adalah yuran yang sepatutnya terhutang secara sah oleh dana,” katanya sambil menambah bahawa pemahamannya ialah terdapat modal yang mencukupi untuk membayar balik hutang terkumpul.

Emerge Canada berkata dalam kenyataannya bahawa penghutang telah didedahkan dalam penyata kewangan dana dan ia mempunyai tiga audit tahunan bersih daripada BDO.

Ark Invest enggan mengulas, tetapi berkata dalam satu kenyataan bertulis bahawa ia hanya menyedari kegagalan Emerge Canada untuk memfailkan penyata kewangan tahunan yang diaudit selepas pengawal selia menggantung dagangan dalam ETF, “suatu situasi di mana kami amat kecewa”.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Ark berkata ia memantau keadaan “dengan teliti” dan “bersedia untuk mengambil tindakan tambahan jika perlu atau perlu”.

Secara berasingan, Lisa Langley, ketua eksekutif Emerge Canada, berkata ia “dalam perbualan aktif dengan dua juruaudit” untuk menggantikan BDO dan “menjangka perkara itu diselesaikan dengan cepat”.

Langley berkata hubungan dengan BDO berakhir “atas sebab yang kami tidak boleh bincangkan” tetapi ia tidak ditolak oleh mana-mana juruaudit lain.

Dia mengaitkan kegagalan EC untuk mencari juruaudit alternatif tepat pada masanya untuk memfailkan penyata kewangan 2022nya menjelang 31 Mac disebabkan kekangan kapasiti pasca Covid dalam sektor pengauditan, “jadi, sebagai pengurus baru muncul kami pergi ke belakang baris”.

“Kami telah melalui proses usaha wajar tetapi kami menunggu terlalu lama. Itu adalah kesilapan strategik kami,” tambahnya. “Kami amat kesal dan memohon maaf atasnya.

“Saya berumur 60 tahun. Saya sudah lama dalam industri dan saya tidak pernah mengalami masalah seperti ini. Ia pasti masuk ke dalam buku teks untuk pengurus baru muncul. Ia telah menjadi keluk pembelajaran yang besar.”

result agp

pengeluaran sdy hari ini

totobet sdy 2023

togell hk

singapore totobet net