site

Emas bersinar apabila kadar penurunan semakin hampir

Peniaga menyindir bahawa salah satu daripada beberapa perkara untuk rali semasa tempoh penurunan adalah turun naik. Tambah emas ke dalam senarai. Harganya telah melonjak kira-kira 7 peratus setakat ini pada bulan Mac kepada paras tertinggi satu tahun hanya di bawah $2,000 per auns. Dengan pelabur melambakkan saham dan bon korporat, wang telah mengalir ke dalam kedua-dua bon kerajaan dan emas.

Minat terhadap logam kuning kelihatan ganjil, memandangkan inflasi harga di AS dan di tempat lain mungkin telah memuncak. Dan emas tidak menawarkan pendapatan kepada pelabur, hanya keuntungan dan kerugian modal. Dalam bentuk fizikal, penyimpanannya menimbulkan masalah. Jadi apa yang menjelaskan pembaharuan minat?

Nah, emas memang menawarkan tempat selamat, terutamanya bagi pelabur runcit yang bimbang wang mereka mungkin tidak selamat di bank. Bar, syiling dan barang kemas membentuk sebahagian besar permintaan emas, kira-kira 72 peratus tahun lepas. Perkadaran tersebut telah berubah sedikit dalam beberapa tahun.

Sepanjang tahun lalu atau lebih, sumber utama permintaan ialah pembelian bank pusat. Antara 2020 dan 2022 pembelian bank pusat meningkat 4.5 kali ganda. Pada suku akhir 2022 pembeli utama adalah China dan Turki.

Negara-negara seperti China, pengeluar emas terbesar dunia, Rusia dan Turki telah berhasrat untuk meningkatkan rizab pertukaran asing mereka. Tetapi mereka juga mempunyai keinginan untuk mempelbagaikan daripada sebarang pergantungan pada mata wang rizab paling popular di dunia, dolar AS.

Pelaburan mengalir ke dalam dana dagangan pertukaran emas fizikal boleh mengubah harga jangka pendek. ETF ini dikumpulkan dana pelaburan terbuka dibahagikan kepada mudah didagangkan, selalunya unit kos rendah. Baru-baru ini, aliran masuk ke dalam ETF ini melonjak ke paras mingguan tertinggi sejak Mac tahun lepas pada 21.4 juta tan. Hampir semua itu berada di Amerika Utara, menurut data Majlis Emas Dunia.

Carta Lex populi menunjukkan permintaan emas 2018-2022

Emas nampaknya telah menarik pembeli dengan tepat kerana inflasi mungkin menurun dan pertumbuhan ekonomi global mungkin perlahan. Ini bermakna kadar faedah sebenar yang tinggi pada masa ini – yang diselaraskan untuk inflasi – akan mula jatuh. Bulls percaya kadar sebenar positif membunuh permintaan untuk emas, apatah lagi inflasi itu sendiri.

Bulan ini, hasil Perbendaharaan AS sebenar dua tahun telah jatuh di bawah 1.4 peratus, terendah dalam tempoh enam bulan. Trajektori itu membayangkan bahawa kadar faedah AS mungkin telah memuncak sekurang-kurangnya untuk tahun ini. Itu juga akan mula mengurangkan tekanan mana-mana syarikat yang berhutang yang meminjam dalam dolar, sekurang-kurangnya.

Harga emas yang lebih tinggi adalah berita baik untuk bank perlombongan. Lonjakan harga emas lewat tahun lalu mencetuskan perjanjian. Pada bulan Disember, Agnico Eagle dan Pan American meninjau Gold Fields Afrika Selatan untuk membeli Yamana pengeluar emas Kanada pada harga $4.8bn. Pada bulan Februari, pelombong emas AS Newmont mengesahkan minatnya dalam bidaan $17 bilion untuk saingan Australia yang lebih kecil Newcrest.

Lebih banyak tawaran akan menyusul sekiranya harga emas terus meningkat. Dengan bank pusat, terutamanya Fed, berkemungkinan mempertimbangkan semula trajektori kenaikan kadar, harga emas sepatutnya kekal dibida dengan baik tahun ini.

Maserati: penalaan diperlukan untuk perlumbaan penyenaraian

Bolehkah anda mendengar bunyi ngauman samar-samar di kejauhan? Ia mungkin bunyi Maserati menuju ke pasar awam. Pembuat kereta sukan mewah Itali itu masih jauh dari destinasi itu. Tetapi ia sudah menjadi perniagaan berasingan dalam pembuat kereta Stellantis.

Dengan Porsche meningkat hampir 40 peratus sejak terapungannya tahun lepas dan penilaian Ferrari semakin mendahului, pasaran mula melakukan tempat membeli-belah di tingkap.

Berhati-hati digunakan untuk pelaburan dalam perniagaan berkarisma seperti pembuat kereta mewah dan kelab bola sepak. Ia mudah terbawa-bawa. Lex pernah menilai saham Aston Martin Lagonda pada £10. Mereka kini bernilai lebih daripada £2.

Oleh itu, kami telah meletakkan Maserati kepada analisis skeptikal dengan baik sebelum mana-mana IPO dan pemasaran tanpa nafas yang berlaku dengannya.

Maserati sedang melalui pusingan U yang strategik. Ia bertujuan untuk memberi tumpuan kepada keuntungan dan bukannya jualan. Ia telah meningkatkan rangkaiannya, menambah model MC20 dengan tag harga £200,000. Hasil meningkat semula selepas beberapa tahun yang sukar, meningkat 15 peratus pada 2022 kepada €2.3bn.

Margin keuntungan operasi juga telah pulih, kepada 8.7 peratus pada 2022. Ia menyasarkan 15 peratus menjelang 2024 dan 20 peratus jangka panjang. Tiada penyenaraian mungkin sebelum itu.

Hari ini, Maserati berada jauh di belakang Porsche dan Ferrari. Harga jualan purata keretanya adalah kurang daripada €100,000, menurut analisis Bernstein — tidak begitu berbeza dengan kereta Mercedes atau BMW yang lebih mahal. Ferrari boleh berharga €500,000 atau lebih. Porsche — yang modelnya menjalankan gamut yang luas — mempunyai volum yang lebih tinggi untuk menghulurkan bantuan.

Maserati mungkin merasa sukar untuk berhadapan dengan jenama kereta super sport. Tetapi ia mencatatkan laluan yang berbeza. Maserati telah berjanji untuk mengeluarkan versi elektrik bagi semua modelnya menjelang 2025, dan akan menjadi elektrik sepenuhnya menjelang 2030. Itu adalah langkah yang bijak. Ia sepatutnya membantu Maserati menarik jenis pelanggan yang berbeza, tidak kurang dari kalangan usahawan teknologi yang mementingkan alam sekitar.

Berapa nilai Maserati? Pada margin kecil hari ini, ia tidak layak mendapat banyak premium kepada orang seperti BMW. Nilai perusahaan yang terakhir — yang menjumlahkan permodalan pasaran dan hutang bersih — adalah sekitar satu kali jualan tahun lepas. Tetapi kumpulan itu mempunyai ruang untuk meningkatkan keuntungan kerana ia memberi tumpuan kepada model yang lebih mahal. Jika seseorang — bermurah hati — menggunakan penilaian Porsche sebanyak 2.6 kali ganda jualan tahun lepas, itu akan meningkatkan nilai perusahaan Maserati kepada €6 bilion.

Sudah tentu, pasaran perlu melihat bukti berterusan tentang pusingan yang dilaksanakan dengan baik sebelum ia memberikan pengiktirafan seperti itu kepada pembuat kereta itu. Stellantis betul untuk menyimpan Maserati di dalam garaj sehingga enjinnya menyala pada semua silinder semula.

Lexfeedback@ft.com

Lex ialah lajur pelaburan harian ringkas FT. Penulis pakar di empat pusat kewangan global memberikan pendapat yang bermaklumat, tepat pada masanya tentang arah aliran modal dan perniagaan besar. Klik untuk meneroka

totobet data sgp

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

togel.sdy

angka keluar hk

totobet data singapura