site

DWS Xtrackers melancarkan pelancaran ETF terbesar dalam sejarah

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

DWS Xtrackers sedang mengadakan pelancaran dana dagangan bursa terbesar sepanjang masa, kerana MSCI USA Climate Action Equity ETF (USCA) mula berdagang dengan aset $2bn.

Penyenaraian di bursa saham New York pada hari Rabu disokong oleh pelabur utama Ilmarinen, syarikat insurans Finland, yang menyediakan modal permulaan.

Ia akan melepasi rekod sebelumnya untuk pelancaran ETF global terbesar, dipegang oleh Goldman Sachs MarketBeta US 1000 Equity ETF (GUSA), yang memulakan kerjaya dengan $1.35bn pada April 2022 daripada model nasihat dalamannya.

Ini mengatasi ETF Kesediaan Peralihan Karbon AS (LCTU) BlackRock, yang dilancarkan dengan $1.2bn daripada konsortium pelabur termasuk Sistem Persaraan Guru Negeri California (Calsters), Temasek dan FM Global pada April 2021.

Dari segi meningkatkan aset daripada pasaran, dan bukannya melalui pelabur utama, pelancaran yang paling berjaya ialah ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), yang melepasi markah $1bn pada hari kedua dagangannya pada Oktober 2021, dan menyaksikan $1.6bn aliran masuk pada minggu pertamanya, menurut data daripada VettaFi, sebuah perunding AS.

“Ini adalah pencapaian penting. Di AS terdapat pembinaan sentimen negatif terhadap ETF mesra alam. Pelancaran yang berjaya dengan sokongan pelabur institusi besar kepada pendekatan yang disasarkan boleh menjadi titik balas fakta yang mungkin mengubah naratif, “kata Todd Rosenbluth, ketua penyelidikan di VettaFi.

USCA akan memegang syarikat tersenarai AS yang besar dan sederhana yang “mengetuai rakan sektor mereka dalam mengambil tindakan yang berkaitan dengan peralihan iklim”.

Dana pasif, dengan nisbah perbelanjaan sebanyak 0.07 peratus, akan melabur dalam 50 peratus syarikat teratas dalam setiap sektor industri berdasarkan intensiti pelepasan mereka, komitmen pengurangan pelepasan, pengurusan risiko iklim dan hasil daripada perniagaan yang lebih hijau. Indeks MSCI asas telah dicipta atas arahan Ilmarinen dan DWS.

“Pelabur AS yang mempertimbangkan cara untuk mengurangkan pelepasan karbon mereka dalam jangka panjang sedang mencari strategi terbaik dalam kelasnya yang berpandangan ke hadapan yang sejajar dengan objektif mereka,” kata Arne Noack, ketua penyelesaian pelaburan sistematik, Americas di DWS.

Walau bagaimanapun, wang itu bukan perkara baru kepada pasaran ETF. Ilmarinen menukarnya daripada $3.2bn Xtrackers MSCI USA ESG Leaders Equity ETF (USSG). Ini adalah dana neutral sektor terbaik dalam kelasnya yang lebih luas yang menyasarkan ESG dalam pusingan, dan bukannya faktor iklim semata-mata.

“Kami menerbitkan pada 2020 portfolio kami sasaran Sifar Bersih 2035. Disebabkan sasaran bercita-cita tinggi ini, kami telah mewujudkan peta jalan khusus kelas aset. Ini adalah sebahagian daripada itu,” kata Karoliina Lindroos, ketua pelaburan yang bertanggungjawab di Ilmarinen.

“Ia sedikit serupa dengan peralihan karbon atau penanda aras sejajar Paris, tetapi dengan netraliti sektor. Kami faham bahawa semua sektor diperlukan dalam ekonomi dan kami faham perlu ada peralihan dalam semua sektor.”

Juha Venäläinen, pengurus portfolio kanan di Ilmarinen, yang mempunyai €56 bilion aset di bawah pengurusan, berkata, walaupun mustahil untuk mengetahui prestasi saham lebih awal, “melangkah ke hadapan, perjuangan iklim semakin sengit dan sengit. Syarikat yang lebih teruk daripada rakan sebaya mereka [in climate terms] akan menghadapi masalah kos kerana tidak dapat menjadi sebaik rakan sebaya mereka.”

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Rosenbluth berkata langkah itu adalah sebahagian daripada trend yang lebih luas “pengurus aset beralih daripada strategi ESG yang luas dan menawarkan lebih banyak produk tertumpu kepada perubahan iklim dan faktor persekitaran . . . faktor yang pelabur mungkin lebih mengambil berat tentang”.

Saiz USCA yang besar semasa pelancaran berkemungkinan akan membantunya menonjol, tambah Rosenbluth kerana “ia akan muncul dalam radar untuk pelabur lain”, terutamanya institusi yang hanya akan melabur dalam dana yang telah melepasi ambang saiz minimum.

“Terdapat ETF baharu datang ke pasaran setiap minggu dan sukar untuk menonjol, jadi bagi pelabur yang melihat melalui inventori baharu ETF produk yang telah melepasi pencapaian penting aset penting, ia akan meletakkan dana itu kepada pelabur. ‘ radar,” tambahnya. “Ia tidak bermakna mereka akan membelinya, tetapi ia melalui penapisan.”

DWS yang berpangkalan di Frankfurt pada masa ini mempunyai 14 ETF berkaitan iklim dan ESG tersenarai di AS dengan aset gabungan sebanyak $4.5 bilion, kurang daripada satu perempat daripada keseluruhan AUM AS Xtrackers sebanyak $19.1 bilion. Di peringkat global, Xtrackers menguruskan $144bn dan DWS €821bn.

Dirk Goergen, ketua eksekutif DWS Americas, berkata pelancaran itu menunjukkan keupayaannya untuk “bekerjasama dengan pelabur institusi terkemuka untuk mencipta penyelesaian yang diterajui pelanggan yang dipesan lebih dahulu”.

Walau bagaimanapun, pelancaran dengan jumlah aset yang besar bukanlah jaminan kejayaan.

Aset GUSA telah merosot kepada $1.25bn sejak pelancaran, walaupun kejatuhan pasaran akan menjadi faktor dalam hal itu. LCTU hari ini lebih besar sedikit daripada pada pelancarannya, pada $1.38bn.

“[LCTU] datang ke pasaran sebahagian besarnya dibiayai. Saya tidak fikir ia benar-benar dilihat aliran masuk sama sekali,” kata Rosenbluth. “Dalam hampir dua tahun sejak produk itu dilancarkan, ia telah mengumpul $178 juta,” tambahnya, memetik angka VettaFi.

“Ia mempunyai pelabur institusi utama yang kekal setia tetapi dana itu tidak menerima penerimaan pelabur yang lebih luas,” tambah Rosenbluth.

Saudara BlackRock, World ex US Carbon Transition Readiness ETF (LCTD) memulakan kerjaya dengan tambahan $500juta pada hari yang sama, tetapi hari ini mempunyai aset hanya $468juta.

Sementara itu BITO kembali turun kepada $943 juta, tidak dibantu oleh kerugian pasaran sebanyak 56 peratus sejak penubuhannya.

keluaran result sgp

pengeluaran sydney sekarang

totobet sidney

togel hongkonģ hari ini keluar

data keluaran sgp