site

Dunia DeFi menghadapi peralihan yang menggemparkan

Penulis adalah rakan kongsi di Kumpulan Klaros

Pengawal selia AS telah meningkatkan penelitian mereka terhadap kewangan terdesentralisasi, pasaran yang sedang berkembang untuk aset kripto yang beroperasi tanpa pengawasan kawal selia yang bermakna.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa mengeluarkan cadangan yang disemak bulan lalu menjelaskan bahawa sistem perdagangan crypto DeFi harus dikawal seperti bursa saham. Dan Perbendaharaan AS juga mengeluarkan kertas pada bulan April yang menunjukkan risiko kewangan haram dalam DeFi.

Pergerakan ini adalah petanda terbaharu bahawa, walaupun pengawal selia bertindak keras terhadap perantara terpusat crypto berikutan kebankrapan FTX, mereka cuba menghalang DeFi daripada menjadi syurga crypto. Melakukannya akan mencabar prinsip animasi utama yang mendasari DeFi: berdikari dan kredo bahawa “kod adalah undang-undang”.

Kegagalan FTX mendedahkan konflik yang wujud dalam model perniagaan platform crypto. Platform ini memainkan peranan sebagai broker, pertukaran, pembuat pasaran dan penjaga — semuanya perlu bebas dalam pasaran tradisional. FTX didakwa menggunakan aset pelanggan untuk menyokong firma perdagangan gabungannya, meletakkan aset tersebut pada risiko dan, akhirnya, mengakibatkan kerugian pelanggan.

Berikutan FTX, sesetengah dalam komuniti crypto menunjuk kepada DeFi sebagai jawapannya. Dalam DeFi, peserta pasaran mengekalkan jagaan aset kripto mereka sendiri dan berurus niaga menggunakan protokol — satu set kod, piawaian dan proses. Ini berlaku tanpa penyertaan terang-terangan perantara berpusat. Pertukaran terdesentralisasi dan protokol pemberian pinjaman telah menyumbang lebih daripada 10 peratus daripada aktiviti perdagangan crypto harian pada tahun 2023.

Pengawal selia di seluruh dunia, menjangkakan DeFi sebagai sempadan seterusnya dalam crypto, telah mengkaji risikonya, berpandukan prinsip bahawa risiko harus dikawal. SEC menegaskan bahawa, walaupun menjalankan fungsi yang biasa dilakukan oleh bursa saham, protokol perdagangan DeFi tidak cuba untuk mematuhi undang-undang sekuriti.

Tetapi walaupun mematuhi undang-undang sekuriti adalah perlu, ia tidak mencukupi untuk menjadikan DeFi sebagai pasaran yang boleh dipercayai. Apakah yang diperlukan? Sekurang-kurangnya, peserta pasaran mesti percaya bahawa mereka akan menerima faedah asas tawar-menawar mereka, dan meminta bantuan jika mereka tidak.

DeFi tidak mematuhi prinsip itu – dan boleh dikatakan mengubahnya. DeFi bertujuan untuk menggantikan kepercayaan dalam institusi — perantara, undang-undang, peraturan — dengan kepercayaan pada protokol DeFi. Dalam DeFi, dengan kata lain, “kod adalah undang-undang”. Tetapi, seperti yang dibincangkan dalam kertas kerja oleh Antonio Weiss, Jonathan Everhart dan saya sendiri, DeFi tidak mempunyai jawapan kepada soalan mudah: apa yang berlaku jika berlaku masalah?

Kontrak pintar — “arahan” yang membolehkan urus niaga dilaksanakan pada blok blok — akan melaksanakan tugasan yang diprogramkan untuk dijalankan secara robotik. Walau bagaimanapun, kontrak pintar tidak boleh diprogramkan untuk menangani semua keadaan yang timbul dalam pasaran.

Dalam pasaran tradisional, peserta yang mengalami kemudaratan boleh mendapatkan bantuan daripada pengantara, pengawal selia dan, akhirnya, daripada mana-mana rakan niaga melalui sistem perundangan. Peserta DeFi, sebaliknya, dijangka menerima hasilnya walaupun mereka ditipu. Dan protokol DeFi digodam atau dieksploitasi setiap hari. Pada tahun 2022 sahaja, lebih daripada $3.1bn aset crypto telah dicuri daripada protokol DeFi, mewakili lebih daripada 80 peratus daripada semua kecurian yang melibatkan aset crypto, menurut Chainanalysis.

Akhirnya, “kod ialah undang-undang” bermaksud “pembuat kaveat”. Doktrin itu, dengan rasa berdikari, bergema dengan banyak orang dalam dunia crypto. Tetapi setiap pasaran kewangan yang bermakna di dunia menyediakan jalan keluar kepada pelabur yang dirugikan dan akauntabiliti untuk tindakan yang menjejaskan integriti pasaran.

Ini memerlukan perubahan besar dalam DeFi dan memusnahkan estetika berdikari, yang kelihatan didorong oleh nostalgia untuk masa (sebahagian besarnya fiksyen) sebelum kemurnian pasaran diganggu oleh undang-undang dan peraturan yang tidak kemas yang direka untuk membawa aktiviti pasaran kewangan dalam norma masyarakat .

Malah, penyokong crypto telah menolak kemungkinan mematuhi piawaian sedia ada, ada yang mengatakan ia sebenarnya mustahil. Pengerusi SEC, Gary Gensler menjelaskan bahawa pendekatan itu akan diterima oleh pengawal selia. “Memanggil diri anda sebagai platform DeFi bukanlah alasan untuk menentang undang-undang sekuriti,” katanya bulan lalu.

Akhirnya, DeFi tidak mungkin berkembang jika ia kekal di luar parameter kawal selia. Namun, tidak jelas apa yang masih ada dalam konsep itu jika ia dibawa sepenuhnya dalam skop. Peralihan ini akan membingungkan bagi mereka yang percaya bahawa undang-undang dan peraturan boleh digantikan oleh pasaran tanpa amanah di mana kod berkuasa.

Antonio Weiss menyumbang kepada artikel ini

nomor terakhir singapore

pengeluaran sydney hari ini

totobet syd

angka hk keluar malam ini

totobet net singapura