site

Ekuiti Asia meningkat menjelang keputusan kadar Fed

Ekuiti Asia meningkat pada hari Rabu apabila pelabur melihat ke hadapan kepada mesyuarat penetapan kadar Rizab Persekutuan, di mana bank pusat AS dijangka meneruskan usaha menentang inflasi dan menaikkan kadar sebanyak 0.25 mata peratusan.

Indeks Hang Seng Hong Kong menambah 2 peratus, CSI 300 China naik 0.3 peratus dan Kospi Korea Selatan meningkat 0.8 peratus. Topix Jepun melonjak 1.8 peratus, selepas pasaran dibuka semula berikutan rehat sehari untuk cuti ekuinoks vernal.

Saham perbankan juga meningkat lebih tinggi, dengan indeks Hang Seng Finance dan indeks Topix Banks masing-masing naik 2 peratus dan 2.6 peratus.

Pelabur menantikan keputusan kadar daripada Fed kemudian hari. Pasaran hadapan menunjukkan peniaga menjangkakan peningkatan 0.25 mata peratusan daripada julat semasa 4.5 peratus kepada 4.75 peratus.

Jangkaan untuk kenaikan kadar faedah telah menurun dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kerana peniaga bertaruh bahawa kegawatan dalam sektor perbankan yang dicetuskan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank dan pengambilalihan UBS terhadap saingan Credit Suisse akan memaksa Fed untuk mengurangkan kitaran pengetatannya.

Pasaran kini menjangkakan kadar memuncak hanya di bawah 5 peratus pada bulan Jun dan mengakhiri tahun sekitar 4.38 peratus.

Bank of England juga bermesyuarat pada hari Khamis. Harga daripada pasaran swap menunjukkan pelabur dibahagikan antara peningkatan 0.25 mata peratusan dan tiada perubahan.

Usaha untuk mengekang penularan dalam sistem kewangan, termasuk cadangan daripada setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen bahawa kerajaan boleh mengambil langkah untuk menyokong semua deposit di peminjam yang lebih kecil di negara itu, membantu meredakan kegelisahan pada hari Selasa.

Indeks saham mewah S&P 500 menambah 1.3 peratus dan Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi meningkat 1.6 peratus.

Dolar tidak berubah berbanding sekumpulan mata wang lain pada hari Rabu, berhampiran paras terendah lima minggu menjelang keputusan Fed.

Perbendaharaan AS meningkat, dengan hasil pada nota dua tahun, yang sensitif kepada jangkaan kadar faedah, jatuh 0.04 mata peratusan kepada 4.14 peratus.

Hasil pada nota 10 tahun itu turun 0.02 mata peratusan kepada 3.59 peratus. Hasil bergerak secara songsang kepada harga.

Niaga hadapan Eropah juga meningkat tinggi, dengan kontrak untuk Euro Stoxx 50 dan FTSE 100 masing-masing naik 0.3 peratus dan 0.2 peratus.

Harga minyak jatuh, dengan West Texas Intermediate, penanda aras AS, susut 0.7 peratus untuk didagangkan pada $69.19 setong, melepasi pendahuluan dua hari hampir 4 peratus.

singapore result

keluaran sdy hari ini

keluaran sydney togel

angka keluar hk

pengeluaran singapore