site

Ekonomi Jepun Merosot Apabila Rakyat Mengehadkan Pembelian Mereka

Ekonomi Jepun menguncup pada kadar tahunan 1.2% pada suku ketiga antara Julai dan September apabila penggunaan menurun walaupun harga meningkat.

Ekonomi Jepun Merosot Apabila Orang Ramai Mengehadkan Pembelian Mereka

Menurut angka rasmi Pejabat Kabinet yang dikeluarkan pada hari Selasa, ekonomi ketiga terbesar dalam keluaran dalam negara kasar sebenar dunia menurun sebanyak 0.3% setiap suku tahun. Jika kadar suku tahunan berterusan selama setahun penuh, kadar tahunan menggambarkan bagaimana ekonomi akan berkembang.

KDNK Jepun, yang mengukur jumlah nilai produk dan perkhidmatan sesebuah negara, adalah lebih lemah daripada jangkaan selepas pengembangan berterusan sebanyak tiga suku. Seperti kebanyakan negara lain, Jepun telah terjejas oleh kemusnahan produktiviti perindustrian dan pelancongan oleh wabak coronavirus.

Berikutan pertumbuhan 1.2% pada suku sebelumnya, penggunaan swasta meningkat sebanyak 0.3% dari Julai hingga September. Pelaburan swasta meningkat sebanyak 1.5%, kadar yang lebih perlahan daripada pertumbuhan 2.4% suku sebelumnya.

Kemerosotan yen Jepun berbanding mata wang lain, terutamanya dolar AS, adalah isu lain. Rizab Persekutuan telah meningkatkan kadar faedah penanda aras, tetapi Bank of Japan tidak.

Menurut ahli ekonomi, perbezaan dalam kadar faedah cenderung untuk meningkatkan nilai mata wang negara berbanding negara dengan kadar faedah sifar atau negatif, seperti Jepun. Setahun yang lalu, dolar Amerika bernilai sekitar 115 yen Jepun. Hari ini, ia bernilai kira-kira 140 yen.

Walaupun pengeksport Jepun seperti pembuat kereta Toyota Motor Corp. dan pencipta permainan video Nintendo Co. telah banyak mendapat manfaat daripada yen yang lemah, ia juga meningkatkan kos import. Data KDNK terkini menunjukkan penurunan eksport.

Yen yang lemah adalah buruk untuk import, terutamanya untuk Jepun, yang mengimport hampir semua minyaknya dan kebanyakan makanannya. Harga sedemikian telah meningkat akibat pertempuran di Ukraine.

Berbanding AS dan beberapa negara lain, kadar inflasi Jepun, iaitu sekitar 3%, adalah sederhana. Tetapi kenaikan harga pada segala-galanya, dari makanan ringan yang dibungkus hingga tambang teksi, masih jelas.

Jepun telah melihat apa yang dikenali sebagai deflasi, atau penurunan harga yang berterusan, dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Pengguna mungkin sedikit terkejut dengan kenaikan harga yang meluas kerana pertumbuhan gaji agak perlahan.

Kesan ketara sekatan COVID-19 China terhadap Jepun dan kawasan Asia adalah satu lagi sebab mengapa mereka diperhatikan dengan teliti. Walaupun had tertentu telah dilonggarkan, kebimbangan semakin meningkat bahawa gelombang baru penyakit akan mengembalikan semula penutupan dan sekatan lain.

Kekurangan cip komputer dan komponen lain adalah bukti bahawa sekatan itu menjejaskan pengeluaran Jepun.

Menurut beberapa pemerhati, ekonomi Jepun mungkin akan bertambah baik secara beransur-ansur, tetapi ia masih terdedah kepada langkah ekonomi China dan masalah geopolitik yang lebih ketara seperti hubungan antara Amerika Syarikat dan China.

Tetapi terdapat juga petunjuk yang penuh harapan. Selepas lebih dua tahun sekatan sempadan yang ketat, pelancong asing mula pulang bulan lalu.

Menurut Hiroyuki Ueno, ahli ekonomi kanan di SuMi Trust, “susut nilai yen memberikan nilai wang yang lebih baik kepada pelancong, menjadikan Jepun lebih menarik sebagai destinasi.”

Baca juga tentang Tadashi Yanai, Jutawan Terkaya Jepun


Paparan Siaran: 13,767

Keluaran Hongkong

Data Result HK

Togel SDY

SGP Hari Ini

Result Sidney Hari Ini

SDY Hari Ini